Home COVID 19 Buletin informativ 31.03.2020

Buletin informativ 31.03.2020

1094
0

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia măsurilor întreprinse în vederea împiedicării răspândirii şi combaterii COVID -19 este următoarea:

  1. Un număr de534 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 25 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 322 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate.
  3. Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 278 verificări ale persoanelor aflate în izolare la domiciliu. În urma misiunilor efectuate au fost aplicate 227 de sancțiuni contravenționale în valoare de 346.400 lei. De asemenea, Poliția Locală a aplicat 105 sancțiuni în baza OM 3/2020 în sumă de 130.500 lei.
  4. La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii.

Conform actului normativ, pe o perioadă determinată de 6 luni, numărul maxim de posturi din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă se suplimentează cu 2000 posturi.

Este vorba despre un număr de:

  1. a) 1000 de posturi pentru direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
  2. b) 1000 de posturi pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.

Măsura este necesară având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului pe teritoriul României, precum şi declararea pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii la data de 10.03.2020. Evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare indică o creştere a numărului activităţilor de supraveghere activă, depistare timpurie, izolare şi tratare a cazurilor COVID 19 pozitive, de urmărire a contactelor şi prevenire a răspândirii continue a infecţiei care impune nevoia de suplimentare a personalului implicat în aceste activităţi.

În situaţia actuală, echipajele operative ale serviciilor de ambulanţă sunt implicate atât în transportul pacienţilor confirmaţi cu COVID-19, cât şi în recoltarea probelor de la persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu.

De asemenea, personalul direcţiilor de sănătate publică asigură triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizează persoanele aflate în auto-izolare la domiciliu, monitorizează persoanele aflate în carantină, recoltează probe în teren de la persoanele care corespund definiţiei de caz pentru testare COVID-19.

În prezent, numărul de posturi alocat şi repartizat integral prin ordin de ministru pentru direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti este de 3862, iar pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de ambulanţă București-Ilfov este de 11733 posturi.

 

  1. Începând de pe data de 29 martie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 4, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinţei/gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc.

Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă o declaraţie pe propria răspundere completată în prealabil.

Totodată, circulaţia persoanelor peste 65 de ani în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă şi în intervalul orar 20.00 – 21.00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinţei/gospodăriei, fără a fi necesară completarea unei  declaraţii.

De asemenea, tot de pe data de 29 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităţilor competente, vor fi sancţionate contravenţional şi vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. Persoanele care nu respectă condiţiile izolării la domiciliu şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare, vor fi sancţionate contravenţional şi vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

 

  1. Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

 

  1. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 256.265.
  2. Reamintim ca Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Numărul de telefon al dispeceratului: 0757-110.243 si 0747-504.013 cu program intre orele 09.00 – 20.00.