Home General Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 din 25.06.2020

Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 din 25.06.2020

1951
0

Având în vedere publicarea Deciziei Curții Constituționale a României nr. 458 din 25.06.2020 în Monitorul Oficial, partea I, nr 581 din 02.07 2020. prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin. (2), teza 2 din Legea nr. 95 / 2006 privind reforma în domeniul sănătății și ale art. 8 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției.

Astfel, Ordinul ministrului sănătății nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit / dispus măsurile de carantină / izolare, se suspendă de drept, începând cu data de 02.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020).

Totodată, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția râspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID – 19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în țară dintr-o zonă / țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

  • purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
  • păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
  • curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese, etc) cu soluție dezinfectantă;
  • în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;
  • consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Precizăm că, toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul SARS CoV-2 riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice – Zădarnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte.

 

COMANDANTUL ACȚIUNII
SECRETAR DE STAT
ȘEF AL DEPARTAMENTULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ
RAED ARAFAT

 

Descarca:

Previous articleAnunț privind rezultatele finale obținute în urmare probei de interviu, pentru 5 posturi de asistenți medicali generaliști sau igienă
Next articleAcordarea STIMULENTULUI DE RISC conform prevederilor art.8, alin.(1), lit. (f^1), din OUG nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă