Home COVID 19 Buletin informativ 27.04.2020

Buletin informativ 27.04.2020

1079
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 1809 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 173 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 392 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 40 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 412 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 257 sancţiuni contravenţionale în valoare de 530.800 lei.

Alte misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 15 misiuni, din care: o misiune de transport către unitățile spitalicești, 2 misiuni transport către spații de carantină, 10 misiuni de decontaminare biologică și 2 misiuni specifice.
 • IPJ a efectuat 49 de alte misiuni, din care: o misiune de însoțire către spațiile de carantină și 48 de misiuni de verificare, respectare măsuri/ restricții la persoane fizice și juridice.
 • IJJ a efectuat 38 misiuni, din care: 10 misiuni de însoțire transport către centrele de carantină, 10 misiuni de pază la spații de carantină, 3 misiuni de patrulare auto intervenție, 3 misiuni de cooperare cu Aeroportul Iași și 12 misiuni de patrulare în dispozitiv mixt cu IPJ.
 • IPTF a efectuat 4 misiuni de pază post control în cooperare cu IPJ.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 140 de misiuni, din care 48 de transporturi către unități spitalicești, 2 transporturi către spațiile de carantină, 5 transport către spații de izolare, 6 transporturi de probe biologice, 68 decontaminări biologice şi 11 alte misiuni specifice.
 • Poliția Locală a executat 4 misiuni de pază centre carantină.
 • MAPN a efectuat 10 misiuni, din care: 3 misiuni de patrulare și 7 misiuni de pază, utilizând 16 militari și 3 auto.
 • DSP a efectuat 30 misiuni: 9 misiuni transport către spații de carantină, o misiune transport probe biologice și 20 alte misiuni.
 1. Cu privire la ancheta epidemiologică demarată la Secţia de Îngrijiri Paliative din cadrul Spitalului Municipal Paşcani pe data de 20 aprilie 2020, vă aducem la cunostinţă că s-au finalizat cele 16 teste ale personalului medical, care erau în lucru la sfârşitul săptămânii trecute. Rezultatele de laborator au evidenţiat faptul că două cadre medicale, o asistentă medicală şi o infirmieră, au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus. Prin urmare, în total, sunt confirmate pozitiv 9 cadre medicale: un medic, 3 asistente medicale şi 5 infirmiere.

  Reamintim că în urma confirmarii cu COVID-19 pe data de 20 aprilie 2020 a unui medic care îşi desfasoară activitatea în această secţie, au fost efectuate 52 de recoltări de la personalul sanitar şi 48 de recoltări de la pacienţii internaţi la Secţia de Îngrijiri Paliative. Pe langă cei 10 bolnavi confirmaţi cu COVID-19, transferaţi săptămâna trecută la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi, la sfârşitul săptămânii trecute a mai fost confirmat un caz pozitiv în rândul pacienţilor din această secţie. Testarea a fost facută în urma apariţiei unor simptome uşoare la 2 pacienţi, iar recoltarea a evidenţiat un singur rezultat pozitiv.

  De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, trei membri din familia unei infirmere (depistată pozitiv) de la Secţia de Îngrijiri Paliative din cadrul Spitalului Municipal Paşcani, au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru noul coronavirus.

 2. Direcţia de Sănătate Publică Iași a desfăşurat pe parcursul săptămânii trecute acţiunea de testare pentru depistarea COVID-19 a personalului din toate căminele pentru persoane vârstnice din judeţul Iaşi, din centrele sociale şi centrele rezidenţiale pentru persoane adulte aflate în dificultate.

Pentru această  acţiune au fost mobilizate mai multe echipe de epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iași care au prelevat 661 de probe. Investigaţiile de laborator au evidenţiat că toate rezultatele sunt negative.

Conform Ordonanţei Militare nr. 8, această activitate a fost demarată în scopul prevenirii apariţiei unor focare de infecţie, în cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19 sau, după caz, a unor informaţii din care rezultă contactul direct cu o persoană infectată.

Având în vedere că aceste centre adăpostesc cele mai vulnerabile categorii de persoane, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi supraveghează din punct de vedere epidemiologic prin aceste acţiuni activitatea şi starea de sănătate a persoanelor din aceste centre.

 1. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.
 2. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 3.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
 4.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.
Previous articleBuletin informativ 26.04.2020
Next articleBuletin informativ 28.04.2020