Home Comunicate de presa Recomandările Direcției de Sănătate Publică Iași pentru perioadele cu temperaturi extreme

Recomandările Direcției de Sănătate Publică Iași pentru perioadele cu temperaturi extreme

332
0
Ca urmare a avertizarilor meteorologice pentru perioada 26 – 28 august 2023, interval în care se vor înregistra temperaturi crescute și un disconfort termic ridicat, Direcția de Sănătate Publică Iași are următoarele recomandări:
– sa se evite expunerea prelungita la soare intre orele 11-18.
– este recomandat consumul zilnic de lichide( intre 1,5- 2 l/ zi, ) fara a astepta senzatia de sete; este necesar un pahar de apa la fiecare 15-20 min.
– este recomandat consumul de fructe si legume proaspete( pepene rosu, galben, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.
– trebuie evitat consumul de alcool, deoarece favorizeaza deshidratarea
– se recomanda evitarea consumului de bauturi care contin cofeina(ceai, cafea, cola) sau zahar( sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
– daca este absolut necesara expunerea la soare la orele amiezii, trebuie folosita o tinuta adecvata: palarii de soare, haine ample, pe cat posibil din fibre naturale si culori deschise.
– evitarea pe cat posibil a activitatilor exterioare care necesita un consum mare de energie(sport, gradinarit).
– preocuparea permanenta pentru starea de sanatate a celor dependenti de noi( copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le in mod regulat lichide, chiar daca acestia nu le solicita
pastrarea contactului permanent cu vecinii, rudele, cunostintele care sunt in varsta sau cu dizabilitati si monitorizarea starii lor de sanatate.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐢𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐢̂𝐦𝐛𝐨𝐥𝐧𝐚̆𝐯𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐫𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫:
Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, nu trebuie introduse alimente noi în această perioadă, se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită, copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode, nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, obligatoriu cu căciuliţa pe cap, copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate, mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭̧𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐜𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐞:
Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fineţe făcute în casă fără adaus de conservanţi, alimentaţia va fi predominant din legume şi fructe proaspete, se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile, este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei, se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap, persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3-4 duşuri pe zi.
Previous articleLISTA CU CERTIFICATELE DE CONFORMITATE CARE SE POT RIDICA DE LA D.S.P. IASI
Next articleServicii de proiectare a unui sistem de securitate in conformitate cu masurile stabilite prin raportul de evaluare si tratare a riscurilor la securitatea fizica -sistem integrat de securitate corp B