Home COVID 19 Buletin informativ 07.05.2020

Buletin informativ 07.05.2020

889
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 2036 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 312 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 492 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 47 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 488 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 387 sancţiuni contravenţionale în valoare de 700.500 lei.

Alte misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 26 misiuni, din care: 8 misiuni transport către unități spitalicești, 4 misiuni către spațiile de carantină și 13 misiuni de decontaminare biologică și încă o altă misiune.
 • IPJ a efectuat 96 misiuni din care: 92 misiuni specifice de verificare a respectării măsurilor prevăzute în ordonanțele militare și 4 misiuni de însoțire către spații de carantină.
 • IJJ a efectuat 32 misiuni, din care: o misiune însoțire către spații de carantină, 12 misiuni de pază la spațiile de carantină, 10 misiuni de patrulare, 3 patrule centre carantină, 4 misiuni de cooperare în zona unităților spitalicești, o misiune executare mandate aducere și o misiune paza transport valori.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 132 misiuni, din care: 50 transporturi către unități spitalicești, 69 decontaminări biologice, 4 transporturi probe biologice şi 9 alte misiuni specifice.
 • MApN a efectuat 14 misiuni din care: 8 misiuni de pază în colaborare cu IJJ, o misiune PCTF Sculeni și 5 misiuni în cooperare cu IPJ utilizând 39 militari și 5 auto.
 • DSP a efectuat 36 misiuni, din care: 13 de inspecție și primire persoane în spaţii de carantină, 20 transport probe biologice, 3 anchete epidemiologice, 33 persoane carantinate.
 1.  Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.
 2. Pe data de 6 mai, un convoi de 20 de autovehicule cu echipamente de protecţie şi produse sanitare a plecat către Republica Moldova, în sprijinul echipelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19, în ţara vecină.

Ajutorul oferit cetăţenilor din Republica Moldova constă în:

 • 500000 de măşti de protecţie de tip FFP2,
 • 25000 de combinezoane,
 • 5000 de viziere,
 • 5000 ochelari de protecţie,
 • 000 de mănuşi,
 • 2 800 cutii de medicamente,
 • 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă,
 • aproximativ 80.000 litri alcool sanitar.

Echipamentele de protecţie şi produsele sanitare au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.

Transportul echipamentelor este realizat cu camioane aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La plecarea în misiune, cei peste 40 de militari din MApN şi IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinaţi de premierul României, Ludovic Orban, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, Şeful Statului Major al Apării, general- locotenent Daniel Petrescu, ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela, Şeful Departamentui pentru Situaţii de Urgenta, dr. Raed Arafat, şi inspectorul general al IGSU, general de brigada Dan- Paul Iamandi.

 1. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 2.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
 3.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.
Previous articleBuletin informativ 06.05.2020
Next articlePROGRAM SERVICIUL RESURSE UMANE