Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie,
la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF) si cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet; ZMD reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament.
Logoul ZMD este cercul albastru – simbolul global al diabetului.
Raportul global al OMS privind diabetul zaharat oferă o imagine de ansamblu asupra bolii, intervențiile disponibile pentru prevenirea și gestionarea diabetului zaharat și recomandările pentru guverne, persoane fizice, societatea civilă și sectorul privat.
Promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice regulate fac parte din strategia globală a OMS în domeniul diabetului.
În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, iar cele mai multe din aceste persoane cu diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață.
Conform studiului PREDATORR „Prevalența diabetului și prediabetului în populația adultă din România”: în anul 2017 la o populaţie adultă de 14382000 erau înregistrate 1785300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.
În topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. Pe locul trei în topul prevalenţei diabetului se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată îndeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%).
Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, înregistrându-se, totodată, o pondere mai mare a diabetului în rândul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât în rândul bărbaților.
CAMPANIA ZMD 2018-2019: ”FAMILIA ŞI DIABETUL”, urmăreste: creșterea conștientizării despre impactul pe care îl are diabetul asupra familiei și rețeaua de sprijin pentru cei afectați, precum și promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educația despre diabet.
Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul tip 2 și au nevoie să beneficieze de educația, resursele și mediul necesare unui stil de viață sănătos.
În România, Campania cu sloganul ” Diabetul preocupă fiecare familie” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Testarea periodică a nivelului glicemiei poate ajuta la identificarea precoce a diabetului sau a pre-diabetului, permițând intervenția specialiștilor din timp.
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Iasi, în colaborare cu Societatea Nationala de Cruce Rosie-Filiala Iasi , Carrefour Iasi, Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi si Societatea ConsultMed SRL, celebrează Ziua Mondială a Diabetului, prin actiuni de informare si testare gratuita a glicemiei in rindul populatiei. Astfel,iesenii își vor putea testa gratuit glicemia in datele de 21 si 22 noiembrie, intre orele 10-12 , gratuit, la standul amenajat la Carrefour Felicia si Era.
Descarca: