Home COVID 19 Buletin informativ 20.03.2020

Buletin informativ 20.03.2020

825
0

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia persoanelor care au călătorit în zonele de risc este următoarea:

  1. La nivelul judeţului Iaşi a fost activat Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei (CJCCI). Acesta reprezintă structura interinstituţională destinată asistării decizionale a CJSU şi coordonarii acţiunilor de intervenţie asociate situaţiilor de urgenţă produse sau care au efect pe teritoriul judeţului.

Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei se activează în situaţii de urgenţă de amploare şi complexitate deosebite.

C.J.C.C.I. este compus din personal al tuturor instituţiilor care fac parte din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi este aparatul de lucru al acestuia.

Numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi este  0232.256.265.

  1. Până la data prezentului sunt în total 20 persoane confirmate a fi infectate cu COVID-19 din judeţul Iaşi. O persoana a fost declarată vindecată şi externată. Ramân în continuare internate un număr de 19 persoane din judeţul Iaşi.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 107 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate.
  3. Un număr de 936 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate zilnic de către epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
  4. Pentru informarea cetăţenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului Covid-19, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a înfiinţat o linie telefonica de permanenta : 0723-330.364. Numărul poate fi apelat non-stop din orice reţea şi are tarif normal. 

Având în vedere numărul mare de apeluri ale cetăţenilor, pentru a veni în sprijinul acestora cu informaţii  legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (coronavirus), Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a alocat incă cinci linii telefonice suplimentare care vor fi deschise în intervalul orar 08-21. Liniile telefonice sunt: 0723-777.132, 0732-840.339,                   0730-240.393,  0732-777.131, 0755-222.120.

           De asemenea, mai poate fi apelat numarul Compartimentului pentru Situatii de Urgenta – 0742-797797.

  1. Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi,  voluntari din domeniul IT si din comunitate  au deschis Centrul de Urgenţe Sociale care oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Numărul de telefon al dispeceratului: 0757-110.243 si 0747-504.013 cu program intre orele 09.00 – 20.00.
  2. Având în vedere volumul mare de muncă şi de solicitări, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi primeşte în această perioadă sprijinul medicilor şcolari şi a personalului sanitar de la spitalele ieşene. De asemenea, Primăria Iaşi a delegat două persoane specializate în IT pentru a ajuta Compartimentul de Epidemiologie. Direcţia de Sănătate Publică Iaşi multumeşte tuturor pentru acest efort considerabil.
  3. Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât şi pe cei apropiaţi. Folosiţi masca de protecţie doar în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalţi.
  • Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafaţă potenţial contaminată.
  • Folosiţi prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă şterge mâinile.
  • Nu vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
  • Dacă strănutaţi sau tuşiţi acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel de unică folosinţă, pe care aveţi grijă să-l aruncaţi imediat la coşul de gunoi.
  • Dezinfectaţi frecvent, cu soluţie pe bază de alcool sau clor, suprafeţele cu care intraţi în contact, atât acasă cât şi la locul de muncă.
  • Aerisiţi de mai multe ori pe zi încăperile în care desfăşuraţi activităţi.
  • Luaţi medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripţia medicului.
  • NU beţi lichide din aceeaşi sticlă/pahar cu alte persoane şi nu folosiţi aceleaşi tacâmuri.
  • NU intraţi în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
  • Masca de protecţie/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
  • Masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă.