Home COVID 19 BULETIN INFORMATIV – 10.04.2020

BULETIN INFORMATIV – 10.04.2020

539
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 3065 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 235 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 1031 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 53 de persoane au ieșit din carantină. În momentul de fata, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate un număr de 20 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Conform datelor oferite de Inspectoratul pentru Situații de Urgențe Județul Iași, prin derularea contractelor de frunizare materiale de protecție încheiate la nivel național, s-au distribuit până în acest moment:
  • 16765 de Combinezoane
  • 6230 măști FFP2
  • 5225 măști FFP3
  • 6000 viziere
  • 2800 perechi mănuși
   și alte materiale (dezinfectant, măști simple etc.) necesare luptei cu epidemia cu de SARS – COV 2.

Toate aceste materiale sunt distruite gradual și prioritar către entitățile implicate în mod direct în acțiunile întreprinse pentru a a împiedica răspândirea COVID-19 și a gestiona efectele pandemiei, respectiv:

 • Serviciul de Ambulanță Județean,
 • Direcția de Sănătate Publică,
 • Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelelor,
 • Inspectoratul pentru Situații de Urgențe,
 • Spitalul de Boli Infecțioase Iași,
 • Spitalul de Pneumoftiziologie Iași,
 • Spitalul Sf. Spiridon Iași,
 • Spitalul de Neurochirugie Iași,
 • Spitalul dr. C.I. Parhon,
 • Spitalul Elena Doamnă ș.a.

Valoarea totală a materialelor specifice transmise, fără plată, către entitățile din județul Iași, este, până acum, de: 2.341.065,20 lei.

“Regret faptul că o livrare punctuală de câteva zeci de combineazoane și măști livrate de ISU, în 2 colete, unei unități spitalicești a fost utilizată de un actor politic pentru a arunca o concluzie asupra întregului efort făcut de Guvernul României la Iași. Consider că nu e momentul pentru astfel de răfuieli. Apreciez efortul tuturor actorilor implicați și scot în evidență multele acte caritabile făcute de ONG-uri si personae fizice care, din fondurile proprii, au ales să sprijine acțiunile pe care autoritățile publice centrale sau locale le fac”, declară prefectul Județului Iași, dl. Marian GRIGORAȘ.

 1. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 918 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 309 sancţiuni contravenţionale în valoare de 783.415 lei.
 2. Conform Ordonantei Militare nr. 8 din 9 aprilie 2020, se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.Măsura prevăzută nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

  Măsura se aplică şi după durata pentru care este instituită starea de urgenţă prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgenţă pe întreg teritoriul României se prelungeşte şi dacă în decretul de prelungire a stării de urgenţă se menţine competenţa ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonanţă militară, interzicerea graduală a circulaţiei aeriene pe diferite rute.

 1. Asociaţia SAMAS pune la dispoziţia mamelor afectate de COVID-19 numărul de telefon 0786 176 949, la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită pentru menţinerea lactaţiei şi consiliere psihologică de la specialişti.De asemenea, pentru a ajuta la menţinerea lactaţiei, Asociaţia SAMAS va trimite prin curier pompe de sân manuale, mamelor aflate în situaţii dificile de viaţă:
 • provenind din familii cu venitul mediu pe membru familie sub 500 lei
 • victime ale violenţei în familie
 • mame tinere sub 18 ani
 • femei din case de protecţie, centre de îngrijire a copilului
 • femei in situaţii de risc (discriminate etnic, diponibilizate)

“SAMAS la bine şi la greu – Program pentru alăptare în siguranţă a bebeluşilor născuţi de mame cu COVID-19” este destinat femeilor care trec prin naştere cu un diagnostic confirmat sau fiind suspecte de COVID-19.

 1. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 2.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.
 3.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.
Previous articleIN ATENTIA MEDICILOR DE MEDICINA MUNCII
Next articleBuletin informativ 11.04.2020