Home COVID 19 Buletin informativ 24.03.2020

Buletin informativ 24.03.2020

954
0

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia măsurilor întreprinse în vederea împiedicării răspândirii şi combaterii COVID -19 este următoarea:

  1. Un număr de 1073 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate din punct de vedere medical de către DSP. Mai precizăm ca 89    persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 162  persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate.
  3. Personalul IPJ Iasi si IJJ Iasi au efectuat verificari la domiciliu pentru 952 persoane aflate in izolare ca urmare a revenirii in tara in ultima perioada. Pentru 16 persoane care nu respecta masura izolarii s-au aplicat sanctiuni contraventionale. In total, in data de 23 Martie au fost aplicate 43 de sanctiuni contraventionale cu o valoare totala de 122600 lei;

De asemenea au fost verificate un numar de 232 unitati comerciale pentru respectarea prevederilor art. 1-3 din Ordonanta Militara 1/2020 neidentificandu-se unitati care nu respecta regulile instituite. La aceste verificari, pe lângă forțele indicate anterior, participă și comisari din cadrul Protecției Consumatorilor Iași.

  1. Personalul IPJ Iasi si IJJ Iasi au acționat, incepand cu orele 22.00 ale zile de 23 martie, în dispozitive mixte pentru respecratrea O.M. 2 / 2020 pe raza municipiului Iași, orașele Pașcani, Tg. Frumos, Hârlău și com. Răducăneni. Au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 67.200 de lei.
  2. Personalul IPJ Iasi si IJJ Iasi a efectuat transporturi de insotire pentru 10 convoaie aflate in deplasare catre centrele de carantina institutionalizata.
  3. Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania, a lansat pe data de 23 martie o nouă platformă online din ecosistemul de luptă contra efectelor COVID-19 CeMaFac (cemafac.ro), componentă a proiectului stirioficiale.ro. cemafac.ro este un ghid simplu şi practic bazat pe scenarii posibile prin care populaţia României poate trece. Această platformă ne ghidează prin diferitele situaţii şi ii aduce pe cetăţeni mai aproape de măsurile recomandate de autorităţi pentru o mai bună protejare a lor, a familiilor şi a comunităţii în această perioadă.

O funcţie importantă a soluţiei cemafac.ro este chestionarul de evaluare simptome dezvoltat în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a identifica gradul de risc propriu în ideea de a vedea ce paşi sunt de urmat mai departe, în funcţie de starea de sănătate şi de acţiunile întreprinse în ultima perioadă. Alte secţiuni din website-ul cemafac.ro tratează subiecte precum transmitere şi simptome, cum ne protejăm, adaptare şi rezistenţă cât şi informaţii folositoare pentru cei care oferă ajutor sau sprijină echipele de intervenţie.

cemafac.ro este un proiect realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizaţie neguvernamentală independentă, neafiliată politic.

  1. Conform Grupului de Comunicare Strategică a fost emis ordinul comandantului acţiunii, avizat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru instituirea măsurilor necesare limitării răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2(noul coronavirus), la nivelul unităţilor sanitare publice şi private. Astfel, începând de astăzi, 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, se suspendă internările pentru intervenţiile chirurgicale şi alte tratamente şi investigaţii medicale spitaliceşti, care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate.

De asemenea, se suspendă consultaţiile programate şi programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice şi private. În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului, se externează toţi pacienţii care nu reprezintă urgenţe şi care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital. Conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului şi a permanenţei personalului, prin introducerea activităţii medicale în regim de ture şi gărzi, fără afectarea salarizării personalului.

 

  1. In contextul eforturilor întreprinse de autorităţile publice pentru limitarea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), Ministerul Apărării Naţionale a demarat măsurile necesare pentru suplimentarea numărului de posturi din sistemul medico-militar în vederea încadrării cât mai rapide a acestora, în conformitate cu prevederile Decretului 195, din 16 martie 2020, privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Angajările se vor face pentru o perioadă de şase luni, condiţiile generale şi cele specifice posturilor care urmează a fi încadrate, punctele de contact, documentele necesare şi termenele de trimitere a cererilor de angajare urmând a fi publicate de fiecare unitate medico-militară pe site-ul propriu şi pe site-ul central al MApN – https://www.mapn.ro/cariera/index.php.

Sunt disponibile funcţii de medici în diferite specialităţi (boli infecţioase, epidemiologie, pneumologie, medicină de urgenţă, medicină de laborator, anestezie şi terapie intensivă, radiologie şi imagistică medicală, igienă, medicină internă, medicină de familie), asistenţi medicali şi farmacişti, în spitalele militare, institutele şi centrele medicale ale MApN, din Bucureşti, Braşov, Craiova, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Sibiu şi Timişoara.

Măsurile întreprinse de Ministerul Apărării Naţionale au rolul de a creşte capacitatea de reacţie şi rezilienţă a sistemului medico-militar, angajat cu forţe şi mijloace în efortul coordonat de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pentru prevenirea şi limitarea efectelor COVID-19, precum şi pentru realizarea managementului consecinţelor, raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice din ţară.

 

  1. Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
  2. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 256.265.