Home Promovarea sănătății

Promovarea sănătății

DECEMBRIE 2023

 • Decembrie – Campania ”Inimi în dar” – Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!
 1. Comunicat de Presă – Campania „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi!”.
 2. Analiză situație – Campania „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi!” 2023

 • 01 decembrie 2023 – Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA 
 1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială de luptă împotriva HIVSIDA

NOIEMBRIE 2023

 • 25 noiembrie 2023 – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
 1. Comunicat presa – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

 • 17 noiembrie – Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului de col uterin

17 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului de col uterin, este marcată în fiecare an prin acțiuni de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 604.000 femeie din întreaga lume, iar 342.000 au murit din cauza acestei boli.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin participarea la programele de screening (testări periodice în masă) și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

 • 16 Noiembrie – Ziua Națională fără Tutun
 1. Comunicat de presă -Ziua Națională fără Tutun

 • 15 Noiembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC)
 1. Comunicat de presă -Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive

 • 14 Noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului
 1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Diabetului

 • Noiembrie – Campania “Ce, cât și cum manâncă un copil isteț!” – Prevenirea obezității infantile printr-o alimentație sănătoasă
 1. Comunicat de Presa – Campania Ce, Cât Și Cum Mănâncă Un Copil Isteț
 2. Analiza de Situație – Campania Ce, Cât Și Cum Mănâncă Un Copil Isteț

OCTOMBRIE 2023

 • 24 Octombrie – Primele activități în cadrul proiectului  “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”
 1. 24.10.2023 – Comunicat de Presă – Campania Evaluarea și promovarea sănătății orale la copii

 • 20 Octombrie – Campania “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”
 1. Comunicat de Presă – Campania Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași
 • 20 Octombrie – Ziua Mondială a Osteoporozei
 1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Osteoporozei

 • 16 Octombrie –Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare
 1. Comunicat de Presă – Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare

 • 12 Octombrie – Ziua Mondială a Vederii
 1. Comunicat de presă – Ziua Mondială a Vederii

 • Octombrie – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân
 1. Comunicat de Presă – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân
 2. Analiza de situație – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân

 

 • 01 Octombrie – Ziua Europeană pentru Combaterea Depresiei
 1. Comunicat de Presă – Ziua Europeană pentru Combaterea Depresiei

 • 01 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
 1. Comunicat de Presă – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

SEPTEMBRIE 2023

 • 29 Septembrie – Ziua Mondială a Inimii
 1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Inimii.

 • 28 Septembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei
 1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei

 • 26 Septembrie – Ziua Mondială a Contracepției
 1. Comunicat de Presa – Ziua Mondiala a Contraceptiei

 • 23 Septembrie – Participare a Direcției de Sănătate Publică Iași la evenimentul Run4Life 
 1. 23.09.2023 – Participare la evenimentul Run4Life

 • 21 Septembrie – Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer
 1. Comunicat de Presă – Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer

 • 16 – 22 Septembrie – Săptămâna Europeană a Mobilității 
 1. Comunicat de presă – Săptămâna Europeană a Mobilității

 • 17 Septembrie – Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului
 1. COMUNICAT DE PRESA -Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului

 • Despre importanța vaccinării

Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor în materie de sănătate publică.

Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave și care pun viața în pericol, precum gripa, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala meningococică, boala pneumococică invazivă și poliomielita:

 • difteria ucide 1 din 10 persoane care o fac, chiar și cu tratament
 • aproape 9 din 10 bebeluși născuți din mame care au avut rubeolă la începutul sarcinii, vor suferi de sindromul rubeolei congenitale (cu afecțiuni precum surditate, cataractă și dificultăți de învățare)
 • boala meningococică ucide 1 din 10 persoane afectate, chiar și cu diagnosticare și tratament prompt, în timp ce complicații precum tulburări neurologice sau de auz apar  până la 20% dintre supraviețuitori
 • rujeola este foarte contagioasă și 3 din 10 persoane afectate dezvoltă complicații, care pot include infecția urechii, diaree, pneumonie și encefalită(inflamația țesutului cerebral)
 • tusea convulsivă poate fi deosebit de gravă la sugari, provocând crize de tuse care pot reapare  până la două luni. Complicațiile includ pneumonie, encefalopatie (o boală a creierului), convulsii și chiar deces.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene  (prescrise pentru infecțiile virale).

Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate.

În fiecare an, vaccinarea împiedică 2,7 milioane de oameni din întreaga lume să facă rujeolă, un milion să facă tusea convulsivă  și două milioane de bebeluși să facă tetanos.

În trecut,  mulți oameni au murit din cauza unor boli care acum pot fi prevenite prin vaccinare. De asemenea, oamenii au suferit mai frecvent de complicații legate de boli, cum ar fi orbirea din cauza rujeolei, bebelușii născuți cu surditate,  cataractă sau dificultăți de învățare din cauza mamelor lor care au facut  rubeola în timpul sarcinii. Poliomielita – așa cum își vor aminti mulți oameni născuți înainte de anii 60 – a fost o cauză majoră de deces, paralizie și dizabilități pe tot parcursul vieții în Europa și în alte regiuni.

Spune DA vaccinării!

De ce este importantă vaccinarea pentru copii?

Vaccinarea protejează copilul împotriva unor boli extrem de grave (poliomielita, difterie, tetanus, tuse convulsivă, pojar, rubeolă, unele pneumonii și meningite etc.). Un copil nevaccinat are risc major de a face aceste boli, cu consecințe foarte grave asupra sănătății, ducând chiar la deces. Pentru cele mai multe dintre aceste boli nu există tratament, vaccinul fiind singura cale de a ne feri copilul de consecințele bolii.

Vaccinurile acționează prin creșterea capacității de apărare a sistemului imunitar al copilului și trebuie administrate ÎNAINTE de apariția oricărui semn al bolii.

Este bine să știti că toți copiii trebuie vaccinați, chiar și copiii cu dizabilități. Vaccinul se poate administra în siguranță și copiilor cu mici probleme de sănătate, celor care suferă de o boală cronică sau sunt malnutriți, deoarece ei au un risc și mai crescut de a contacta boala și a face complicații.

Nu uita că beneficiile vaccinării durează toată viața.

Când trebuie vaccinat copilul?

Vaccinarea este un lucru important și urgent. Este foarte importantă administrarea vaccinului la vârsta optimă și conform unei scheme complete de imunizare. Mai trebuie să știți și că unele vaccinuri necesită mai multe doze, pentru a realiza o protecție completă împotriva bolii respective. Dacă, din motive variate, copilul dumneavoastră nu a urmat schema completă de imunizare, discutați cu medicul de familie pentru a recupera  vaccinurile neefectuate la termen.

Despre administrarea vaccinului

Medicul de familie este principalul responsabil cu vaccinările în România. El răspunde  de vaccinarea copiilor înscriși în lista sa, dar poate vaccina orice alți copii care sunt aduși de părinți la cabinet, înscriși sau neînscriși la un medic de familie.

Vaccinurile se administrează în general prin injectare. Toate vaccinările, chiar și cele de urgentă, sunt efectuate cu seringi de unică folosință. Personalul medical are responsabilitatea colectării și neutralizării seringilor folosite, în condiții de siguranță. După administrarea vaccinului, copilul poate prezenta unele reacții postvaccinale: plâns, febră, o mică erupție, un mic nodul la locul injectării. Sunt reacții normale care pot apărea în primele câteva zile după vaccin.  În aceste perioade, sugarii sunt alăptați mai des, iar copiii mai mari primesc mai multe lichide, fiind alimentați corespunzător.

Daca copilul face febră mai mare de 38 grade Celsius, se administrează antitermice și este anunțat medicul de familie.

Carnetul de vaccinări trebuie păstrat cu grijă

El este prezentat personalului medical care efectuează vaccinarea, cu ocazia fiecărei vaccinări. Acesta va înregistra vaccinul, doza de vaccin și data vaccinării, va informa părinții dacă anumite doze lipsesc sau vor fi administrate ulterior și apoi va înapoia părinților carnetul de vaccinări. Imunizarea va fi înregistrată și în evidențele cabinetului medical.

PĂRINTELE ARE RESPONSABILITATEA PĂSTRĂRII CARNETULUI DE VACCINĂRI

Important! Toți copiii cu vârste între 0-18 ani au dreptul prin lege ( L.95/2006) la asistență medicală gratuită. Înscrieți-vă copilul la medicul de familie!

 • 7 Septembrie 2023 – Ziua internațională a aerului curat – ”Împreună pentru un aer mai curat!”
 1. COMUNICAT DE PRESĂ – Ziua internațională a aerului curat

 • Septembrie 2023Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală
 1. Comunicat De Presă – Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală
 2. Analiza De Situație – Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală

AUGUST 2023

 • 16 August 2023 – Acțiune de ecologizare a Direcției de Sănătate Publică Iași

Peste 60 de copii, tineri elevi, tineri studenți, mămici, tătici și bunici au participat la acțiunea de ecologizare “Green Festival” organizat de Serviciul Voluntar de Ambulanță, Clubul Fabrica de Voluntari, Direcția de Sănătate Publică Iași – DSP Iași și Primăria Municipiului Iași.

În cadrul acțiunii desfășurate pe Pârtia de Ski și Zona de Agrement Ciric, au fost strânse peste 50 de saci cu deșeuri aruncate la întâmplare de vizitatorii acestor locuri.

Prin această acțiune, noi, organizatorii împreună cu participanții, am dorit să tragem încă un semnal de alarmă privind colectarea în spatiile special amenajate a deșeurilor.

Fii Responsabil! Natura ești tu! Nu te murdări pe tine!

 • Campanie națională de informare cu privire la importanța vaccinării – “Știu, nu doar sper că o să fiu bine! Mă vaccinez!”.
Ministerul Sănătății a lansat o campanie națională de informare și conștientizare cu privire la importanța vaccinării. Mesajul puternic al campaniei este “Știu, nu doar sper că o să fiu bine! Mă vaccinez!”.
În aceste vremuri incerte, este esențial să ne protejăm pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. Prin vaccinare, nu numai că ne protejăm sănătatea, dar contribuim și la stoparea răspândirii virusului.
Direcția de Sănătate Publică susține această campanie și încurajează pe toată lumea să se vaccineze. Împreună, putem face o diferență și putem ajuta la protejarea comunității noastre.
Vă încurajăm să urmăriți și să distribuiți aceste videoclipuri pentru a sprijini eforturile de vaccinare. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în această luptă împotriva pandemiei. Haideți să ne unim forțele și să luptăm împreună!
 • 01 August 2023 – Campania ”Împreună pentru un aer mai curat!”
 1. Comunicat de Presă – Campania ”Împreună pentru un aer mai curat!”
 2. Analiză de Situație – Poluare Aer -final

 • 01 August 2023 – Săptămâna Mondială a Alimentației La Sân
 1. Comunicat de Presă – Săptămâna Mondială a Alimentației La Sân

IULIE 2023

 • 28 Iulie 2023 – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei
 1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei

 • 28 Iulie 2023 – Acțiunile DSP Iași împreună cu voluntarii de la Crucea Roșie în centrele de caniculă
 1. Comunicat de Presă – Acțiunea DSP Iași împreună voluntarii Crucii roșii Iași în centrele de caniculă

 • 27 Iulie 2023 – Acțiunea DSP Iași împreună cu SVA Iași și Fundația Emmaus pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost pe perioada caniculei
 1. Comunicat de Presa – Acțiunea DSP Iași pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost pe perioada caniculei

 • 25 Iulie 2023 – Ziua Mondială De Prevenire A Înecului
 1. Comunicat de presă – Ziua Mondială De Prevenire A Înecului – 25 Iulie 2023

 • Recomandări privind canicula
 1. Comunicat de Presa – Canicula

 • Campania națională „Promovarea activității fizice”
 1. Comunicat de presă – Campania națională „Promovarea activității fizice”
 2. Analiza de situatie – Promovarea activității fizice

IUNIE 2023

 • 27 iunie 2023 – Direcția de Sănătate Publică Iași prezentă la Festivalul Rocanotherworld în cadrul lunii naționale a informării despre efectele consumului de alcool
 1. Comunicat de Presa -Participarea DSP Iasi la Festivalul Rocanotherworld

 • 26 iunie 2023 – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
 1. Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

 • 14 iunie – Ziua mondială a donatorului de sânge
 1. Comunicat de Presa – 14 iunie – Ziua mondială a donatorului de sânge

 

 • Direcția de Sănătate Publică Iași prezentă la concursul ,, Sanitarii pricepuți’’ de la Liceul Teoretic ” Dimitrie Cantemir ” 
 1. Comunicat de Presa – Participarea DSP Iasi la concursul ,, Sanitarii priceputi’’

 • Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool – Campania „Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!”
 1. Comunicat de Presa – Luna Informarii despre Efectele Consumului De Alcool
 2. Analiza de Situatie – Luna Informarii despre Efectele Consumului de Alcool

 • 01 Iunie – Acțiuni de informare ale DSP Iași – Ziua Internațională a Copilului
 1. Comunicat de Presă – Acțiune DSP IASI – 1 IUNIE

MAI 2023

 • 31 Mai – Acțiune la Prefectura Iași în cadrul Campaniei ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’
 1. Comunicat de Presă – Acțiune Prefectura – Campania ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’’.

 • 31 Mai – Ziua Mondială fără Tutun – ”Tutunul – Amenințare pentru mediul înconjurător și sănătatea noastră”
 1. Comunicat de Presa – Ziua Mondială fără Tutun

 • Acțiuni în cadrul Campaniei ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’’
 1. Comunicat de Presă – Acțiuni în cadrul Campaniei ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’’.

 • Campania “Prețuiește sănătatea prin alimentație”
 1. Comunicat de Presă – Concursul Județean “Sănătatea la Pachețel” la Colegiul Tehnic “Mihail Sturdza” Iași.

 • Ziua Mondială a Igienei mâinilor – 5 mai 2023
 1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Igienei mâinilor – 5 mai 2023

 • CAMPANIA – “Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”
 1. Comunicat de Presă – Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!
 2. Analiza de situatie pentru Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat! Mai 2023
 3. Poster – Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat! Mai 2023

APRILIE 2023

 • Ziua Mondială a Promovării Sănătății La Locul de Muncă – 28 aprilie
 1. Comunicat de Presă – Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă

 • Ziua Mondială a Sănătății – ”Sănătate Pentru Toți” – 7 Aprilie 2023
 1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Sănătății – 7 Aprilie

 • CAMPANIA – Luna Națională de Informare despre Vaccinare – Aprilie 2023
 1. Comunicat de Presă – Luna Națională de Informare despre Vaccinare
 2. Analiza – Luna Nationala de Informare despre Vaccinar – Aprilie 2023

 • Ziua Mondială de Conștientizare privind Autismul “Luminează în albastru” – 2 Aprilie 2023
 1. Comunicat de presă – Ziua Mondială de Conștientizare privind Autismul “Luminează în albastru” – 2 Aprilie 2023

MARTIE 2023

 • Ziua Mondială De Luptă Împotriva Tuberculozei – 24 Martie 2023
 1. Ziua Mondială De Luptă Împotriva Tuberculozei – 24 Martie 2023

 • Ziua mondială a Apei – Fii tu schimbarea! – 22 Martie 2023
 1. Comunicat de Presa – Ziua Mondiala a Apei – 22 Martie

 • CAMPANIA – Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!
 1. Comunicat de Presa- Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii

 • CAMPANIA – Informare privind riscurile asociate utilizării produselor de protecție a plantelor (pesticide agricole)
 1. Comunicat de presa – Informare privind intoxicatia cu pesticide

 • CAMPANIA – Cu un zâmbet mai aproape de sănătate! – Martie 2023
 1. Comunicat de Presa – Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” Martie 2023
 2. Analiza de situatie – Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” Martie 2023

 • Ziua Internațională De Conștientizare A HPV – 4 Martie
 1. Ziua Internațională De Conștientizare A HPV – 4 Martie

FEBRUARIE 2023

 • CAMPANIA „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii dreptul și responsabilitatea ta” – Februarie 2023
 1. Comunicat de Presa – Campania Sanatatea Reproducerii
 2. Analiza Situatie Campania Sanatatea Reproducerii

IANUARIE 2023

 • CAMPANIA „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății” – Ianuarie 2023
 1. Comunicat Presa – Campania „Sanatatea-mintala-parte-integranta-si-esentiala-a-sanatatii
 2. Analiza-situatie-Sanatate-Mintala-2023 Analiza Situatie – Sanatate Mintala 2023