Home COVID 19 Buletin informativ 02.05.2020

Buletin informativ 02.05.2020

805
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 1795 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 259 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 439 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 30 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 211 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 323 sancţiuni contravenţionale în valoare de 670.890 lei.

Alte misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 21 misiuni, din care: 2 misiuni transport către unități spitalicești, 5 misiuni de transport către spații de carantină, 11 misiuni de decontaminare biologică, un transport către spații de izolare, 2 misiuni de transport persoane către ISU limitrofe.
 • IPJ a efectuat 59 misiuni, din care: 54 de misiuni de verificare, respectare masuri/ restrictii la persoane fizice si juridice și 5  misiuni de însoțire transport către spațiile de carantină.
 • IJJ a efectuat 25 misiuni, din care: 3 misiuni de însoțire transport către spații de carantină, 11 misiuni de pază la spațiile de carantină, 11 misiuni în cooperare cu Poliția Iași.
 • ITPF a efectuat 4 misiuni de ordine publică în cooperare cu IPJ.
 • SRPTF a efectuat o misiuni, mai exact o misiune de depistare/reținere persoane care se sustrag măsurilor de izolare/carantină.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 133 misiuni, din care 50 transporturi către unități spitalicești, un transport către spațiile de carantină, 2 transporturi către spațiile de izolare, 4 transporturi probe biologice, 62 decontaminări biologice şi 14 alte misiuni specifice.
 • Poliția Locală a executat 4 misiuni de pază centre izolare/adăpostire.
 • MApN a efectuat 12 misiuni, din care: 3 misiuni în cooperare cu IPJ și 7 misiuni de pază și 2 misiuni în cooperare cu IJJ, utilizând 30 militari și 4 auto.
 • DSP a efectuat 17 misiuni de primire persoane în spațiile de carantină.
 1. Aproximativ 000 de polițiști, alături de care vor acționa 300 de jandarmi, dar și polițiști locali și militari sunt în stradă în aceste zile (perioada 1 – 3 mai), pentru siguranța dumneavoastră, iar efectivele implicate în supravegherea modului în care se respectă prevederile legale în vigoare sunt pregătite să intervină prompt atunci când se constată încălcări ale legii. Echipajele IPJ și IJJ vor acționa pentru menținerea ordinii publice, prevenirea faptelor antisociale și vor supraveghea toate acele zone cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde / grătar (zonele de agrement).

 

 1. Conform Ordonantei Militare nr. 10, din 27 aprilie 2020, circulaţia persoanelor care  au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în situaţiile prevăzute mai jos:
 • Indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
 1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi în condiţiile art.1 alin.(1), (2) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
 2. deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
 3. deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
 4. deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
 • În intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
 1. deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condiţiile art.1 alin.(3) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
 2. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
 3. deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

 

 1. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.
 2. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 3.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
 4.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.
Previous articleBuletin informativ 01.05.2020
Next articleBuletin informativ 03.05.2020