Home General PREVENȚIA LEGIONELOZEI ÎN SPAȚIILE DE CAZARE

PREVENȚIA LEGIONELOZEI ÎN SPAȚIILE DE CAZARE

161
0

Tuturor detinatorilor de structuri de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, camine de batrani, camine scolari/studenti etc),  li se recomandă să respecte planul în 15 puncte pentru reducerea riscului de infectare cu bacteria Legionella:

  1. Desemnați un responsabil pentru controlul bacteriei Legionella.
  2. Asigurați-vă ca responsabilul desemnat a beneficiat de formare corespunzătoare în acest domeniu și are experiența necesară pentru a-și îndeplini îndatoririle în mod competent și că ceilalți membri ai personalului sunt conștienți de rolul important pe care îl au în combaterea bacteriei Legionella.
  3. Asigurați-vă că apa caldă are o temperatură ridicată și circulă în permanență: 50°C – 60°C (prea fierbinte pentru a ține mâna în apă mai mult de câteva secunde) în întregul sistem de apă caldă.
  4. Asigurați-vă că apa rece rămâne rece în permanență. Temperatura apei reci trebuie menținută sub 20°C de-a lungul întregului sistem către toate gurile de evacuare (s-ar putea să nu fie posibil atunci când temperatura ambientală este ridicată, dar ar trebui să se depună toate eforturile pentru a asigura păstrarea la temperaturi cât mai joase a apei reci care intră în incinta structurii de cazare si care se stochează).
  5. Cel puțin o dată pe săptămână, în cazul în care camerele nu sunt ocupate, și întotdeuna înainte de a fi ocupate, dați drumul la robinete și la dușuri și lăsați apa să curgă pentru câteva minute (până când ajunge la temperaturile menționate la punctele 3 si 4).
  6. Asigurați-vă că robinetele și capetele de duș sunt curate și nu au depuneri de piatră.
  7. Curățați și dezinfectați cu regularitate (cel puțin de două ori pe an) turnurile de răcire si conductele aferente cu care sunt prevăzute sistemele de aer condiționat.
  8. Goliți, curățați și dezinfectați anual încălzitoarele de apă (caloriferele).
  9. Dezinfectați sistemul de apă caldă cu o concetrație ridicată de clor (50mg/l) timp de 2-4 ore după efectuarea de lucrări la sistem și la încalzitoarele de apă și înainte de începutul fiecărui sezon.
  10. Curațați și dezinfectați cu regularitate (cel puțin între o dată pe lună și o dată la trei luni) filtrele de apă, în conformitate cu indicațiile producătorului.
  11. Controlați lunar rezervoarele de apă, turnurile de răcire și conductele vizibile. Asigurați-vă că toate acoperișurile sunt intacte și bine fixate.
  12. Verificați cel puțin anual interiorul rezervoarelor de apă rece, dezinfectați-le cu o concetrație de clor de 50 mg/l și curățați-le, în cazul în care constatați depuneri sau reziduri.
  13. Asigurați-vă că operațiunile de modificare a sistemelor sau de creare a unor noi instalații nu vor conduce la oprirea completă a debitului de apă sau la un debit intermintent și dezinfectați sistemul în urma oricăror lucrări.
  14. Dacă structura de cazare este dotată cu unitați spa (cunoscute și sub numele de căzi cu bule de aer, jacuzzi, piscine cu hidromasaj), asigurați-vă că:
  • acestea sunt tratate în permanență cu o concentrație de clor sau brom de 2-3 mg/l și că nivelurile acestor substanțe și pH-ul apei sunt verificate de cel puțin trei ori pe zi;
  • cel puțin jumătate din apa utilizată se înlocuiește zilnic;
  • filtrele de nisip sunt spălate în contracurent zilnic;
  • întregul sistem este curățat și dezinfectat săptămânal.
  1. Țineți evidența zilnică a tuturor citirilor legate de tratatea apei, precum temperatura, pH-ul și concentrațiile de clor, și asigurați-vă că toate aceste elemente sunt verificate cu regularitate de către administrator.

 

(Extras din Metodologia de supraveghere a pneumoniei cu Legionella pneumophila  2024, INSP Bucuresti, ECDC –Informatii despre sanatate)