Home COVID 19 Buletin informativ 19.03.2020 – ora 16:00

Buletin informativ 19.03.2020 – ora 16:00

501
0

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia persoanelor care au călătorit în zonele de risc este următoarea:

  1. Până la data prezentului sunt în total 20 persoane confirmate a fi infectate cu COVID-19 din judetul Iasi. Se află în curs de desfăşurare anchetele epidemiologice pentru toate persoanele internate, ceea ce înseamnă că se identifică contacţii acestora şi traseele pe care bolnavii le-au avut de la intrarea în ţară. In urma testelor  efectuate a fost externat un barbat de 42 de ani (primul caz inregistrat pozitiv din județul Iasi), ca fiind vindecat.  Conform procedurilor acesta va fi monitorizat la domiciliu pentru o perioada de 14 zile.  Raman in continuare internate un numar de 19 persoane din judetul Iasi.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 94 de persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate.
  3. Un număr de 917 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică  şi care sunt monitorizate zilnic de catre epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Mai menţionăm că  54 persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
  4. Referitor la ancheta epidemiologică desfăşurată în cazul medicului angajat la Institutul Regional de Oncologie, confirmat cu COVID-19 pe data de 16.03.2020, facem precizarea că potrivit informatiilor şi imaginilor de pe camerele de supraveghere, acesta a fost prezent în spital pe data de 12 martie 2020, în intervalul orar 7:15 – 7:57. Date preliminare din cadrul anchetei relevă faptul că pe toata perioada în care medicul a stat in spital, nu a intrat în contact direct cu cele 9 persoane cu care acesta a interacţionat. Discuţiile au avut o durată de aproximativ două minute cu 8 dintre cei 9 contacţi, distanţa între persoane a fost mai mare de 1,5 metri, toate persoanele purtau măşti, ceea ce înseamnă că nu se încadrează în definiţia de caz a contactului direct. Un singur cadru medical a fost testat pentru depistarea virusului, având în vedere că discuţia purtată cu medicul depistat cu noul coronavirus a durat aproximativ 5 minute. Conform ultimelor informaţii testul pentru depistarea COVID-19 este negativ, iar cele 8 persoane sunt izolate la domiciliu pentru a se elimina orice factor de risc epidemiologic.
  5. Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania au lansat, luni, 16.03.2020, platforma online COVID-19 Ştiri Oficiale (stirioficiale.ro).

Platforma online COVID-19 Ştiri Oficiale centralizează doar informaţii din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi înregistrările conferinţelor de presă susţinute de oficialii cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă.

Proiectul COVID-19 Ştiri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania.

Totodată, pentru a susţine recomandările date de Ministerul Sănătăţii, privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 şi în conformitate cu indicaţiile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Autoritatea pentru Digitalizarea României şi echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme: Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri, Stăm Acasă – centralizarea şi monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare, Diaspora Hub – centralizare şi monitorizare/ comunicare suport, Ce Mă Fac – chestionare care pot să ajute populaţia să înţeleagă situaţia şi RO Help – colectarea coerentă şi în siguranţă a ajutoarelor.

  1. Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
Previous articleBuletin informativ 19.03.2020
Next articleBuletin informativ 20.03.2020