Home COVID 19 Buletin informativ 05.05.2020

Buletin informativ 05.05.2020

703
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

  1. Un număr de 1974 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 109 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 499 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 31 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
  3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 330 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 203 sancţiuni contravenţionale în valoare de 409.895 lei.

Alte misiuni instituționale:

  • ISU a efectuat 17 misiuni, din care: 3 transporturi către spațiile de carantină, un transport către spațiile de izolare, un transport de probe biologice şi 12 decontaminări biologice.
  • IPJ a efectuat 54 de misiuni, din care: 47 de alte misiuni de verificare a respectării măsurilor și 7 misiuni de însoțire transporturi către spațiile de carantină.
  • IJJ a efectuat 28 de misiuni, din care: 12 misiuni pază spații carantină, 3 misiuni de însoțire convoi persoane pentru centrele de carantină, 3 misiuni de patrulare în zona centrelor de carantină, o misiune de patrulare Aeroport Iași, 2 misiuni de patrulare la unități spitalicești și 7 misiuni specifice de verificare a măsurilor de respectare a interdicțiilor de izolare.
  • IPTF a efectuat o misiune pe post control în cooperare cu IPJ.
  • SRPTF a efectuat 3 misiuni de depistare a persoanelor care se sustrag măsurilor de carantină/izolare.
  • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 180 de misiuni, din care: 75 de transporturi către unități spitalicești, 3 transporturi către spațiile de carantină, 2 transport probe biologice, 90 decontaminări biologice şi 10 misiuni specifice.
  • A.P.N. a participat la 10 misiuni din care 7 misiuni de pază la 7 centre de carantină şi 3 misiuni de patrulare.
  • DSP a efectuat 83 de misiuni, din care: 24 misiuni de inspecție și primire persoane în spaţii de carantină şi 27 de anchete epidemiologice, 32 persoane carantinate.
  • CJPC a efectuat 6 misiuni, acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor din Ordonanțele militare, a întocmit 6 procese verbale și a aplicat 6 avertismente.
  1. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.

 

  1. OMS a publicat recent recomandări privind adaptarea măsurilor de sănătate publică şi a măsurilor sociale pentru următoarea fază a răspunsului la COVID-19. Unele guverne au sugerat că detectarea anticorpilor la SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, ar putea servi ca bază pentru un „paşaport de imunitate” sau un „certificat fără riscuri” care să permită persoanelor fizice să călătorească sau să revină la serviciu, presupunând că sunt protejate împotriva reinfectării. În prezent, NU există dovezi că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 şi au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie.

OMS continuă să examineze dovezile cu privire la răspunsurile anticorpilor la infecţia cu SARS-CoV-2. Majoritatea acestor studii arată că persoanele care s-au recuperat de la infecţie au anticorpi împotriva virusului. Totuşi, unele dintre aceste persoane au niveluri foarte mici de anticorpi de neutralizare în sânge, sugerând că imunitatea celulară poate fi, de asemenea, critică pentru recuperare. Începând cu 24 aprilie 2020, niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate la infecţiile ulterioare cu acestui virus la om.

Multe ţări testează acum anticorpi SARS-CoV-2 la nivel de populaţie generală sau în grupuri specifice, cum ar fi personalul medical, contacţii cazurilor cunoscute sau în gospodării. OMS sprijină aceste studii, întrucât sunt critice pentru înţelegerea răspândirii şi a factorilor de risc asociaţi cu infecţia. Aceste studii vor furniza date despre procentul de persoane cu anticorpi COVID-19 detectabili, dar majoritatea nu sunt concepute pentru a determina dacă acele persoane sunt imune la infecţii secundare.

În acest moment al pandemiei, nu există suficiente dovezi cu privire la eficacitatea imunităţii mediate de anticorpi pentru a garanta exactitatea unui „paşaport de imunitate” sau a unui „certificat fără riscuri”. Persoanele care cred că sunt imune la o a doua infecţie, deoarece au un rezultat pozitiv la testare, pot ignora recomandările de sănătate publică. Prin urmare, utilizarea acestor certificate poate creşte riscurile de transmitere continuă. Pe măsură ce apar noi dovezi, OMS va actualiza acest document ştiinţific.

  1. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
  2.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
  3.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

 

 

Previous articleBuletin informativ 04.05.2020
Next articleBuletin informativ 06.05.2020