Home COVID 19 Buletin informativ 18.03.2020

Buletin informativ 18.03.2020

502
0

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia persoanelor care au călătorit în zonele de risc este următoarea:

  1. Încă 7 persoane din judeţul Iaşi au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În momentul de faţă sunt în total 19 persoane infectate cu COVID-19 şi care se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienţilor este bună. Referitor la situaţia pacienţilor din alte judeţe, vă comunicăm ca 12 pacienţi se află internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. In prezent, se află în curs de desfăşurare anchetele epidemiologice pentru toate persoanele internate, ceea ce înseamnă că se identifică contacţii acestora şi traseele pe care bolnavii le-au avut de la intrarea în ţară.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 88 de persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. Acestea au ajuns în judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest şi din Sud, precum şi prin Aeroportul Iaşi.
  3. Un număr de 854 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică  şi care sunt monitorizate zilnic de catre epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Mai menţionăm că 13 persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
  4. Măsuri Generale, valabile pe teritoriul naţional, pentru prevenirea răspândirii  noului tip de coronavirus.

Începând de pe data de 17 martie, a fost suspendată activitatea de examinare pentru permise de conducere, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acestei decizii. De asemenea, sunt reduse la maxim activităţile de relaţii cu publicul ale instituţiilor din subordinea MAI.

De asemenea,  au fost luate următoarele decizii:

  • Se suspendă activitatea de servire şi consum a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei.
  • Este permisă organizarea de către unităţile economice de profil a activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service” sau livrare la client.
  • Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise.
  • Se interzice organizarea şi desfăşurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise.
  • Organizatorii evenimentelor organizate şi desfăşurate în spaţii deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligaţi să dispună măsuri care să asigure distanţa de minimum 1 metru între participanţi.
  • Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligaţia ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor şi să poarte mijloace individuale de protecţie, precum dezinfectant, mănuşi, mască pentru faţă şi să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinaţie.
  • Conducătorii de autovehicule menţionaţi anterior, care sosesc din „zone roşii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.
  • Ansamblele şi subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari din afara teritoriului naţional nu fac obiectul restricţiilor la export.
  • Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare începând cu data de 18.03.2020, ora 18.00, ora României.
  • Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia şi din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020.
  • Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.
  1. Măsuri de ordin medical

Începând de astăzi, 18 martie, rezidenţii la specialităţile medicină de urgenţă, anestezie terapie intensivă, boli infecţioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secţii în care sunt distribuiţi şi se vor prezenta până la ora 12.00 la centrele de îndrumare pentru includerea în turele şi gărzile din secţiile a căror specialitate o urmează.

  • Rezidenţii în specialităţile medicină de internă si medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire şi se vor prezenta la Direcţiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Judeţene de Ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe, camerele de gardă sau secţiile de spital, în funcţie de necesităţi.
  • Rezidenţii din alte specialităţi medicale decât cele enumerate până acum vor fi luaţi în evidenţă pentru a fi repartizaţi în funcţie de necesităţi.
  • Rezidenţii aflaţi în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidenţiat în vederea luării în evidenţă şi repartizării în funcţie de necesităţi.
  • În localităţile unde sunt mai multe spitale, rezidenţii vor fi repartizaţi în funcţie de nevoile fiecărei unităţi spitaliceşti, în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică.
  • Programul de pregătire pentru obţinerea atestatului în medicină de urgenţă prespitalicească va fi suspendat şi cursanţii se vor întoarce de urgenţă la unităţile de unde provin.
  • La nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăţilor de medicină, vor fi recrutaţi studenţi, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activităţile din camerele de gardă. Studenţii recrutaţi desfăşoară activităţi de sprijin doar în situaţia depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale.
  • Recrutări similare se vor face în fiecare judeţ unde există şcoli postliceale sanitare, începând cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutaţi vor desfăşura activităţi de sprijin doar în cazul depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale.
Previous articleCOMUNICAT DE URGENȚĂ PENTRU REZIDENȚI
Next articleBuletin informativ 19.03.2020