Home Promovarea sănătății

Promovarea sănătății

APRILIE 2024

  • 7 aprilie 2024 – Acțiuni dedicate Zilei Mondiale a Sănătății

În acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII are ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”. Această zi a fost marcată la Iași pe Pietonalul Ștefan Cel Mare și Sfânt din Iași, unde reprezentanți ai  Direcției de Sănătate Publică Iași și Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, cu sprijinul oferit de Primăria Municipiului Iași, au fost prezenți la Cortul Sănătății și au oferit:

👉 Informații despre sănătatea umană

👉 Măsurători gratuite a glicemiei și tensiunii arteriale

👉 Demonstrații gratuite de prim ajutor premedical pentru adulți și copii

👉 Demonstrații privind utilizarea defibrilatorului automat extern, amplasate în Municipiul Iași

👉 Informații despre programul Prim Ajutor în Școli și Licee

De ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII, peste 250 de persoane au trecut ieri, 7 aprilie 2024, pe la Cortul Sănătății în intervalul orar 13:00-18:00.

31 de persoane s-au adresat personalului Direcției de Sănătate Publică Iași cu diferite întrebări, o parte primind răspuns pe loc, sau au fost îndrumate către unitățile de resort responsabile cu rezolvarea problemelor.

39 de persoane au beneficiat de măsurarea gratuită a glicemiei, din care 8 persoane au fost indrumate către medicul de familie/unități medicale de specialitate.

85 de persoane au beneficiat de măsurarea gratuită a tensiunii arteriale, din care 7 persoane au fost îndrumate să își ia tratamentul de zi cu zi,  o persoană care consuma medicamente pentru hipertensiune fără recomandarea unui medic a fost îndrumată către specialist, iar alte 38 de persoane au îndrumate către medicul de familie sau unități medicale de specialitate.

Acțiunea continua și weekendul viitor pe Pietonalul Ștefan Cel Mare și Sfânt din Iași, în intervalul orar 13:00-18:00.

𝐂𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐒𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢𝐢, 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞𝐫𝐮𝐥𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐕𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐀𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐧𝐭̗𝐚̆ 𝐬̗𝐢 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̗𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐈𝐚𝐬̗𝐢 – 𝐃𝐒𝐏 𝐈𝐚𝐬̗𝐢, 𝐜𝐮 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐚𝐬̗𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐭𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐒𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫.

  • Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie 2024

În acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII are ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”.

Sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.

Organizația Mondială a Sănătății a ales tema din acest an pentru a susține dreptul tuturor oamenilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminat.

O abordare a sănătăţii bazată pe drepturile omului are rolul de a sprijini dezvoltarea durabilă prin abordarea inegalităților, a practicilor discriminatorii și a relațiilor de putere, care sunt adesea generatoare de lipsă de echitate.

Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate care să vină în întâmpinarea nevoilor lor și la tratament demn atunci când accesează serviciile de sănătate.

De aceea, cu această ocazie, atenția tuturor este îndreptată asupra acțiunilor care pot fi realizate de către decidenți, dar și asupra măsurilor care pot fi adoptate de oameni la nivel individual și în comunitate.

Implicarea liderilor politici în deciziile importante pentru sănătatea oamenilor și a comunității reprezintă una dintre cele mai importante acțiuni pe care decidenții le pot realiza pentru a asigura servicii de sănătate disponibile, accesibile, acceptabile și de bună calitate pentru toată lumea, pretutindeni.

 

  • Luna Națională De Iinformare Despre Vaccinare
  1. Comunicat De Presa – Luna Națională De Iinformare Despre Vaccinare
  2. Analiza De Situație – VACCINARE 2024

MARTIE 2024

  • 22 Martie – Ziua Mondială a Apei
  1. Comunicat de presă – Ziua Mondială a Apei

  • 13 Martie – Campania de promovare a sănătății orale ‘’Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!’’

În cadrul campaniei de promovare a sănătății orale ‘’Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!’’, Direcția de Sănătate Publică  Iași prin Compartimentul de evaluare și promovare a sănătății a desfășurat în această perioadă activități de informare la clasele din ciclul primar de la Școala ,,Ștefan Bârsănescu’’ Iași.

  • 4 Martie -Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității 
  1. Comunicat de Presă – Ziua mondială de luptă împotriva obezității.

  • Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”
  1. Comunicat de presă – Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”.
  2. Analiză de situație
  3. Infografic igiena orală

FEBRUARIE 2024

  • 29 Februarie – Ziua Internațională a Bolilor Rare
  1. 28.02.2024 – Comunicat de Presa – Ziua Internațională a Bolilor Rare.

 

  • Februarie – Promovarea Sănătății Mintale – „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!”
  1. Comunicat de Presă – Promovarea Sănătății Mintale
  2. Analiză de Situație – Sănătate Mintală
  3. Material Destinat Adolescentilor
  4. Flyer – Semne Avertizare Depresie

  • 26 Ianuarie – Proiectul “Evaluarea și promovarea sănătății orale” pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași

Până la data de 25.01.2024 în cadrul proiectului “Evaluarea și promovarea sănătății orale” pentru copiii cu vârsta 6-14 ani din mediul rural din județul Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași  prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății   în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Crucea Roșie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și Universitatea Apollonia din Iași, au realizat evaluarea oro-dentară a unui număr total de 1500 copii din cei peste 37.000 de copii din mediul rural, elevi la 25 din cele aproximativ 300 unități de învățământ din județul Iași.

În  această săptămână ne aflăm în comuna Balș urmând ca în perioada următoare să evaluăm copii din comunele Popricani și Țigănași.

În cadrul proiectului ne propunem ca pe o durată de aproximativ 2 ani să se evalueze toți copiii din mediul rural din județul Iași cu vârstă cuprinsă între 6 și 14 ani, însumând cu aproximație 37.000 de copii.

Scopul acestui proiect este informarea privind tehnica corectă a periajului dentar, alimentația sănătoasă și importanța pentru organism a tratării afecțiunilor orale, îndrumarea copiilor de vârstă 6-14 ani depistați cu o patologie din sfera oro-maxilo-facială către cabinetele stomatologice în vederea tratamentului în funcție de afecțiunea depistată (în special la cele care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași) și distribuirea unor materiale de informare precum și a unor kit-uri de igienă orală.

Mulțumim colaboratorilor pentru sprijin și implicare!

  • Ianuarie  – Campanie de prevenire a cancerului de col uterin

În fiecare an,  luna ianuarie, este Luna de conștientizare a cancerului de col uterin, afectiune cu un impact negativ major asupra sănătății populației din România.

Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător.

Cu toate acestea, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul. La nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult. România continuă însă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european .

Conform datelor Sistemului european de informații cu privire la cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare,  în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /‰00 femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰00 femei) .

În anul 2020, dintre cele 30 447 de cazuri noi şi 13 437 de decese estimate la nivel european prin cancer de col uterin, 11,10 % din cazurile noi şi 13,43% din decese s-au înregistrat  în România .

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele. În acest context, vaccinarea antiHPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atât faţă de carcinomul cu celule scuamoase, cât şi faţă de adenocarcinom), dar poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian.

Cu toate acestea, acoperirea vaccinală împotriva HPV este scăzută în România, în pofida eforturilor depuse de guvern prin includerea acestei vaccinări într-un program național de vaccinare în anul 2008, cu un program oferit gratuit fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani la nivel național, program ce s-a confruntat cu o mare reticență față de vaccinare. În 2009, programul de vaccinare a fost relansat cu ajutorul unei campanii de comunicare, dar rezultatele au fost foarte modeste. Programul a fost oprit timp de aproape 10 ani și reluat în 2019, adresat fetelor 11-14 ani şi ulterior 11-18 ani, gratuit, în cabinetele medicilor de familie, pe baza unei cereri scrise prealabile din partea părinților.

În prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 (31) au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

Programele de screening prin testare HPV şi Babeş Papanicolaou permit detectarea leziunilor precanceroase / a cancerului de col uterin și, ulterior,  reducerea incidenței şi a  mortalităţii cancerului de col uterin precum şi a suferinţei şi a costurilor umane şi financiare pentru femei, familiile acestora şi societate. Comunicvat de presa.
În acest context, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică organizează în luna ianuarie 2024 o campanie de informare, educare și conștientizare privind importanța prevenirii prin vaccinare, diagnosticării precoce prin screening și tratării precoce a cancerului de col uterin, patologie cu impact negativ major asupra populației din România.

1. Analiza de situatie_campania cancer de col uterin_ianuarie 2024

DECEMBRIE 2023

  • Decembrie – Direcția de Sănătate Publică Iași prezentă la Carrefour Felicia – Acțiune de informare a populației cu privire la factorii de risc cardiovascular

Direcția de Sănătate Publică Iași prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății in colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie- filiala Iași, Centrul medical Consultmed și Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, a organizat în data de 18 decembrie 2023, la complexul comercial Carrefour Felicia, o acțiune de informare a populației cu privire la factorii de risc cardiovascular.

Au fost făcute determinări ale glicemiei și ale tensiunii arteriale la un număr de peste 150 de persoane, în cadrul Campaniei “Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!”

Acțiuni similare au fost organizate și în primăriile județului Iași de către asistenții medicali comunitari.

  • Decembrie – Campania ”Inimi în dar” – Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!
  1. Comunicat de Presă – Campania „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi!”.
  2. Analiză situație – Campania „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi!” 2023

  • 01 decembrie 2023 – Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA 
  1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială de luptă împotriva HIVSIDA

NOIEMBRIE 2023

  • 25 noiembrie 2023 – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
  1. Comunicat presa – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

  • 17 noiembrie – Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului de col uterin

17 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva cancerului de col uterin, este marcată în fiecare an prin acțiuni de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 604.000 femeie din întreaga lume, iar 342.000 au murit din cauza acestei boli.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin participarea la programele de screening (testări periodice în masă) și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

  • 16 Noiembrie – Ziua Națională fără Tutun
  1. Comunicat de presă -Ziua Națională fără Tutun

  • 15 Noiembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC)
  1. Comunicat de presă -Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive

  • 14 Noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului
  1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Diabetului

  • Noiembrie – Campania “Ce, cât și cum manâncă un copil isteț!” – Prevenirea obezității infantile printr-o alimentație sănătoasă
  1. Comunicat de Presa – Campania Ce, Cât Și Cum Mănâncă Un Copil Isteț
  2. Analiza de Situație – Campania Ce, Cât Și Cum Mănâncă Un Copil Isteț

OCTOMBRIE 2023

  • 24 Octombrie – Primele activități în cadrul proiectului  “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”
  1. 24.10.2023 – Comunicat de Presă – Campania Evaluarea și promovarea sănătății orale la copii

  • 20 Octombrie – Campania “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”
  1. Comunicat de Presă – Campania Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași
  • 20 Octombrie – Ziua Mondială a Osteoporozei
  1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Osteoporozei

  • 16 Octombrie –Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare
  1. Comunicat de Presă – Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare

  • 12 Octombrie – Ziua Mondială a Vederii
  1. Comunicat de presă – Ziua Mondială a Vederii

  • Octombrie – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân
  1. Comunicat de Presă – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân
  2. Analiza de situație – Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân

 

  • 01 Octombrie – Ziua Europeană pentru Combaterea Depresiei
  1. Comunicat de Presă – Ziua Europeană pentru Combaterea Depresiei

  • 01 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
  1. Comunicat de Presă – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

SEPTEMBRIE 2023

  • 29 Septembrie – Ziua Mondială a Inimii
  1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Inimii.

  • 28 Septembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei
  1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei

  • 26 Septembrie – Ziua Mondială a Contracepției
  1. Comunicat de Presa – Ziua Mondiala a Contraceptiei

  • 23 Septembrie – Participare a Direcției de Sănătate Publică Iași la evenimentul Run4Life 
  1. 23.09.2023 – Participare la evenimentul Run4Life

  • 21 Septembrie – Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer
  1. Comunicat de Presă – Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer

  • 16 – 22 Septembrie – Săptămâna Europeană a Mobilității 
  1. Comunicat de presă – Săptămâna Europeană a Mobilității

  • 17 Septembrie – Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului
  1. COMUNICAT DE PRESA -Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului

  • Despre importanța vaccinării

Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor în materie de sănătate publică.

Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave și care pun viața în pericol, precum gripa, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala meningococică, boala pneumococică invazivă și poliomielita:

  • difteria ucide 1 din 10 persoane care o fac, chiar și cu tratament
  • aproape 9 din 10 bebeluși născuți din mame care au avut rubeolă la începutul sarcinii, vor suferi de sindromul rubeolei congenitale (cu afecțiuni precum surditate, cataractă și dificultăți de învățare)
  • boala meningococică ucide 1 din 10 persoane afectate, chiar și cu diagnosticare și tratament prompt, în timp ce complicații precum tulburări neurologice sau de auz apar  până la 20% dintre supraviețuitori
  • rujeola este foarte contagioasă și 3 din 10 persoane afectate dezvoltă complicații, care pot include infecția urechii, diaree, pneumonie și encefalită(inflamația țesutului cerebral)
  • tusea convulsivă poate fi deosebit de gravă la sugari, provocând crize de tuse care pot reapare  până la două luni. Complicațiile includ pneumonie, encefalopatie (o boală a creierului), convulsii și chiar deces.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene  (prescrise pentru infecțiile virale).

Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate.

În fiecare an, vaccinarea împiedică 2,7 milioane de oameni din întreaga lume să facă rujeolă, un milion să facă tusea convulsivă  și două milioane de bebeluși să facă tetanos.

În trecut,  mulți oameni au murit din cauza unor boli care acum pot fi prevenite prin vaccinare. De asemenea, oamenii au suferit mai frecvent de complicații legate de boli, cum ar fi orbirea din cauza rujeolei, bebelușii născuți cu surditate,  cataractă sau dificultăți de învățare din cauza mamelor lor care au facut  rubeola în timpul sarcinii. Poliomielita – așa cum își vor aminti mulți oameni născuți înainte de anii 60 – a fost o cauză majoră de deces, paralizie și dizabilități pe tot parcursul vieții în Europa și în alte regiuni.

Spune DA vaccinării!

De ce este importantă vaccinarea pentru copii?

Vaccinarea protejează copilul împotriva unor boli extrem de grave (poliomielita, difterie, tetanus, tuse convulsivă, pojar, rubeolă, unele pneumonii și meningite etc.). Un copil nevaccinat are risc major de a face aceste boli, cu consecințe foarte grave asupra sănătății, ducând chiar la deces. Pentru cele mai multe dintre aceste boli nu există tratament, vaccinul fiind singura cale de a ne feri copilul de consecințele bolii.

Vaccinurile acționează prin creșterea capacității de apărare a sistemului imunitar al copilului și trebuie administrate ÎNAINTE de apariția oricărui semn al bolii.

Este bine să știti că toți copiii trebuie vaccinați, chiar și copiii cu dizabilități. Vaccinul se poate administra în siguranță și copiilor cu mici probleme de sănătate, celor care suferă de o boală cronică sau sunt malnutriți, deoarece ei au un risc și mai crescut de a contacta boala și a face complicații.

Nu uita că beneficiile vaccinării durează toată viața.

Când trebuie vaccinat copilul?

Vaccinarea este un lucru important și urgent. Este foarte importantă administrarea vaccinului la vârsta optimă și conform unei scheme complete de imunizare. Mai trebuie să știți și că unele vaccinuri necesită mai multe doze, pentru a realiza o protecție completă împotriva bolii respective. Dacă, din motive variate, copilul dumneavoastră nu a urmat schema completă de imunizare, discutați cu medicul de familie pentru a recupera  vaccinurile neefectuate la termen.

Despre administrarea vaccinului

Medicul de familie este principalul responsabil cu vaccinările în România. El răspunde  de vaccinarea copiilor înscriși în lista sa, dar poate vaccina orice alți copii care sunt aduși de părinți la cabinet, înscriși sau neînscriși la un medic de familie.

Vaccinurile se administrează în general prin injectare. Toate vaccinările, chiar și cele de urgentă, sunt efectuate cu seringi de unică folosință. Personalul medical are responsabilitatea colectării și neutralizării seringilor folosite, în condiții de siguranță. După administrarea vaccinului, copilul poate prezenta unele reacții postvaccinale: plâns, febră, o mică erupție, un mic nodul la locul injectării. Sunt reacții normale care pot apărea în primele câteva zile după vaccin.  În aceste perioade, sugarii sunt alăptați mai des, iar copiii mai mari primesc mai multe lichide, fiind alimentați corespunzător.

Daca copilul face febră mai mare de 38 grade Celsius, se administrează antitermice și este anunțat medicul de familie.

Carnetul de vaccinări trebuie păstrat cu grijă

El este prezentat personalului medical care efectuează vaccinarea, cu ocazia fiecărei vaccinări. Acesta va înregistra vaccinul, doza de vaccin și data vaccinării, va informa părinții dacă anumite doze lipsesc sau vor fi administrate ulterior și apoi va înapoia părinților carnetul de vaccinări. Imunizarea va fi înregistrată și în evidențele cabinetului medical.

PĂRINTELE ARE RESPONSABILITATEA PĂSTRĂRII CARNETULUI DE VACCINĂRI

Important! Toți copiii cu vârste între 0-18 ani au dreptul prin lege ( L.95/2006) la asistență medicală gratuită. Înscrieți-vă copilul la medicul de familie!

  • 7 Septembrie 2023 – Ziua internațională a aerului curat – ”Împreună pentru un aer mai curat!”
  1. COMUNICAT DE PRESĂ – Ziua internațională a aerului curat

  • Septembrie 2023Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală
  1. Comunicat De Presă – Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală
  2. Analiza De Situație – Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală

AUGUST 2023

  • 16 August 2023 – Acțiune de ecologizare a Direcției de Sănătate Publică Iași

Peste 60 de copii, tineri elevi, tineri studenți, mămici, tătici și bunici au participat la acțiunea de ecologizare “Green Festival” organizat de Serviciul Voluntar de Ambulanță, Clubul Fabrica de Voluntari, Direcția de Sănătate Publică Iași – DSP Iași și Primăria Municipiului Iași.

În cadrul acțiunii desfășurate pe Pârtia de Ski și Zona de Agrement Ciric, au fost strânse peste 50 de saci cu deșeuri aruncate la întâmplare de vizitatorii acestor locuri.

Prin această acțiune, noi, organizatorii împreună cu participanții, am dorit să tragem încă un semnal de alarmă privind colectarea în spatiile special amenajate a deșeurilor.

Fii Responsabil! Natura ești tu! Nu te murdări pe tine!

  • Campanie națională de informare cu privire la importanța vaccinării – “Știu, nu doar sper că o să fiu bine! Mă vaccinez!”.
Ministerul Sănătății a lansat o campanie națională de informare și conștientizare cu privire la importanța vaccinării. Mesajul puternic al campaniei este “Știu, nu doar sper că o să fiu bine! Mă vaccinez!”.
În aceste vremuri incerte, este esențial să ne protejăm pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. Prin vaccinare, nu numai că ne protejăm sănătatea, dar contribuim și la stoparea răspândirii virusului.
Direcția de Sănătate Publică susține această campanie și încurajează pe toată lumea să se vaccineze. Împreună, putem face o diferență și putem ajuta la protejarea comunității noastre.
Vă încurajăm să urmăriți și să distribuiți aceste videoclipuri pentru a sprijini eforturile de vaccinare. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în această luptă împotriva pandemiei. Haideți să ne unim forțele și să luptăm împreună!
  • 01 August 2023 – Campania ”Împreună pentru un aer mai curat!”
  1. Comunicat de Presă – Campania ”Împreună pentru un aer mai curat!”
  2. Analiză de Situație – Poluare Aer -final

  • 01 August 2023 – Săptămâna Mondială a Alimentației La Sân
  1. Comunicat de Presă – Săptămâna Mondială a Alimentației La Sân

IULIE 2023

  • 28 Iulie 2023 – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei
  1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei

  • 28 Iulie 2023 – Acțiunile DSP Iași împreună cu voluntarii de la Crucea Roșie în centrele de caniculă
  1. Comunicat de Presă – Acțiunea DSP Iași împreună voluntarii Crucii roșii Iași în centrele de caniculă

  • 27 Iulie 2023 – Acțiunea DSP Iași împreună cu SVA Iași și Fundația Emmaus pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost pe perioada caniculei
  1. Comunicat de Presa – Acțiunea DSP Iași pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost pe perioada caniculei

  • 25 Iulie 2023 – Ziua Mondială De Prevenire A Înecului
  1. Comunicat de presă – Ziua Mondială De Prevenire A Înecului – 25 Iulie 2023

  • Recomandări privind canicula
  1. Comunicat de Presa – Canicula

  • Campania națională „Promovarea activității fizice”
  1. Comunicat de presă – Campania națională „Promovarea activității fizice”
  2. Analiza de situatie – Promovarea activității fizice

IUNIE 2023

  • 27 iunie 2023 – Direcția de Sănătate Publică Iași prezentă la Festivalul Rocanotherworld în cadrul lunii naționale a informării despre efectele consumului de alcool
  1. Comunicat de Presa -Participarea DSP Iasi la Festivalul Rocanotherworld

  • 26 iunie 2023 – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
  1. Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

  • 14 iunie – Ziua mondială a donatorului de sânge
  1. Comunicat de Presa – 14 iunie – Ziua mondială a donatorului de sânge

 

  • Direcția de Sănătate Publică Iași prezentă la concursul ,, Sanitarii pricepuți’’ de la Liceul Teoretic ” Dimitrie Cantemir ” 
  1. Comunicat de Presa – Participarea DSP Iasi la concursul ,, Sanitarii priceputi’’

  • Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool – Campania „Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!”
  1. Comunicat de Presa – Luna Informarii despre Efectele Consumului De Alcool
  2. Analiza de Situatie – Luna Informarii despre Efectele Consumului de Alcool

  • 01 Iunie – Acțiuni de informare ale DSP Iași – Ziua Internațională a Copilului
  1. Comunicat de Presă – Acțiune DSP IASI – 1 IUNIE

MAI 2023

  • 31 Mai – Acțiune la Prefectura Iași în cadrul Campaniei ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’
  1. Comunicat de Presă – Acțiune Prefectura – Campania ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’’.

  • 31 Mai – Ziua Mondială fără Tutun – ”Tutunul – Amenințare pentru mediul înconjurător și sănătatea noastră”
  1. Comunicat de Presa – Ziua Mondială fără Tutun

  • Acțiuni în cadrul Campaniei ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’’
  1. Comunicat de Presă – Acțiuni în cadrul Campaniei ,,Fii Inspirat! NU te apuca de Fumat!’’.

  • Campania “Prețuiește sănătatea prin alimentație”
  1. Comunicat de Presă – Concursul Județean “Sănătatea la Pachețel” la Colegiul Tehnic “Mihail Sturdza” Iași.

  • Ziua Mondială a Igienei mâinilor – 5 mai 2023
  1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Igienei mâinilor – 5 mai 2023

  • CAMPANIA – “Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”
  1. Comunicat de Presă – Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!
  2. Analiza de situatie pentru Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat! Mai 2023
  3. Poster – Campania – Fii inspirat! Nu te apuca de fumat! Mai 2023

APRILIE 2023

  • Ziua Mondială a Promovării Sănătății La Locul de Muncă – 28 aprilie
  1. Comunicat de Presă – Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă

  • Ziua Mondială a Sănătății – ”Sănătate Pentru Toți” – 7 Aprilie 2023
  1. Comunicat de Presă – Ziua Mondială a Sănătății – 7 Aprilie

  • CAMPANIA – Luna Națională de Informare despre Vaccinare – Aprilie 2023
  1. Comunicat de Presă – Luna Națională de Informare despre Vaccinare
  2. Analiza – Luna Nationala de Informare despre Vaccinar – Aprilie 2023

  • Ziua Mondială de Conștientizare privind Autismul “Luminează în albastru” – 2 Aprilie 2023
  1. Comunicat de presă – Ziua Mondială de Conștientizare privind Autismul “Luminează în albastru” – 2 Aprilie 2023

MARTIE 2023

  • Ziua Mondială De Luptă Împotriva Tuberculozei – 24 Martie 2023
  1. Ziua Mondială De Luptă Împotriva Tuberculozei – 24 Martie 2023

  • Ziua mondială a Apei – Fii tu schimbarea! – 22 Martie 2023
  1. Comunicat de Presa – Ziua Mondiala a Apei – 22 Martie

  • CAMPANIA – Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!
  1. Comunicat de Presa- Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii

  • CAMPANIA – Informare privind riscurile asociate utilizării produselor de protecție a plantelor (pesticide agricole)
  1. Comunicat de presa – Informare privind intoxicatia cu pesticide

  • CAMPANIA – Cu un zâmbet mai aproape de sănătate! – Martie 2023
  1. Comunicat de Presa – Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” Martie 2023
  2. Analiza de situatie – Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” Martie 2023

  • Ziua Internațională De Conștientizare A HPV – 4 Martie
  1. Ziua Internațională De Conștientizare A HPV – 4 Martie

FEBRUARIE 2023

  • CAMPANIA „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii dreptul și responsabilitatea ta” – Februarie 2023
  1. Comunicat de Presa – Campania Sanatatea Reproducerii
  2. Analiza Situatie Campania Sanatatea Reproducerii

IANUARIE 2023

  • CAMPANIA „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății” – Ianuarie 2023
  1. Comunicat Presa – Campania „Sanatatea-mintala-parte-integranta-si-esentiala-a-sanatatii
  2. Analiza-situatie-Sanatate-Mintala-2023 Analiza Situatie – Sanatate Mintala 2023