Home Comunicate de presa Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

604
0

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH), 28 iulie , este un eveniment anual, atenția mondială fiind îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală.

Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

325 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită virală la nivel global; mai mult de 300 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Hepatitele virale ucid 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, în fiecare an. Pentru a 8-a cauză majoră de deces la nivel mondial, hepatita virală este extrem de neglijată.De asemenea, hepatita virală este principala cauză de cancer hepatic, iar cancerul hepatic este a doua cauză de deces prin cancer.

La nivel mondial, se estimează 1,4 milioane de cazuri noi de hepatită virală A anual şi, deşi nu se cronicizează, poate genera pierderi economice semnificative şi consecinţe sociale în comunităţile afectate.

În regiunea OMS Europa, aproximativ un adult din 50 este infectat cu virusul hepatitic B sau are infecţie cronică cu virus hepatitic C.

SLOGANUL CAMPANIEI ZMH 2018: ”SĂ ELIMINĂM HEPATITA”

Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, Alianța Mondială pentru Hepatită lansează de Ziua Mondială a Hepatitei o căutare pentru a găsi ”milioanele lipsă la nivel mondial”. Campanie de sensibilizare, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile diagnosticate.

Alaturi de vaccinare, masurile de protectie, stil de viata personala si colectiva (referite ca masuri nespecifice) sunt indispensabile in preventia si controlul hepatitelor virale. In esenta acestea privesc:

  • igiena personala stricta (spălatul pe mâini dupa toaleta, inainte de mese; tacâmuri, vesela şi pahare nefolosite in prealabil);
  • igiena stricta în colectivităţi copii/tineri (şcoli, grădiniţe şi cămine studenţeşti);
  • folosirea numai a seringilor şi acelor de unica utilizare;
  • sterilizarea corectă a instrumentarului medical/stomatologic;
  • igiena şi dezinfectare stricte în spitale, laboratoare, maternităţi şi stomatologie;
  • igiena sexuala stricta.

In sfarsit, calitatea controlata a apei potabile precum si standardele decente de salubrizare si sanitatie participa la franarea raspandirii virusurilor hepatice.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este o ocazie unică pentru ca pacienții, societatea civilă, publicul larg și guvernele să se unească în acțiunile de combatere a hepatitei virale și pentru a lansa ”Căutarea Milioanelor Lipsă la nivel Mondial”, nedepistate.

Descarcă:

 

Previous articleCarnete medici rezidenti – a 2-a specialitate
Next articleOrganizare concurs – un post referent IA la compartimentul secretariat si registratura