Home General Protocol de colaborare privind preluarea cazurilor sociale pe perioada sezonului rece

Protocol de colaborare privind preluarea cazurilor sociale pe perioada sezonului rece

1127
0

Avind in vedere faptul ca in anii precedenti, pe perioada sezonului rece, unitatile sanitare din municipiul Iasi si in special Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului “Sf. Spiridon” Iasi, s-au confruntat cu mari dificultati in ceea ce priveste desfasurarea actului medical ca urmare a supraaglomerarii spatiilor afectate acestei activitati de catre  persoane fara adapost, Directia de Sanatate Publica Iasi impreuna cu Institutia Prefectului-Judetul Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgente “Sf. Spiridon” Iasi, Institutul de Psihiatrie Socola Iasi, Spitalul Clinic de Recuperare Iasi si Spitalul de Boli Cronice “Sf. Ioan” Targu-Frumos, au incheiat un protocol de colaborare pentru rezolvarea acestor situatii.

Pe baza acestui protocol, partile semnatare se angajeaza:

 • sa colaboreze şi sa mobilizeze toate resursele disponibile în vederea operationalizarii procedurii privitoare la persoanele aflate în dificultate si/sau persoane ale strazii, respectiv persoane fara adapost.
 • in conditii extreme din punct de vedere meteorologic, precum şi în alte situatii speciale (inundatii, cutremure, etc) sa colaboreze în vederea asigurarii condiţiilor de cazare pe o perioadă mai mare de 24 h a acestor categorii de persoane.

Beneficiarii sunt persoanele bolnave aflate în situatii de risc social determinata de:

 • lipsa unei locuinte;
 • situatie materiala precara;
 • lipsa familiei;

Astfel, Spitalul Clinic Judetean de Urgente “Sf. Spiridon” Iasi va asigura cazarea pacientilor care necesita dializa la solicitarea unitatilor in care se desfasoara aceasta procedura, in conditiile in care posibilitatile de cazare sunt depasite la nivelul acestor unitati. De asemenea acorda asistenta medicala de urgenta persoanelor aflate in dificultate care se prezinta in aceasta unitate ca urmare a transportului acestora de catre SAJ Iasi, respectiv Politia Locala Iasi, cit si persoanelor care se prezinta din proprie initiativa. In urma evaluarii medicale, la recomandarea medicului de garda, persoanele  investigate pot beneficia ulterior, pe langa spatiile oferite de Institutul Socola si de asistenta medicala in alte unitati sanitare din municipiul Iasi sau de asistenta sociala in unitati sociale din municipiul Iasi.

De asemenea, Institutul de Psihiatrie Socola va pune la dispozitie un număr de 5 paturi pentru pacientii cronici care necesită internare (cazuri medico-sociale) si care nu reprezintă urgente medico-chirurgicale care sa necesite internare în regim de urgentă cât si găzduirea cazurilor sociale aflate în dificultate. In plus, asigura 24 ore din 24 ore, prin Serviciul de Garda al spitalului găzduirea cazurilor sociale aflate în dificultate şi internarea cazurilor medico-sociale, orientate către această locatie de către UPU – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Sf. Spiridon” Iasi.

Pe baza acestui protocol, Spitalul Clinic de Recuperare Iasi va asigura colaborarea cu UPU Sf. Spiridon Iaşi în ceea ce priveşte punerea la dispoziţie a unui număr de 10 paturi pentru pacienţii cronici care necesită internare (cazuri medico-sociale) şi care nu reprezintă urgenţe medico-chirurgicale care să necesite internare în regim de urgenţă cât şi găzduirea cazurilor sociale aflate în dificultate. Aceleasi conditii vor fi indeplinite si de Spitalul de Boli Cronice “Sf. Ioan” Targu-Frumos, care va pune la dispozitie tot un numar de 10 paturi pentru gazduirea cazurilor sociale aflate în dificultate şi internarea cazurilor medico-sociale.

Directia de Sanatate Publica Iasi va furniza în timpul cel mai scurt informatiile care fac referire la inrautatirea conditiilor meteorologice si va asigura colaborarea cu unităţile sanitare cu paturi din judeţ în ce priveşte punerea la dispoziţie a unui număr de paturi, la solicitarea UPU-Spital Spiridon Iasi, pentru pacienţii cronici care necesită internare (cazuri medico-sociale) şi care nu reprezintă urgenţe medico – chirurgicale care să necesite internare în regim de urgenţă.

De asemenea, Directia de Sanatate Publica Iasi recomanda populatiei ca in urmatoarea perioada cu temperaturi scazute sa respecte urmatoarele reguli de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si viroze:

 1. Evitarea aglomerarilor umane.
 2. Evitarea, pe cat posibil, a contactului cu persoanele bolnave.
 3. Spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave.
 4. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).
 5. Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut.
 6. Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C.
 7. Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.
 8. Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.

 

Previous articleRezultatul selectiei dosarelor depuse pentru examenul de promovare in grad profesional
Next articleAnunț Important pentru Rezidenții Sesiunea 19 Noiembrie 2017 – Repartiția pe Spitale Plătitoare