Home COVID 19 Buletin informativ 06.05.2020

Buletin informativ 06.05.2020

585
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 2159 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 135 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 499 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 31 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 280 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 288 sancţiuni contravenţionale în valoare de 380.497 lei.

Alte misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 20 misiuni, din care: 7 misiuni transport către unități spitalicești, 3 misiuni către spațiile de carantină și 10 misiuni de decontaminare biologică.
 • IPJ a efectuat 54 misiuni din care: 50 misiuni specifice de verificare a respectării măsurilor prevăzute în ordonanțele militare și 4 misiuni de însoțire către spațiile de carantină.
 • IJJ a efectuat 18 misiuni, din care: 3 misiuni de însoțire către spațiile de carantină,  12 misiuni de pază la spațiile de carantină, 2 misiuni de cooperare în zona unităților spitalicești și o misiune de cooperare cu Aeroportul Internațional Iași.
 • SRPTF a executat 3 misiuni de menținere a ordinii publice în stația C.F. Iași.
 • ITPF a efectuat 2 misiuni de ordine publică în cooperare cu IPJ.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 154 misiuni, din care: 55 transporturi către unități spitalicești, un transport către spații de carantină, 5 transporturi către spațiile de izolare, 2 transporturi probe biologice, 77 decontaminări biologice şi 14 alte misiuni specifice.
 • MApN a efectuat 13 misiuni din care: 9 misiuni de pază în colaborare cu IJJ și 4 misiuni în cooperare cu IPJ utilizând 18 militari și 4 auto.
 • DSP a efectuat 37 misiuni, din care: 36 misiuni specifice și un transport probe biologice.
 • CJPC Iași a desfășurat 8 misiuni, reprezentând acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor O.M., fiind aplicate 8 avertismente.
 1.  Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.

 

 1. O femeie în vârstă de 85 de ani, diagnosticată cu afecţiuni cronice, a fost externată ieri de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi după ce rezultatele de laborator au confirmat faptul că s-a vindecat de COVID-19. Pacienta provenea din Secţia de Îngrijiri Paliative din cadrul Spitalului Municipal Paşcani, fiind transferată la Iaşi pe data de 22 aprilie 2020, după ce a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus.

Reamintim că Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a demarat în luna aprilie o anchetă epidemiologică la Secţia de Îngrijiri Paliative şi a testat toţi pacienţii internaţi în această secţie. Din cele 48 de teste efectuate, 12 pacienţi au fost confirmaţi pozitiv şi prin urmare s-a dispus internarea acestora la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Având în vedere rezultatele negative pentru noul coronavirus, femeia în varstă de 85 de ani s-a intors ieri la Secţia de Îngrijiri Paliative de la unitatea medicală din Paşcani.

La nivelul judeţului Iasi, pe data de 5 aprilie 2020, datele centralizate evidenţiau faptul că 101 de persoane au fost vindecate şi externate după testarea negativă pentru COVID-19.

 1. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 2.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
 3.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

 

Previous articleBuletin informativ 05.05.2020
Next articleBuletin informativ 07.05.2020