NOIEMBRIE 2024
- 21 𝐍𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 – Ziua naţională fără tutun
- 𝟏𝟖 𝐍𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 – 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐚 𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐀𝐧𝐭𝐢𝐛𝐢𝐨𝐭𝐢𝐜𝐞 (𝐄𝐀𝐀𝐃) – 𝐒𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬̗𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐑𝐞𝐳𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̗𝐞𝐢 𝐀𝐧𝐭𝐢𝐦𝐢𝐜𝐫𝐨𝐛𝐢𝐞𝐧𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒
- 17 noiembrie – Ziua globală de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin
- Actiuni 14 noiembrie 2024 – Ziua Mondială a Diabetului
- 14 Noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului
- 8 Noiembrie – Proiectul “Evaluare și Promovare a Sănătății Orale pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași”Direcția de Sănătate Publică Iași anunță cu bucurie că proiectul de “Evaluare și Promovare a Sănătății Orale pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași” a fost reluat în acest an școlar.
Direcția de Sănătate Publică Iași anunță finalizarea cu succes a primei săptămâni de activități în cadrul proiectului „Evaluare și Promovare a Sănătății Orale pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași”. Echipa DSP Iași a desfășurat cu dedicație sesiuni educative și evaluări medicale în școlile vizitate, contribuind la îmbunătățirea conștientizării și sănătății orale la un numar de 535 de copii din comunitățile rurale.
Proiectul continuă cu lectii adaptate nevoilor copiilor, aceștia asistând la lecții de:
- Igienă orală: Principii de bază pentru o curățare corectă a dinților și importanța vizitelor periodice la medicul stomatolog.
- Alimentație sănătoasă: Cum să facă alegeri alimentare care să le protejeze dinții și să contribuie la o sănătate generală mai bună.
- Igienă personală: Obiceiuri zilnice de igienă și îngrijire personală, esențiale pentru o dezvoltare armonioasă.
Prin aceste evaluări și lecții, dorim să contribuim la formarea unor obiceiuri sănătoase încă de la o vârstă fragedă, pregătind astfel copiii pentru un viitor mai sănătos.
Mulțumim tuturor celor implicați – părinți, profesori, medici stomatologi și parteneri, pentru susținerea acordată și implicarea în educația pentru sănătate. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul a 22 de medici stomatologi.
Împreună construim o comunitate mai sănătoasă!
- 7 Noiembrie – Proiectul “Evaluare și Promovare a Sănătății Orale pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași”Direcția de Sănătate Publică Iași anunță cu bucurie că proiectul de “Evaluare și Promovare a Sănătății Orale pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași” a fost reluat în acest an școlar.Luni, 4 noiembrie 2024, a fost reluat proiectul dedicat sănătății orale copiilor din județul Iași, începând să evaluam copiii din Comuna Deleni. În primele 3 zile ale săptămânii, în această comunitate am reușit să evaluăm peste 220 de copii!În cadrul vizitelor efectuate în comuna Deleni, pe lângă evaluarea orală, copiii au beneficiat și de lecții interactive, ce au avut drept scop adoptarea unui stil de viață sănătos, ca parte integrantă a stării generale de sănătate. Lecțiile susținute de către membrii Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul D.S.P. Iași și reprezentanți ai Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din România au vizat teme precum Sănătatea Orală, Alimentația Sănătoasă și Igiena personală.Suntem încântați să vedem interesul și implicarea comunității și a părinților, și faptul că aceștia s-au alăturat demersurilor inițiate de către Direcția de Sănătate Publică Iași, toate acestea reprezentând o contribuție semnificativă la educația copiilor în privința igienei dentare și a adoptării unui stil de viață sănătos.Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor și a echipelor medicale dedicate, care au fost prezenți pentru a evaluat fiecare elev din comunitatea vizitată și pentru care dorim să le aducem mulțumiri.Suntem recunoscători pentru implicarea dumnevoastră și entuziasmul cu care contribuiți la sănătatea comunității noastre!
- Noiembrie – Campania “ Promovarea alimentației sănătoase”
- Noiembrie – Proiectul “Evaluarea și promovarea sănătății orale pentru copiii de vârstă 6-14 ani din mediul rural din județul Iași”
Direcția de Sănătate Publică a Județului Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Universitatea “Apollonia” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Societatea Națională de Cruce Română – Filiala Iași a desfășurat o amplă acțiune de evaluare a stării de sănătate orală a elevilor din mediul rural din județul Iași, copii a cărăr vârstă este cuprinsă între 6 și 14 ani. În anul școlar 2023-2024, proiectul “Evaluarea și promovarea sănătății orale pentru copiii de vârstă 6-14 ani din mediul rural din județul Iași” s-a desfășurat între 23 octombrie 2023 și 18 iunie 2024, a avut ca scop diagnosticarea și monitorizarea problemelor dentare în rândul copiilor și adolescenților din județ, acoperind un eșantion de 6530 de elevi din 19 unități administrativ-teritoriale.
Etapele proiectului și metodologia aplicată
Pentru a asigura o evaluare cât mai cuprinzătoare a sănătății orale în rândul elevilor, Direcția de Sănătate Publică Iași a desfășurat un set de proceduri riguros structurate. În prima fază a proiectului, părinții copiilor din grupul țintă au fost invitați să completeze chestionare detaliate pentru a furniza informații despre istoricul de sănătate dentară și obiceiurile de igienă orală ale acestora. De asemenea, pentru a putea efectua examinarea stomatologică, părinții au semnat un Formular de informare și consimțământ pentru evaluare.
Dintre cei 6530 de elevi incluși inițial în lotul din grupul țintă, doar 3606 au avut consimțământul semnat de către părinți, fiind astfel evaluați stomatologic în mod complet. Această etapă a permis cercetătorilor să obțină o imagine precisă a problemelor dentare întâlnite, de la carii și afecțiuni ale gingiilor, până la anomalii dento-maxilare.
Rezultatele de etapă
Datele obținute au evidențiat o incidență ridicată a cariilor dentare. Din cei 3606 copii evaluați, 3315 au fost diagnosticați cu cel puțin o leziune carioasă, ceea ce reprezintă un procent alarmant de 91,9%. Cariile au fost identificate atât în dentiția temporară, cât și în cea mixtă și permanentă, ceea ce sugerează o lipsă de prevenție și de tratament timpuriu în ceea ce privește sănătatea orală a copiilor.
Mai mult decât atât, un procent semnificativ, respectiv 59,57% (2148 de copii din cei evaluați), a prezentat anomalii dento-maxilare. Acestea includ o gamă variată de afecțiuni, de la malpoziții dentare, mușcături incorecte, până la disfuncții ale maxilarului și mandibulei, care pot influența negativ dezvoltarea fizică și psihosocială a copiilor dacă nu sunt tratate corespunzător.
Implicarea părinților și necesitatea măsurilor educaționale și preventive
Activitatea desfășurată în comunităților rurale vizitate a mai relevat un aspect foarte important în misiunea pe care ne-am asumat-o, respective aproximativ 58% dintre părinții cărora li s-au aplicat chestionarul de evaluare al cunoștințelor din domeniul sănătății orale au declarat că sunt conștienți de existența problemelor dentare ale copiilor lor. Acest procent ne-ar putea indica o premise în ceea ce privește implicarea părinților în monitorizarea sănătății orale a copiilor, arătându-ne importanța implementării unor măsuri preventive și educaționale cât mai mai eficiente. Rezultatele obținute sugerează faptul că, în pofida conștientizării, un număr mare de copii continuă să aibă probleme dentare, subliniind importanța intervențiilor timpurii și a educației preventive pentru întreaga familie.
Parteneriate strategice și suport instituțional
Un aspect de noutate în cadrul acestui proiect îl reprezintă colaborarea Direcției de Sănătate Publică Iași cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din România și Colegiul Medicilor Stomatologi Iași. Aceste parteneriate aduc o valoare adăugată semnificativă proiectului, oferind expertiză internațională și resurse extinse pentru a adresa complexitatea problemelor stomatologice la nivel județean.
Împreună cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din România și Colegiul Medicilor Stomatologi prin intermediul suportului tehnic oferit de specialiștii din cadrul celor 2 organisme, se va contribui semnificativ la formarea unor strategii de prevenție și la identificarea celor mai bune practici pentru educarea comunității în privința sănătății orale. Această colaborare va permite o abordare mai integrată și sustenabilă, cu accent pe reducerea incidenței afecțiunilor stomatologice în rândul copiilor.
Concluzii și planuri de viitor
Rezultatele colectate până în acest moment în urma desfășurării proiectului la nivelul județului Iași, în anul școlar 2023-2024, ne indică nevoia urgentă de măsuri mai eficiente de prevenție și tratament stomatologic în rândul elevilor din mediul rural din județul Iași. Direcția de Sănătate Publică Iași rămâne angajată în misiunea de a îmbunătăți sănătatea orală a copiilor și va continua să colaboreze cu instituțiile de profil pentru a adresa nevoile identificate.
Planurile de viitor includ campanii educaționale pentru părinți și copii, dar și extinderea acțiunilor de screening și tratament stomatologic în școlile din județ.
Pe data de 4 Noiembrie 2024, proiectul “Evaluarea și promovarea sănătății orale pentru copiii de vârstă 6-14 ani din mediul rural din județul Iași” va debuta pentru anul școlar 2024-2025. Începând cu această dată, ne vom îndrepta către elevii din comuna Deleni, urmând ca după finalizarea activităților de evaluare din această comună, echipele de evaluare alcătuite din membri ai Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în colaboratorii din cadrul Universității “Apollonia” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Societatea Națională de Cruce Română – Filiala Iași, Colegiul Medicilor Stomatologi Iași și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din România vom merge către comunele Cotnari, Todirești, Scobinți, Ceplenița și Cucuteni.
Direcția de Sănătate Publică a Județului Iași își exprimă gratitudinea față de toți partenerii implicați și reafirmă angajamentul pentru asigurarea unei sănătăți orale mai bune în rândul copiilor din județul Iași, contribuind astfel la o comunitate mai sănătoasă și mai bine informată.
OCTOMBRIE 2024
- Octombrie – Luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân
- Comunicat de Presă – Luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân
- Analiză de situație Campanie Luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân
- Luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân
- 1 octombrie – Ziua Europeană pentru Combaterea Depresiei – „Depresia există, dar și soluții pentru a o depăși. Solicită ajutor și recâștigă starea de bine!”
- Comunicat de presă – Ziua Europeană pentru Combaterea Depresiei
- Ziua europeana de combatere a depresiei
- 𝟏 octombrie – 𝐙𝐈𝐔𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐍𝐀𝐓̗𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋𝐀̆ 𝐀 𝐏𝐄𝐑𝐒𝐎𝐀𝐍𝐄𝐋𝐎𝐑 𝐕𝐀̂𝐑𝐒𝐓𝐍𝐈𝐂𝐄 – 𝐆𝐫𝐢𝐣𝐚 𝐟𝐚𝐭̗𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐬𝐞𝐦𝐧 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐭̗𝐞𝐥𝐞𝐩𝐜𝐢𝐮𝐧𝐞
SEPTEMBRIE 2024
- 29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii
- 26 septembrie – Ziua Mondială a Contracepției
- 25 septembrie-1 octombrie 2024 – Săptămâna conștientizării depresiei post-partum – Bucuria de a fi mamă este unică, nu lăsa depresia post-partum să o întunece!
- Comunicat de presă – Săptămâna conștientizării depresiei post-partum
- 1. Saptamana constientizarii Depresiei postpartum 1.1
- 2. Saptamana constientizarii depresiei postpartum 2.1
- 4. Săptămâna conștientizării depresiei postpartum 4.1
- 21 Septembrie – Ziua Internațională de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer
Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer este marcată, în fiecare an, pe data de 21 septembrie. Această dată a fost stabilită în anul 1994 sub umbrela federației internaționale, Alzheimer Disease International (ADI) și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății, cu scopul de a concentra eforturile în vederea sensibilizării populaţiei generale cu privire la problematica demenţei de tip Alzheimer.
Campania derulată la nivel global se concentrează pe atitudinea față de demență și urmărește diminuarea stigmatizării și discriminării, care încă există în jurul acestei afecțiuni, subliniind în același timp pașii pozitivi întreprinși de organizații și guverne la nivel global pentru a dezvolta o societate mai tolerantă cu persoanele care au demență.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, reprezentând aproximativ 60-70% din totalitatea cazurilor de demență. Este o afecțiune neurologică progresivă care afectează memoria, gândirea și comportamentul, ducând în cele din urmă la un declin cognitiv sever și la pierderea independenței.
La nivel mondial, peste 55 de milioane de oameni suferă de demență, la fiecare 3 secunde o nouă persoană este diagnosticată cu demență. Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu demență va crește la 139 de milioane până în 2050. Femeile sunt afectate în mod disproporționat de demență, atât direct, cât și indirect prin oferirea de sprijin persoanelor apropiate afectate de demență, ele acoperind 70% din timpul alocat îngrijirilor acestor persoane.
Demența este în prezent a șaptea cauză de deces și una dintre cauzele majore de dizabilitate și dependență socială în rândul persoanelor în vârstă, la nivel global.
Până în 2025, 9,1 milioane de persoane din Europa vor fi afectate de demență, iar până în 2050, se estimează că acest număr va ajunge la 14,3 milioane.
Prevalența cazurilor maladiei Alzheimer din România s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând la valoarea de 224.3%000 locuitori în anul 2023. Conform estimării publicate de Institute for Health Metrics and Evaluation, în România prevalența demenței va avea o creștere accelerată de la 341.195 cazuri de demență în anul 2019 la 577.177 cazuri în anul 2050.
În anul 2023 au fost raportate de către medicii de familie 10.151 de cazuri noi de îmbolnăvire cu boala Alzheimer, numărul aproape s-a dublat față de anul 2014, când au fost raportate 6.299 cazuri. Femeile diagnosticate cu boala Alzheimer (6.226 cazuri) sunt într-o proporție mult mai mare decât bărbații (3.925 cazuri); în mediul urban au fost raportate mai multe cazuri decât în mediul rural.
Demența afectează fiecare persoană într-un mod diferit, în funcție de cauzele care stau la baza apariției bolii, de starea de sănătate și de performanța cognitivă a persoanei înainte de a se îmbolnăvi.
Schimbările de dispoziție și comportament apar uneori chiar înainte de apariția problemelor de memorie. Semnele și simptomele timpurii ale demenței sunt: uitarea evenimentelor recente, pierderea sau rătăcirea lucrurilor, confuzia, chiar și în locuri familiare, pierderea noțiunii timpului, dificultăți în rezolvarea problemelor sau luarea deciziilor, dificultăţi în găsirea cuvintelor, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor familiare, aprecierea greșită a distanțelor față de obiecte.
Deși vârsta este cel mai important factor de risc, boala Alzheimer nu este o parte normală a îmbătrânirii. În plus, demența nu afectează exclusiv persoanele în vârstă – demența cu debut tânăr (definită ca debutul simptomelor înainte de vârsta de 65 de ani) reprezintă până la 9% din cazuri. Factorii de risc care pot fi implicați în dezvoltarea bolii sunt: stilul de viață (consumul de alcool, inactivitatea fizică, fumatul) moștenirea genetică, bolile cronice (hipertensiunea arterială, diabetul zaharat), depresia, izolarea socială, nivelul scăzut de educație, inactivitatea cognitivă.
Riscul de declin cognitiv și demență se poate preveni prin:
- Exerciţii fizice: exerciții de coordonare și de menținere a echilibrului,
- Implicare socială pentru menținerea unui tonus psihic adecvat,
- Dieta echilibrată, în special legume, cereale integrale, peşte, ulei de măsline,
- Stimulare mentală prin învăţarea de lucruri noi, jocuri de strategie,
- Igiena somnului: program de somn regulat,
- Reducerea stresului,
- Renunţarea la consumul exagerat de alcool şi fumat.
Planul de acțiune global al OMS privind răspunsul sănătății publice la demență 2017-2025 a fost adoptat de toate cele 194 statele membre ale OMS în mai 2017 și conține șapte domenii de acțiune: demența ca prioritate de sănătate publică; conștientizarea demenței; reducerea riscurilor; diagnostic, tratament și îngrijire; sprijin pentru persoanele care îngrijesc pacienți cu demență; sisteme de informații pentru cercetare și inovare. Fiecare domeniu de acțiune are obiective pe care statele membre ale OMS ar trebui să le atingă. ADI a publicat o serie de rapoarte privind progresele înregistrate de către statele membre pentru atingerea obiectivelor stabilite în planul de acțiune.
Pentru a facilita monitorizarea planului de acțiune global pentru demență, OMS a dezvoltat Observatorul global pentru demență (GDO), un portal de date care adună date de țară privind 35 de indicatori cheie din cele șapte domenii strategice ale planului de acțiune global. GDO măsoară eforturile de reducere a riscului de demență prin colectarea de informații despre campaniile specifice derulate, precum și includerea cunoștințelor privind reducerea riscului ca o competență de bază în formarea profesioniștilor din domeniul sănătății. GDO urmărește, de asemenea, prevalența factorilor de risc pentru demență.
Creșterea conștientizării cu privire la aceste afecțiuni va determina din ce în ce mai mulți oameni să caute informații, sfaturi și sprijin. Celebrarea Zilei Internaționale de Luptă împotriva maladiei Alzheimer este foarte importantă deoarece are potențialul de a îmbunătăți/crește ratele de diagnosticare, de a încuraja continuarea cercetării, inclusiv în domenii precum reducerea riscurilor, și de a gestiona cererea tot mai mare de acces la tratament și îngrijire.
Creșterea numărului de persoane care trăiesc cu demență subliniază necesitatea eforturilor și politicilor de planificare a sănătății publice, dezvoltarea de strategii solide de reducere a riscurilor, cuprinse în planul național privind demența.
- 16 – 22 Septembrie 2024 – Săptămâna europeană a mobilității
Săptămâna europeană a mobilității este campania emblematică de sensibilizare a populației în ceea ce privește mobilitatea urbană durabilă propusă de Comisia Europeană. Prin aceasta se urmărește promovarea schimbărilor comportamentale în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport curate și inteligente.
Campania se desfășoară în perioada 16-22 septembrie, în fiecare an, culminând cu “Ziua fără autoturisme”, eveniment organizat în orașe din toată lumea în data de 22 septembrie. Evenimentul evidențiază numeroasele beneficii pe care cetățenii le au de pe urma renunțării la autoturisme – inclusiv reducerea poluării aerului și promovarea mersului pe jos și cu bicicleta într-un mediu mai sigur.
Autoritățile locale sunt încurajate ca în această săptămână să încerce să folosească măsuri inovatoare de planificare a transportului public, să promoveze utilizarea noilor infrastructuri și tehnologii, măsurând atât calitatea aerului, cât și opinia publicului în ceea ce privește soluțiile noi propuse.
Tema din acest an a Săptămânii europene a mobilității este Combină și deplasează-te. Să folosim spațiul public împreună. Spațiul public comun aduce multe beneficii societății, precum mai multă siguranță rutieră, mai puțină poluare fonică și atmosferică și o mai bună calitate a vieții.
Pentru a sprijini inițiativa mobilității urbane, Comisia Europeană a elaborat Planul de Acțiune în domeniul mobilității, care își propune două obiective strategice:
- Până în anul 2050 – Eliminarea treptată din mediul urban a autoturismelor care folosesc carburanții convenționali;
- Până în anul 2030 – Tranziția spre o logistică cu zero emisii în marile centre urbane.
Toate statele membre europene au datoria de a răspunde multisectorial.
O serie de măsuri pot crește calitatea vieții în mediul urban:
- Reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră;
- Creșterea cu 20% a eficienței energetice;
- 20% din consumul total de energie să fie sub forma energiilor regenerabile.
În ceea ce privește populația generală, tranziția spre mobilitatea alternativă se poate face prin:
- optarea pentru mijloacele de transport alternative (biciclete, trotinete, transportul în comun);
- reducerea dependenței față de mașina personală.
Prin utilizarea formelor durabile de mobilitate activă (mersul pe jos, mersul cu bicicleta, cu trotineta, skateboard-ul) se obțin atât rezultate bune din punct de vedere al calității vieții, prin scăderea poluării aerului, prin scăderea aglomerației și congestiei traficului, a poluării fonice cât și efecte benefice asupra sănătății.
Activitatea fizică desfășurată în mod regulat are capacitatea de a îmbunătăți controlul tensiunii arteriale și al diabetului zaharat, scade riscul de hipertensiune arterială și diabet zaharat, dezvoltă musculatura și întărește sistemul osos, ajută la scăderea în greutate, îmbunătățește coordonarea, reduce stresul și îmbunătățește metabolismul, întărește sistemul imunitar și asigură o stare de bine și timp de calitate.
- Septembrie 2024 – Campania „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!”
În luna septembrie se derulează campania de informare, educare, comunicare „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!” a cărei temă urmărește prevenirea sedentarismului în rândul adulților și tinerilor. Campania derulată la nivel național în luna septembrie are ca scop informarea populației adulte și a tinerilor despre îmbunătățirea stării de sănătate prin practicarea activităților fizice în mod regulat.
OMS recomandă ca adulții cu vârsta cuprinsă între 18-64 de ani să practice săptămânal cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată, sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă, sau o combinație echivalentă de activitate de intensitate moderată și viguroasă. De asemenea, pentru o stare de sănătate mai bună adulții ar trebui să practice activități de întărire a mușchilor, de intensitate moderată sau intensă, cu implicarea tuturor grupelor musculare majore, în două sau mai multe zile pe săptămână. Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, ei pot crește activitatea fizică aerobă de intensitate moderată la mai mult de 300 de minute sau pe cea viguroasă la mai mult de 150 de minute sau o combinație echivalentă de activitate fizică de intensitate moderată și viguroasă pe parcursul săptămânii.Dr. Radu Berceanu, medic primar oncolog apreciat la nivel internațional susține că activitatea fizică făcută planificat ar scădea incidența pentru boli oncologice, cardiovasculare, neurologice degenerative și metabolice cu 70%, ar crește durata de viață, durata de viață sanătoasă, calitatea vietii.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global, unul din patru adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică, ceea ce afectează atât sănătatea lor, cât și serviciile de sănătate și societatea în ansamblu. Persoanele care sunt insuficient de active au un risc de deces cu 20% până la 30% mai mare în comparație cu persoanele care sunt suficient de active. Anual, aproximativ 10000 de decese ar putea fi evitate dacă populația europeană ar fi mai activă din punct de vedere fizic. În România 91% dintre decese sunt provocate de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, boli cronice respiratorii, cancere, diabet zaharat), boli a căror evoluție ar putea fi influențată în mod pozitiv de practicarea regulată a exercițiilor fizice.
- Analiza de situație – Campania „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!”
- Infografic „Zilnic un pas în plus pentru sănătate!”
AUGUST 2024
- 23 August 2024 – INFORMARE – Efectele nocive ale radonului asupra sănătății umane
IULIE 2024
- 17 Iulie 2024 – Efectele nocive ale Poluanților Organici Persistenți (POP) asupra mediului și sănătății umane – “Nu pune STOP vieții! Pune STOP poluării! Alege viața fără poluanți organici persistenți!”
- Iulie 2024 – Campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!”
- Comunicat de Presă – Campania – Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine
- Analiza de situatie 2024
IUNIE 2024
- 26 Iunie – Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
- Comunicat de Presă – Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
- 06-07 Iunie – Participarea DSP Iași la concursul ,, Sanitarii pricepuți’’
Direcția de Sănătate Publică Iași prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății a participat ca partener la Concursul ,, Sanitarii pricepuți’’ organizat de Societatea Națională de Cruce Rosie- Filiala Iași.
In acest an, concursul pentru sănătate şi prim ajutor „Sanitarii pricepuţi” a avut loc în perioada 6-7 Iunie la Liceul Teoretic ” Dimitrie Cantemir ” Iași.
Concursul se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal, echipajele participante parcurgând anumite probe care le-au testat atât cunoștințele, cât și capacitatea de a reacționa rapid și eficient în situații de urgență. Participanții la concurs au primit materiale informative având drept teme efectele consumului de tutun și alcool.
Concursul ,, Sanitarii priceputi’’ reunește tineri entuziaști și dedicați din municipiul și județul Iași, dornici să-și demonstreze cunoștințele și abilitățile în domeniul primului ajutor și al educației pentru sănătate.
- 01 Iunie – Campania “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”
Direcția de Sănătate Publică Iași, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Crucea Roșie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și Universitatea Apollonia din Iași, continuă să deruleze cu succes campania “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural” la nivelul județului Iași.
Până în prezent, campania a reușit să evalueze sănătatea oro-dentară și să ofere informații valoroase despre igiena orală unui număr de 5501 copii din mediul rural, elevi la o parte din școlile din județul Iași. Pe lângă evaluări, au fost distribuite kituri de igienă orală pentru toți acești copii, contribuind astfel la promovarea unui stil de viață sănătos. În urma diagnosticelor prezumtive descoperite, elevii au primit scrisori medicale pentru a se prezenta la medicul stomatolog aflat în proximitate.
Având în vedere că localitatea Focuri nu beneficiază de servicii stomatologice și nici în vecinătate, dorim să menționăm cu această ocazie că o parte dintre copiii evaluați în cadrul campaniei au beneficiat de tratamente la 2 cabinete stomatologice din Iași. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului acordat de Primăria Comunei Focuri, care facilitează transportul copiilor și aparținătorilor.
Astfel, adresăm mulțumiri deosebite cabinetelor stomatologice implicate pentru profesionalismul și dedicarea lor: Clinica DDC Dental Service și Centrul Medical Domenico (Apollonia). Totodată, lansăm invitația ca și alte cabinete să se implice în acest proiectul “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”. De asemenea, adresăm mulțumiri și primăriei Focuri pentru suportul logistic oferit. Eforturile și colaborarea dumneavoastră sunt esențiale pentru succesul acestei campanii și pentru asigurarea tratamentelor necesare copiilor din mediul rural.
Suntem profund recunoscători tuturor celor implicați și ne angajăm să continuăm acest demers important pentru a asigura un viitor mai sănătos pentru copiii din județul Iași.
- Iunie – Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool
- Comunicat de presă – Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool
- Analiză de situație – Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool
MAI 2024
- Mai – Acțiuni de informare – educare – comunicare
Direcția de Sănătate Publică Iași prin Colectivul Programe de Promovare a Sănătații din cadrul Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății a desfășurat în cursul lunii mai, cu ocazia Săptămânii de Luptă Impotriva Cancerului și a Zilei Mondiale fără Tutun, acțiuni de informare – educare – comunicare, la Școala Postliceală Sanitară Grigore Ghica Vodă, Scoala Gimnazială Stefan Bârsanescu, Gradinițele cu Program Prelungit Nr. 4, 8 și 10 și la Inspectoratul Școlar Județean Iași.
În perioada menționată, au fost efectuate determinări ale monoxidului de carbon din aerul exhalat la fumători și determinări VRP (Vârsta Reală a Plămânilor), precum și prezentări de filme tematice și distribuiri de materiale informative.
- 25-31 Mai – Săptămâna Europeană împotriva cancerului
- 31 Mai 2024 – Ziua Mondială Fără Tutun
- Mai 2024 – “Evaluarea și promovarea sănătății orale” pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași
- Campania “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural“ se derulează în continuare la nivelul județului Iași.
Astfel, până la această dată, în cadrul acestui proiect, Direcția de Sănătate Publică Iași prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Crucea Roșie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și Universitatea Apollonia din Iași, au realizat evaluarea oro-dentară și au prezentat informații despre igiena orală privind periajul dentar sau alimentația sănătoasă, pentru un număr total de 5501 copii din cei 36.246 de copii din mediul rural, elevi la școlile din cele aproximativ 300 unități de învățământ din județul Iași. Mai menționăm, că până în prezent, proiectul a fost implementat în 17 din cele 93 de comune ale județului Iași.
În această săptămână sunt evaluați aproximativ 400 de elevi din comuna Lețcani, urmând ca în perioada următoare echipele din cadrul proiectului să fie prezente în comuna Voinești.
Campania a demarat în data de 23.10.2023 și ne propunem ca pe o durată de aproximativ 2 ani să se evalueze toți copiii din mediul rural din județul Iași cu vârstă cuprinsă între 6 și 14 ani, însumând cu aproximație 37.000 de copii.
- Mai 2024 – Importanța consumului de sare iodată
- Carenţa de iod este cunoscută în întreaga lume de mai mulţi ani pentru producerea unor tulburări grave în organism şi în special pentru apariţia gușei tiroidiene, cauza cea mai frecventă de retard mintal. Populaţia care trăieşte în zonele sărace în iod poate avea o reducere a indicelui dezvoltării intelectuale (IQ) cu până la 13,5 puncte. În general, consecinţele carenţei de iod sunt reprezentate de diminuarea capacităţii intelectuale până la cretinism, avorturi spontane și dificultăți la naștere, malformații și diverse handicapuri (diminuarea auzului, chiar surditate, malformații scheletice și musculare). Experienţa ţărilor din Europa de Vest a dovedit că un consum de sare iodată reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă pentru aportul de iod în organism. Începând cu anul 1996, OMS a recomandat ca toată sarea alimentară utilizată în gospodării pentru prelucrarea alimentelor să fie sarea iodată, ca strategie de prevenire a tulburărilor de deficit de iod în populație. Aportul zilnic de iod depinde de necesităţile organismului şi variază pentru diferite categorii ale populaţiei. Astfel, un aport de 120 micrograme/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, 150 micrograme/zi pentru adolescenți și adulți și 250 micrograme/zi pentru femeile însărcinate și care alăptează este esențial pentru buna funcționare a organismului. Surse alimentare de iod sunt reprezentate, pe lângă sarea iodată, de pește și fructe de mare, alge marine, lapte, carne, ouă dacă animalele furnizoare primesc hrană cu continut normal în iod, apa potabilă dacă solul conține iod.
- La nivel mondial, solul din zone geografice întinse este deficitar în iod, în principal în regiunile munților Himalaya, Alpi și Anzi, unde iodul a fost îndepărtat de glaciație și inundații. Deficiența de iod apare și în regiunile de câmpie departe de oceane, cum ar fi Africa Centrală și Europa de Est. Persoanele care consumă numai alimente produse local în aceste zone sunt expuse riscului carenței de iod. Europa, exceptand Islanda, este un continent cu deficit de iod. Conform datelor din anul 2023 prelucrate de Global Fortification Data Exchange (GFDx), iodarea obligatorie a sării în Europa se practică în 18 țări, dintre care 11 din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Bulgaria, Croatia, Danemarca, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria și 7 din afara Uniunii Europene, respectiv Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Republica Kosovo. La nivel mondial, 126 de țări au obligativitatea iodării sarii, iar acolo unde s-a demonstrat ca deficitul de iod nu mai prezintă o problemă de sănătate publică s-a ales iodarea opțională a sării.
- În România, în anul 2022, în Registrul național al riscurilor pentru sănătate ı̂n relație cu factorii de mediu au fost raportate un număr de 171 cazuri noi, din 20 de județe, dintre care 42% pentru codul E01: tulburări tiroidiene și afecțiuni înrudite, legate de deficitul de iod (gușa difuză și nodulară), 53% pentru codul E02: hipotiroidii prin carența subclinicț de iod, și 5% pentru codul E00: sindromul insuficienței tiroidiene congenitale. În cazul celor mai multe cazuri, confirmarea pentru prima dată a diagnosticului a avut loc la grupa de vârstă 55-64 de ani. Încă din anul 2002, in Romania este legiferată obligativitatea iodarii universale a sării destinate consumului uman, în vederea combaterii durabile a tulburărilor prin deficit de iod în rândul populaţiei, astfel încât sarea destinată consumului uman trebuie să conțină între 25- 40 mg iod/kg de sare. Bolile provocate de deficitul de iod reprezintă în continuare o problemă importantă de sănătate publică.
- Mai 2024 – Informare privind bolile transmise prin vectori (căpușe și țânțari)
- Mai 2024 – Campania „De unde știi….Adevărul despre tutun ?”
- 5 mai 2024 – Ziua Mondială a Igienei Mâinilor
APRILIE 2024
- 7 aprilie 2024 – Acțiuni dedicate Zilei Mondiale a Sănătății
În acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII are ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”. Această zi a fost marcată la Iași pe Pietonalul Ștefan Cel Mare și Sfânt din Iași, unde reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași și Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, cu sprijinul oferit de Primăria Municipiului Iași, au fost prezenți la Cortul Sănătății și au oferit:
👉 Informații despre sănătatea umană
👉 Măsurători gratuite a glicemiei și tensiunii arteriale
👉 Demonstrații gratuite de prim ajutor premedical pentru adulți și copii
👉 Demonstrații privind utilizarea defibrilatorului automat extern, amplasate în Municipiul Iași
👉 Informații despre programul Prim Ajutor în Școli și Licee
De ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII, peste 250 de persoane au trecut ieri, 7 aprilie 2024, pe la Cortul Sănătății în intervalul orar 13:00-18:00.
31 de persoane s-au adresat personalului Direcției de Sănătate Publică Iași cu diferite întrebări, o parte primind răspuns pe loc, sau au fost îndrumate către unitățile de resort responsabile cu rezolvarea problemelor.
39 de persoane au beneficiat de măsurarea gratuită a glicemiei, din care 8 persoane au fost indrumate către medicul de familie/unități medicale de specialitate.
85 de persoane au beneficiat de măsurarea gratuită a tensiunii arteriale, din care 7 persoane au fost îndrumate să își ia tratamentul de zi cu zi, o persoană care consuma medicamente pentru hipertensiune fără recomandarea unui medic a fost îndrumată către specialist, iar alte 38 de persoane au îndrumate către medicul de familie sau unități medicale de specialitate.
Acțiunea continua și weekendul viitor pe Pietonalul Ștefan Cel Mare și Sfânt din Iași, în intervalul orar 13:00-18:00.
𝐂𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐒𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢𝐢, 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞𝐫𝐮𝐥𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐕𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐀𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐧𝐭̗𝐚̆ 𝐬̗𝐢 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̗𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐈𝐚𝐬̗𝐢 – 𝐃𝐒𝐏 𝐈𝐚𝐬̗𝐢, 𝐜𝐮 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐚𝐬̗𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐭𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐒𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫.
- Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie 2024
În acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII are ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”.
Sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.
Organizația Mondială a Sănătății a ales tema din acest an pentru a susține dreptul tuturor oamenilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminat.
O abordare a sănătăţii bazată pe drepturile omului are rolul de a sprijini dezvoltarea durabilă prin abordarea inegalităților, a practicilor discriminatorii și a relațiilor de putere, care sunt adesea generatoare de lipsă de echitate.
Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate care să vină în întâmpinarea nevoilor lor și la tratament demn atunci când accesează serviciile de sănătate.
De aceea, cu această ocazie, atenția tuturor este îndreptată asupra acțiunilor care pot fi realizate de către decidenți, dar și asupra măsurilor care pot fi adoptate de oameni la nivel individual și în comunitate.
Implicarea liderilor politici în deciziile importante pentru sănătatea oamenilor și a comunității reprezintă una dintre cele mai importante acțiuni pe care decidenții le pot realiza pentru a asigura servicii de sănătate disponibile, accesibile, acceptabile și de bună calitate pentru toată lumea, pretutindeni.
- Luna Națională De Iinformare Despre Vaccinare
- Comunicat De Presa – Luna Națională De Iinformare Despre Vaccinare
- Analiza De Situație – VACCINARE 2024
MARTIE 2024
- 22 Martie – Ziua Mondială a Apei
- 13 Martie – Campania de promovare a sănătății orale ‘’Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!’’
În cadrul campaniei de promovare a sănătății orale ‘’Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!’’, Direcția de Sănătate Publică Iași prin Compartimentul de evaluare și promovare a sănătății a desfășurat în această perioadă activități de informare la clasele din ciclul primar de la Școala ,,Ștefan Bârsănescu’’ Iași.
- 4 Martie -Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității
- Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”
- Comunicat de presă – Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”.
- Analiză de situație
- Infografic igiena orală
FEBRUARIE 2024
- 29 Februarie – Ziua Internațională a Bolilor Rare
- Februarie – Promovarea Sănătății Mintale – „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!”
- Comunicat de Presă – Promovarea Sănătății Mintale
- Analiză de Situație – Sănătate Mintală
- Material Destinat Adolescentilor
- Flyer – Semne Avertizare Depresie
- 26 Ianuarie – Proiectul “Evaluarea și promovarea sănătății orale” pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași
Până la data de 25.01.2024 în cadrul proiectului “Evaluarea și promovarea sănătății orale” pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Crucea Roșie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și Universitatea Apollonia din Iași, au realizat evaluarea oro-dentară a unui număr total de 1500 copii din cei peste 37.000 de copii din mediul rural, elevi la 25 din cele aproximativ 300 unități de învățământ din județul Iași.
În această săptămână ne aflăm în comuna Balș urmând ca în perioada următoare să evaluăm copii din comunele Popricani și Țigănași.
În cadrul proiectului ne propunem ca pe o durată de aproximativ 2 ani să se evalueze toți copiii din mediul rural din județul Iași cu vârstă cuprinsă între 6 și 14 ani, însumând cu aproximație 37.000 de copii.
Scopul acestui proiect este informarea privind tehnica corectă a periajului dentar, alimentația sănătoasă și importanța pentru organism a tratării afecțiunilor orale, îndrumarea copiilor de vârstă 6-14 ani depistați cu o patologie din sfera oro-maxilo-facială către cabinetele stomatologice în vederea tratamentului în funcție de afecțiunea depistată (în special la cele care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași) și distribuirea unor materiale de informare precum și a unor kit-uri de igienă orală.
Mulțumim colaboratorilor pentru sprijin și implicare!
- Ianuarie – Campanie de prevenire a cancerului de col uterin
În fiecare an, luna ianuarie, este Luna de conștientizare a cancerului de col uterin, afectiune cu un impact negativ major asupra sănătății populației din România.
Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător.
Cu toate acestea, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul. La nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult. România continuă însă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european .
Conform datelor Sistemului european de informații cu privire la cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare, în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /‰00 femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰00 femei) .
În anul 2020, dintre cele 30 447 de cazuri noi şi 13 437 de decese estimate la nivel european prin cancer de col uterin, 11,10 % din cazurile noi şi 13,43% din decese s-au înregistrat în România .
Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele. În acest context, vaccinarea antiHPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atât faţă de carcinomul cu celule scuamoase, cât şi faţă de adenocarcinom), dar poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian.
Cu toate acestea, acoperirea vaccinală împotriva HPV este scăzută în România, în pofida eforturilor depuse de guvern prin includerea acestei vaccinări într-un program național de vaccinare în anul 2008, cu un program oferit gratuit fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani la nivel național, program ce s-a confruntat cu o mare reticență față de vaccinare. În 2009, programul de vaccinare a fost relansat cu ajutorul unei campanii de comunicare, dar rezultatele au fost foarte modeste. Programul a fost oprit timp de aproape 10 ani și reluat în 2019, adresat fetelor 11-14 ani şi ulterior 11-18 ani, gratuit, în cabinetele medicilor de familie, pe baza unei cereri scrise prealabile din partea părinților.
În prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 (31) au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.
Programele de screening prin testare HPV şi Babeş Papanicolaou permit detectarea leziunilor precanceroase / a cancerului de col uterin și, ulterior, reducerea incidenței şi a mortalităţii cancerului de col uterin precum şi a suferinţei şi a costurilor umane şi financiare pentru femei, familiile acestora şi societate. Comunicvat de presa.
În acest context, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică organizează în luna ianuarie 2024 o campanie de informare, educare și conștientizare privind importanța prevenirii prin vaccinare, diagnosticării precoce prin screening și tratării precoce a cancerului de col uterin, patologie cu impact negativ major asupra populației din România.
1. Analiza de situatie_campania cancer de col uterin_ianuarie 2024
DECEMBRIE 2023
- Decembrie – Direcția de Sănătate Publică Iași prezentă la Carrefour Felicia – Acțiune de informare a populației cu privire la factorii de risc cardiovascular
Direcția de Sănătate Publică Iași prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății in colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie- filiala Iași, Centrul medical Consultmed și Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, a organizat în data de 18 decembrie 2023, la complexul comercial Carrefour Felicia, o acțiune de informare a populației cu privire la factorii de risc cardiovascular.
Au fost făcute determinări ale glicemiei și ale tensiunii arteriale la un număr de peste 150 de persoane, în cadrul Campaniei “Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!”
Acțiuni similare au fost organizate și în primăriile județului Iași de către asistenții medicali comunitari.
- Decembrie – Campania ”Inimi în dar” – Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!
- Comunicat de Presă – Campania „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi!”.
- Analiză situație – Campania „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi!” 2023
- 01 decembrie 2023 – Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA
NOIEMBRIE 2023
- 25 noiembrie 2023 – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
- 17 noiembrie – Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului de col uterin
17 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului de col uterin, este marcată în fiecare an prin acțiuni de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 604.000 femeie din întreaga lume, iar 342.000 au murit din cauza acestei boli.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin participarea la programele de screening (testări periodice în masă) și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.
- 16 Noiembrie – Ziua Națională fără Tutun
- 15 Noiembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC)
- 14 Noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului
- Noiembrie – Campania “Ce, cât și cum manâncă un copil isteț!” – Prevenirea obezității infantile printr-o alimentație sănătoasă
- Comunicat de Presa – Campania Ce, Cât Și Cum Mănâncă Un Copil Isteț
- Analiza de Situație – Campania Ce, Cât Și Cum Mănâncă Un Copil Isteț
OCTOMBRIE 2023
- 24 Octombrie – Primele activități în cadrul proiectului “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”
- 20 Octombrie – Campania “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”
- 20 Octombrie – Ziua Mondială a Osteoporozei
- 16 Octombrie –Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare
- 12 Octombrie – Ziua Mondială a Vederii
- Octombrie – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân
- Comunicat de Presă – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân
- Analiza de situație – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân
- 01 Octombrie – Ziua Europeană pentru Combaterea Depresiei
- 01 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
SEPTEMBRIE 2023
- 29 Septembrie – Ziua Mondială a Inimii
- 28 Septembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei
- 26 Septembrie – Ziua Mondială a Contracepției
- 23 Septembrie – Participare a Direcției de Sănătate Publică Iași la evenimentul Run4Life
- 21 Septembrie – Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer
- 16 – 22 Septembrie – Săptămâna Europeană a Mobilității
- 17 Septembrie – Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului
- Despre importanța vaccinării
Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor în materie de sănătate publică.
Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave și care pun viața în pericol, precum gripa, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala meningococică, boala pneumococică invazivă și poliomielita:
- difteria ucide 1 din 10 persoane care o fac, chiar și cu tratament
- aproape 9 din 10 bebeluși născuți din mame care au avut rubeolă la începutul sarcinii, vor suferi de sindromul rubeolei congenitale (cu afecțiuni precum surditate, cataractă și dificultăți de învățare)
- boala meningococică ucide 1 din 10 persoane afectate, chiar și cu diagnosticare și tratament prompt, în timp ce complicații precum tulburări neurologice sau de auz apar până la 20% dintre supraviețuitori
- rujeola este foarte contagioasă și 3 din 10 persoane afectate dezvoltă complicații, care pot include infecția urechii, diaree, pneumonie și encefalită(inflamația țesutului cerebral)
- tusea convulsivă poate fi deosebit de gravă la sugari, provocând crize de tuse care pot reapare până la două luni. Complicațiile includ pneumonie, encefalopatie (o boală a creierului), convulsii și chiar deces.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene (prescrise pentru infecțiile virale).
Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate.
În fiecare an, vaccinarea împiedică 2,7 milioane de oameni din întreaga lume să facă rujeolă, un milion să facă tusea convulsivă și două milioane de bebeluși să facă tetanos.
În trecut, mulți oameni au murit din cauza unor boli care acum pot fi prevenite prin vaccinare. De asemenea, oamenii au suferit mai frecvent de complicații legate de boli, cum ar fi orbirea din cauza rujeolei, bebelușii născuți cu surditate, cataractă sau dificultăți de învățare din cauza mamelor lor care au facut rubeola în timpul sarcinii. Poliomielita – așa cum își vor aminti mulți oameni născuți înainte de anii 60 – a fost o cauză majoră de deces, paralizie și dizabilități pe tot parcursul vieții în Europa și în alte regiuni.
Spune DA vaccinării!
De ce este importantă vaccinarea pentru copii?
Vaccinarea protejează copilul împotriva unor boli extrem de grave (poliomielita, difterie, tetanus, tuse convulsivă, pojar, rubeolă, unele pneumonii și meningite etc.). Un copil nevaccinat are risc major de a face aceste boli, cu consecințe foarte grave asupra sănătății, ducând chiar la deces. Pentru cele mai multe dintre aceste boli nu există tratament, vaccinul fiind singura cale de a ne feri copilul de consecințele bolii.
Vaccinurile acționează prin creșterea capacității de apărare a sistemului imunitar al copilului și trebuie administrate ÎNAINTE de apariția oricărui semn al bolii.
Este bine să știti că toți copiii trebuie vaccinați, chiar și copiii cu dizabilități. Vaccinul se poate administra în siguranță și copiilor cu mici probleme de sănătate, celor care suferă de o boală cronică sau sunt malnutriți, deoarece ei au un risc și mai crescut de a contacta boala și a face complicații.
Nu uita că beneficiile vaccinării durează toată viața.
Când trebuie vaccinat copilul?
Vaccinarea este un lucru important și urgent. Este foarte importantă administrarea vaccinului la vârsta optimă și conform unei scheme complete de imunizare. Mai trebuie să știți și că unele vaccinuri necesită mai multe doze, pentru a realiza o protecție completă împotriva bolii respective. Dacă, din motive variate, copilul dumneavoastră nu a urmat schema completă de imunizare, discutați cu medicul de familie pentru a recupera vaccinurile neefectuate la termen.
Despre administrarea vaccinului
Medicul de familie este principalul responsabil cu vaccinările în România. El răspunde de vaccinarea copiilor înscriși în lista sa, dar poate vaccina orice alți copii care sunt aduși de părinți la cabinet, înscriși sau neînscriși la un medic de familie.
Vaccinurile se administrează în general prin injectare. Toate vaccinările, chiar și cele de urgentă, sunt efectuate cu seringi de unică folosință. Personalul medical are responsabilitatea colectării și neutralizării seringilor folosite, în condiții de siguranță. După administrarea vaccinului, copilul poate prezenta unele reacții postvaccinale: plâns, febră, o mică erupție, un mic nodul la locul injectării. Sunt reacții normale care pot apărea în primele câteva zile după vaccin. În aceste perioade, sugarii sunt alăptați mai des, iar copiii mai mari primesc mai multe lichide, fiind alimentați corespunzător.
Daca copilul face febră mai mare de 38 grade Celsius, se administrează antitermice și este anunțat medicul de familie.
Carnetul de vaccinări trebuie păstrat cu grijă
El este prezentat personalului medical care efectuează vaccinarea, cu ocazia fiecărei vaccinări. Acesta va înregistra vaccinul, doza de vaccin și data vaccinării, va informa părinții dacă anumite doze lipsesc sau vor fi administrate ulterior și apoi va înapoia părinților carnetul de vaccinări. Imunizarea va fi înregistrată și în evidențele cabinetului medical.
PĂRINTELE ARE RESPONSABILITATEA PĂSTRĂRII CARNETULUI DE VACCINĂRI
Important! Toți copiii cu vârste între 0-18 ani au dreptul prin lege ( L.95/2006) la asistență medicală gratuită. Înscrieți-vă copilul la medicul de familie!
- 7 Septembrie 2023 – Ziua internațională a aerului curat – ”Împreună pentru un aer mai curat!”
- Septembrie 2023 – Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală
- Comunicat De Presă – Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală
- Analiza De Situație – Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală
AUGUST 2023
- 16 August 2023 – Acțiune de ecologizare a Direcției de Sănătate Publică Iași
Peste 60 de copii, tineri elevi, tineri studenți, mămici, tătici și bunici au participat la acțiunea de ecologizare “Green Festival” organizat de Serviciul Voluntar de Ambulanță, Clubul Fabrica de Voluntari, Direcția de Sănătate Publică Iași – DSP Iași și Primăria Municipiului Iași.
În cadrul acțiunii desfășurate pe Pârtia de Ski și Zona de Agrement Ciric, au fost strânse peste 50 de saci cu deșeuri aruncate la întâmplare de vizitatorii acestor locuri.
Prin această acțiune, noi, organizatorii împreună cu participanții, am dorit să tragem încă un semnal de alarmă privind colectarea în spatiile special amenajate a deșeurilor.
Fii Responsabil! Natura ești tu! Nu te murdări pe tine!
- Campanie națională de informare cu privire la importanța vaccinării – “Știu, nu doar sper că o să fiu bine! Mă vaccinez!”.
- 01 August 2023 – Campania ”Împreună pentru un aer mai curat!”
- Comunicat de Presă – Campania ”Împreună pentru un aer mai curat!”
- Analiză de Situație – Poluare Aer -final
- 01 August 2023 – Săptămâna Mondială a Alimentației La Sân
IULIE 2023
- 28 Iulie 2023 – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei
- 28 Iulie 2023 – Acțiunile DSP Iași împreună cu voluntarii de la Crucea Roșie în centrele de caniculă
- Comunicat de Presă – Acțiunea DSP Iași împreună voluntarii Crucii roșii Iași în centrele de caniculă
- 27 Iulie 2023 – Acțiunea DSP Iași împreună cu SVA Iași și Fundația Emmaus pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost pe perioada caniculei
- 25 Iulie 2023 – Ziua Mondială De Prevenire A Înecului
- Recomandări privind canicula
- Campania națională „Promovarea activității fizice”
- Comunicat de presă – Campania națională „Promovarea activității fizice”
- Analiza de situatie – Promovarea activității fizice
IUNIE 2023
- 27 iunie 2023 – Direcția de Sănătate Publică Iași prezentă la Festivalul Rocanotherworld în cadrul lunii naționale a informării despre efectele consumului de alcool
- 26 iunie 2023 – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
- 14 iunie – Ziua mondială a donatorului de sânge
- Direcția de Sănătate Publică Iași prezentă la concursul ,, Sanitarii pricepuți’’ de la Liceul Teoretic ” Dimitrie Cantemir ”
- Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool – Campania „Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!”
- Comunicat de Presa – Luna Informarii despre Efectele Consumului De Alcool
- Analiza de Situatie – Luna Informarii despre Efectele Consumului de Alcool
- 01 Iunie – Acțiuni de informare ale DSP Iași – Ziua Internațională a Copilului
MAI 2023
- 31 Mai – Acțiune la Prefectura Iași în cadrul Campaniei ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’
- 31 Mai – Ziua Mondială fără Tutun – ”Tutunul – Amenințare pentru mediul înconjurător și sănătatea noastră”
- Acțiuni în cadrul Campaniei ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’’
- Campania “Prețuiește sănătatea prin alimentație”
- Ziua Mondială a Igienei mâinilor – 5 mai 2023
- CAMPANIA – “Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”
- Comunicat de Presă – Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!
- Analiza de situatie pentru Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat! Mai 2023
- Poster – Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat! Mai 2023
APRILIE 2023
- Ziua Mondială a Promovării Sănătății La Locul de Muncă – 28 aprilie
- Ziua Mondială a Sănătății – ”Sănătate Pentru Toți” – 7 Aprilie 2023
- CAMPANIA – Luna Națională de Informare despre Vaccinare – Aprilie 2023
- Comunicat de Presă – Luna Națională de Informare despre Vaccinare
- Analiza – Luna Nationala de Informare despre Vaccinar – Aprilie 2023
- Ziua Mondială de Conștientizare privind Autismul “Luminează în albastru” – 2 Aprilie 2023
MARTIE 2023
- Ziua Mondială De Luptă Împotriva Tuberculozei – 24 Martie 2023
- Ziua mondială a Apei – Fii tu schimbarea! – 22 Martie 2023
- CAMPANIA – Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!
- CAMPANIA – Informare privind riscurile asociate utilizării produselor de protecție a plantelor (pesticide agricole)
- CAMPANIA – Cu un zâmbet mai aproape de sănătate! – Martie 2023
- Comunicat de Presa – Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” Martie 2023
- Analiza de situatie – Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” Martie 2023
- Ziua Internațională De Conștientizare A HPV – 4 Martie
FEBRUARIE 2023
- CAMPANIA „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii dreptul și responsabilitatea ta” – Februarie 2023
- Comunicat de Presa – Campania Sanatatea Reproducerii
- Analiza Situatie Campania Sanatatea Reproducerii
IANUARIE 2023
- CAMPANIA „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății” – Ianuarie 2023