Home COVID 19 Buletin informativ 05.04.2020

Buletin informativ 05.04.2020

717
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 951 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 623 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 812 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 7 persoane au ieșit din carantină.
 3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 360 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. În urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 425 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.191.615 lei.
 4. In seara zilei de 04.04.2020, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi s-a intrunit pentru a dispune masurile necesare gestionarii numarului crescut de persoane pentru care trebuie asigurata masura carantinarii institutionalizate ca urmare a modificarii zonelor rosii incepand cu 03.04.2020. În acest context, au fost analizate inclusiv procedurile legale care permit rechiziționarea unor spații de carantinare. De asemenea s-a dispus in sarcina Inspectoratului Scolar Judetean Iasi și a unităților administrativ-teritoriale punerea la dispozitie de cămine / internate adecvate, in vederea stabilirii masurii de carantina institutionalizata.
 5. In cadrul aceleasi sedinte, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a dispus urmatoarele masuri valabile pe teritoriul judetului Iasi:
  • În mijloacele de transport în comun din Județul Iași, precum și în toate spațiile publice închise (spații comerciale, farmacii, piețe agroalimentare, instituții publice etc.) purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie. Aceste mijloace de protecție constau în: măști de protecție, eșarfe, fulare, alte articole vestimentare etc. Administratorii și deținătorii locațiilor enumerate la punctul anterior nu vor permite cetățenilor accesul în mijloacele de transport și în spațiile enumerate, fără mijloacele de protecție menționate.
  • Administratorii și deținătorii spațiilor comerciale, instituțiilor și ai altor locații în care există aflux de cetățeni sunt obligați să monteze covoare îmbibate cu substanțe dezinfectante la intrarea acestor spații.

      Măsurile prevăzute mai sus se vor pune în aplicare începând cu data de 06.04.2020.

 • Unitățile spitalicești din județul Iași sunt obligate să verifice existența și funcționarea grupurilor electrogene proprii, precum și să dețină rezerve de consum de apă pentru 1-3 zile, potrivit dispozițiilor legale incidente. Aceste aspecte vor fi raportate furnizorilor de servicii în cauză.
 1. 9 tone de materiale sanitare, constând în 000 de măști FFP2, au ajuns în România din China pe data de 3 aprilie. Aceste materiale vor fi distribuite spitalelor desemnate pentru gestionarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, cu prioritate către cele aflate în județe cu un număr mare de persoane confirmate pozitiv.
 2. Conform articolului nr. 9 din Ordonanța Militară nr. 7/2020, începând cu această seară, de la ora 23.00, se suspendă toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.
 3. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20
 4. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este:  256.265.
 5. Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va performa preluarea solicitărilor.
Previous articleBuletin informativ 04.04.2020
Next articleBuletin informativ 06.04.2020