Home General Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi – Transplant hepatic în...

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi – Transplant hepatic în regim de urgență

271
0

Premieră medicală la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași: a fost efectuat un transplant hepatic în regim de urgență, iar ficatul a fost adus de la un donator în moarte cerebrală, de la Spitalul Universitar din București.

Beneficiara transplantului este o femeie din județul Galați, de 33 de ani, mamă a patru copii, care a fost adusă cu ambulanța la UPU în comă, fără să se cunoască exact motivul intoxicației de care dădea semne. A fost internată în data de  29 martie 2024 pe secția de ATI, fiind diagnosticată apoi cu insuficiență hepatică acută dată de o hepatită fulminantă toxică.

„S-a declanșat solicitarea de transplant în urgență, donatorul în moarte cerebrală, de la Spitalul Universitar București, fiind o femeie de 56 ani. Prelevarea a avut loc duminică, 31 martie, echipa fiind formată dintr-un un medic chirurg de la Spitalul «Sf. Spiridon» împreună cu coordonatorul național de transplant. Aceștia au recoltat ficatul din Spitalul Universitar București”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Aceasta a mai precizat că organul a fost adusă cu avionul de linie Iași-București și a ajuns la ora 14.15 la cel mai mare spital de urgențe din Moldova. La „Sf. Spiridon”, echipa care a efectuat transplantul a fost coordonată de prof.dr. Cristian Lupașcu, iar echipa de Terapie Intensivă a fost condusă de dr. Mihaela Blaj. A contribuit la realizarea transplantului și gastroenterologul dr. Irina Gârleanu.

Evoluția pacientei este deja una favorabilă.

Previous articleOperatorii economici interesati sunt invitati sa depuna oferta tehnica si financiara pentru achizitia – “Multifunctional cu jet cerneala color A4
Next articleLISTA CU CERTIFICATELE DE MEDIC SPECIALIST CARE SE POT RIDICA DE LA D.S.P. IASI