Home Comunicate de presa Testări pulmonare gratuite în comuna Voinești în perioada 06.02 – 09.02.2023

Testări pulmonare gratuite în comuna Voinești în perioada 06.02 – 09.02.2023

342
0

În perioada 06.02 – 09.02.2023, intervalul orar 09.30 – 13.00, în comuna Voinești se vor efectua testări pulmonare gratuite, în cadrul proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” inițiat de Ministerul Sănătății.

Recoltarea de spută se realizează gratuit, fără bilet de trimitere, doar pe baza actului de identitate.

Acest program este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat. În vederea recoltării va acționa o echipă mobilă cu personal mixt de la Dispensarul TBC și de la  Direcția de Sănătate Publică Iași, iar probele de spută se vor lucra   în laboratoarele Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și Spitalului Municipal Pașcani. Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și vor beneficia de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

Ministerul Sănătății este promotorul principal al proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Proiectul a debutat în luna octombrie a anului 2018 pentru o perioadă de trei ani, fiind finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Proiectul va contribui la creșterea eficienței utilizării fondurilor publice pentru servicii de sănătate, prin remodelarea furnizării de servicii de îngrijire a TB și tranziția de la un model centrat pe spital, la unul bazat pe servicii ambulatorii și comunitare, centrate pe pacient.

Previous articleANUNȚ – Cursuri online pe tema CONTROLUL TUBERCULOZEI adresate asistenților medicali din reţeaua de pneumoftiziologie
Next articleBULETIN INFORMATIV DSP IAȘI – 03.01.2023