Masuri generale
- Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar
- Nu manipulați păsări moarte
- Supravegheați copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
- Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
- Anuntați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; Acordați tot sprijinul personalului sanitar si autoritaților veterinare;
Cum preparati hrana
- Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
- Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate
- Spălați–vă pe mâini inainte, între si dupa operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic
- Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic
- Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C
- Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar dupã aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun
- Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
- După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.
Download recomandari generale gripa aviara.