Home General Ziua Mondială a Igienei Mâinilor – 5 mai 2025

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor – 5 mai 2025

15
0

Institutul Național de Sănătate Publică și Direcțiile de Sănătate Publică Județene se alătură și în acest an campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”, inițiată de Organizația Mondială a Sănătății cu 17 ani în urmă, cu scopul de a promova o igienă corespunzătoare a mâinilor în domeniul asistenței medicale.

Tema campaniei din acest an pune accent pe utilizarea adecvată a mânușilor și practicarea corectă a igienei mâinilor, sloganul campaniei fiind: ”Mănuși uneori, igiena mâinilor întotdeauna!”

Mănușile utilizate în sistemul sanitar sunt definite ca mănuși de unică folosință. Aceste mănuși se pot contamina la fel de ușor ca mâinile goale și nu oferă protecție 100%. Acestea trebuie îndepărtate, imediat după contactul cu pacientul, iar măsurile de igienă a mâinilor trebuie continuate.

În domeniul medical, utilizarea mănușilor este esențială pentru protecția personalului și a pacienților, însă în anumite situații, igiena corectă a mâinilor este suficientă, evitând astfel utilizarea inutilă a mănușilor, care contribuie semnificativ la poluarea cu deșeuri din plastic.

Utilizarea adecvată a mănușilor și igiena mâinilor pot contribui la reducerea producerii acestor deșeuri. Se estimează că în perioada februarie-august 2020, au fost utilizate 3 miliarde de articole de echipament individual de protecție, ceea ce a dus la producerea a 591 de tone de deșeuri pe zi, cea mai mare parte provenind din partea mănușilor utilizate. Este important să conştientizăm impactul utilizării mănuşilor asupra mediului şi climei precum și asupra generării şi gestionării deşeurilor, în special atunci când mănușile sunt utilizate în mod inutil.

Prin urmare, este esențial să se acorde prioritate în continuare practicilor optime de igienă a mâinilor (utilizând tehnica adecvată și în conformitate cu cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor) alături de utilizarea adecvată a mănușilor în toate unitățile sanitare.

Prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, sunt esențiale pentru obținerea unei stări de sănătate mai bune pentru toți oamenii, acestea fiind abordări practice, bazate pe dovezi și cu impact demonstrat asupra calității îngrijirilor și siguranței pacienților, la toate nivelurile sistemului de sănătate.

Partea esențială a programului „Salvează vieți: igiena mâinilor”, o reprezintă faptul că toți lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să își curețe mâinile la momentul potrivit și în modul potrivit.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, personalul medico-sanitar trebuie să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde, respectând cu strictețe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:

  1. Înainte de a intra în contact cu pacientul;
  2. Înainte de a realiza proceduri aseptice;
  3. După expunerea la fluide corporale;
  4. După contactul cu pacientul;
  5. După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

Spitalele și unitățile de îngrijire medicală din întreaga lume sunt invitate să participe la o inițiativă globală pentru a continua să crească gradul de conștientizare privind igiena mâinilor și să reducă numărul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) – care reprezintă o problemă importantă de sănătate publică nu numai din cauza frecvenței lor și a multitudinii și severității efectelor generate asupra pacientului, cât și din cauza complexității tot mai mare a îngrijirilor medicale necesare pentru a le preveni și a le trata.

Mâinile curate salvează vieți!