Home COVID 19 Buletin informativ 01.05.2020

Buletin informativ 01.05.2020

888
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

  1. Un număr de 1807 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 193 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 448 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 10 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
  3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 388 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 265 sancţiuni contravenţionale în valoare de 374.050 lei.

Alte acțiuni instituționale:

  • ISU a efectuat 27 misiuni, din care: 4 misiuni transport către unități spitalicești, 6 misiuni transport către spații de carantină, un transport probe biologice, 14 misiuni de decontaminare biologică, o misiune de transport personal medical și materiale în Republica Moldova și o misiune de ridicare materiale de protecție de la Mizil.
  • IPJ a efectuat 45 misiuni, din care : 40 de misiuni de verificare, respectare măsuri/ restricții la persoane fizice și juridice și 5 misiuni de însoțire transport către spațiile de carantină.
  • IJJ a efectuat 25 misiuni, din care: 9 misiune de însoțire transport către spații de carantină, 10 misiuni de pază la spațiile de carantină, 2 misiuni de cooperare în zona unităților spitalicești, 2 misiuni de cooperare cu Aeroportul Iași și 2 misiuni de cooperare cu Poliția Iași.
  • ITPF a efectuat o misiune de ordine publică în cooperare cu IPJ.
  • SRPTF a efectuat 3 misiuni, din care: 2 misiuni de depistare/reținere persoane care se sustrag măsurilor de izolare/carantină și 1 misiune de verificare a respectării măsurilor specifice izolării/carantinei.
  • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 183 misiuni, din care 58 transporturi către unități spitalicești, 2 transporturi către spațiile de carantină, un transport către spțiile de izolare, 28 transporturi probe bilogice, 78 decontaminări biologice şi 16 alte misiuni specifice.
  • Poliția Locală a executat 4 misiuni de pază centre izolare/adăpostire.
  • MApN a efectuat 8 misiuni, din care: 1 misiune de însoțire Albița și 7 misiuni de pază, utilizând 8 militari și 4 auto.
  • DSP a efectuat 14 misiuni: 2 misiuni transport către spațiile spitalicești, o misiune de transport probe biologice și 11 misiuni de primire persoane în spațiile de carantină.
  • Echipe ale CJPC IAȘI s-au deplasat pe raza Județului Iași astfel: 2 echipe de comisari cu 2 autoturisme de serviciu. Au fost desfășurate 3 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor din Ordonanțele Militare, fiind  întocmite 3 procese-verbale de constatare a contravenției, prin care au fost aplicate 3 avertismente.
  1. Aproximativ 000 de polițiști, alături de care vor acționa 300 de jandarmi, dar și polițiști locali și militari vor fi în stradă, în perioada 1 – 3 mai, pentru siguranța dumneavoastră, iar efectivele implicate în supravegherea modului în care se respectă prevederile legale în vigoare sunt pregătite să intervină prompt atunci când se constată încălcări ale legii. Echipajele IPJ și IJJ vor acționa pentru menținerea ordinii publice, prevenirea faptelor antisociale și vor supraveghea toate acele zone cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde / grătar (zonele de agrement).

 

  1. La nivel național a demarat procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

  1. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de ATI;
  2. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare în ciuda tratamentului administrat;
  3. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.

Ministerul Sănătății a elaborat recent Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

În acest moment unul dintre aparatele pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății se află la Iași.

Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare în rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină în vederea donării de plasmă.

Reamintim că în urmă cu două zile, un aparat de ultimă generaţie pentru determinarea anticorpilor la bolnavii în faza acută de COVID 19 sau a celor deja vindecaţi a fost donat Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi. Dispozitivul ultramodern va ajuta la alegerea persoanelor care au fost vindecate de COVID-19 și care sunt eligibile pentru donarea de plasmă. Plasma va fi folosită în tratamentul bolnavilor de COVID 19. Aparatul va funcţiona în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică şi va fi folosit în tandem cu aparatul pentru recoltarea de plasmă de la Centrul de Transfuzii din Iaşi.

 

  1. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.
  2. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
  3.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
  4.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.