Home Evaluarea si promovare sanatate Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – 28 iulie

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – 28 iulie

1153
0

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei , 28 iulie , este un eveniment anual, ce orienteaza  atenția mondială  asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

Hepatita  este o inflamaţie a ficatului  ce reprezinta cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A,B,C,D,E sau G. Numeroase alte cauze (alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine) pot genera hepatite sau agrava o hepatita virala. Netratate si neacompaniate de masuri de stil de viata, hepatitele virale se cronicizeaza si duc la boli grave precum ciroza si cancerul hepatic.

La nivel mondial, 400 de milioane de persoane trăiesc cu virusurile hepatitei B și C şi 1,4 milioane mor anual din cauza acestor infecţii; 95% din oamenii care trăiesc cu hepatite virale nu știu că sunt infectați; 4.000 de persoane mor în fiecare zi, în timp ce există medicamente salvatoare de vieți.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste hepatita virala ca o problema majora de sanatate publica.

In anul 2016,OMS a adoptat  Strategia de Eliminare a Hepatitei, cu obiective ambițioase și cu scopul de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030.

Tema campaniei din acest an este: ELIMINAREA HEPATITEI, scopul campaniei fiind acela de creștere a nivelului de conștientizare a populației în privința poverii uriașe reprezentată de hepatitele virale și îmbunătățirea prevenirii bolilor și a accesului la testare, tratament și îngrijire.

Pilonul principal al preventiei hepatitelor virale de tip B si A – cele mai virulente – este reprezentat de vaccinare.

Alaturi de vaccinare, masurile de protectie, stil de viata personala si colectiva (referite ca masuri nespecifice) sunt indispensabile in preventia si controlul hepatitelor virale. In esenta acestea privesc:

  • igiena personala stricta (spălatul pe mâini dupa toaleta, inainte de mese; tacâmuri, vesela şi  pahare nefolosite in prealabil);
  • igiena stricta în colectivităţi copii/tineri (şcoli, grădiniţe şi cămine studenţeşti);
  • folosirea numai a seringilor şi acelor de unica utilizare;
  • sterilizarea corectă a instrumentarului medical/stomatologic;
  • igiena şi dezinfectare stricte în spitale, laboratoare, maternităţi şi stomatologie;
  • igiena sexuala stricta.

In sfarsit, calitatea controlata a apei potabile precum si standardele decente de salubrizare si sanitatie participa la franarea raspandirii virusurilor hepatice.

Descarcă: