Home Evaluarea si promovare sanatate Prevenirea bolilor transmise prin vectori

Prevenirea bolilor transmise prin vectori

3221
0

Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.

Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode- ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar si animale – rozatoarele) care pot transmite boli grave de la o gazda la alta şi dintr-un loc în altul.

Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.

Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de acesti agenţi patogeni (virusuri, bacterii, rikettsi, paraziti) la populaţiile umane.

Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.

Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese.

Dintre cei mai cunoscuţi vectori – ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele si unele rozatoare – sunt  responsabili pentru transmiterea unei game variate de paraziţi, virusuri şi microbi care afectează oamenii şi animalele.

In momentul actual conditiile meteo sunt deosebit de favorabile dezvoltarii tintarilor (ploi urmate de incalzire rapida) ; avind in vedere ca in anii anteriori s-au inregistrat numeroase cazuri de infectie cu virus West Nile se impune ca autorităţile sanitare sa colaboreze cu autorităţile de mediu şi alte autorităţi locale relevante,  pentru a îmbunătăţi supravegherea integrată a vectorilor şi aplicarea măsurilor care să prevină proliferarea acestora.

Masuri generale

Masuri recomandate populatiei pentru a preveni bolile transmise prin tantari:

  1. Dimineata si seara purtati haine deschise la culoare cu maneci lungi si pantaloni lungi
  2. Aplicati substante chimice pe pielea expusa muscaturilor de tantari
  3. Aplicati substante insecticide pe imbracaminte (paramethrin)
  4. Utilizati sprayuri cu substante insecticide, sau benzi impregnate sau pastile pentru tantari in locuinta si in jurul ei
  5. Instalati sau reparati plase de protectie la ferestre si usi pentru a nu permite tantarilor sa intre in locuinta
  6. Pentru a reduce populatia de tantari din jurul locuintei nu lasati apa stagnanta in butoaie sau vase descoperite, ghivece de flori, vasele de baut ale animalelor, anvelope aruncate;
  7. Evacuati zilnic gunoiul nu faceti depozite de gunoi
  8. Prezentati-va la medicul de familie sau la medicul infectionist in cazul aparitiei simptomelor de imbolnavire

Persoanele cu risc de expunere la intepaturi de capuse trebuie sa ia urmatoarele masuri preventive:

  1. Purtati imbracaminte deschisa la culoare pentru a putea observa capusele; imbracamintea va acoperi mainile si picioarele, pantalonii trebuie introdusi in ciorapi si manecile la camasi nesuflecate!
  2. Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse
  3. Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare .
  4. Utilizati substante repelente pentru piele expusa (ex. DEET 30%) si utilizati repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
  5. Inspectati corpul dupa posibila expunere si indepartati capusele imediat cu penseta prin tractiune usoara si continua. Pensa se va aplica cat mai aproape de piele pentru a nu lasa bucati din gura capusei in piele. Nu se va zdrobi corpul capusei. Mainile se protejeaza cu manusi sau tifon. Dupa scoaterea capusei zona se spala cu apa si sapun si se dezinfecteaza cu un dezinfectant cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg. Zona va fi observata 30-40 zile, iar daca apare o pustula sau alt semn la locul muscaturii se va consulta imediat medicul infectionist. Nu se utilizeaza caldura sau alte substante (petrol, amoniac, etc.) pentru a indeparta capusa, iritarea acesteia putand creste riscul de infectie.
  6. Prezentati-va la medicul de familie sau medicul infectionist daca apar simptome in urma unei muscaturi de capusa.

Descarca: