Home COVID 19 ÎNTREBĂRI FRECVENTE – COVID-19

ÎNTREBĂRI FRECVENTE – COVID-19

41997
0

Întrebări frecvente despre Certificatele Digitale

 1. Dacă o persoană a trecut prin boală și deține certificat digital mai are nevoie de test RT-PCR negativ pentru a călători?

Nu, nu are nevoie de test, dacă persoana a fost confirmată pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.

 1.  Care este procedura de obținere a certificatului digital de vaccinare pentru o persoană vaccinată cu schema completa intr-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană (țară terță)?

Posibilitatea de obținere a certificatului digital de către o persoană vaccinată cu schemă completă intr-o țară terță, este disponibila cetățenilor români, rudelor directe ale acestora (soți, copii), sau cetățenilor cu drept de rezidență in România. Dacă o persoană se încadrează în una din aceste categorii, poate deschide un tichet prin apelare la numarul de telefon 021.414.44.25 sau trimiterea unui email la certificat-covid@ms.ro în care atașează actele de identitate și de vaccinare.

 1. Dacă deții certificat digital european și călătorești dintr-o țară inclusă pe lista roșie, la intrarea într-o țară UE aflată pe lista galbenă sau pe cea verde, mai intri în carantină?

Dacă deții certificat digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, nu se aplică măsura de carantinare. Dacă deții certificat digital care atestă doar rezultatul negativ al unui test RT PCR, da, se aplică măsura de carantinare.

 1. În cazul copiilor, este nevoie de certificat digital pentru a călători?

Minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor. Copiii în vârstă de la 6 ani la 12 ani au nevoie de dovada rezultatului unui test RT-PCR negativ, validat de certificatul digital, obținut cu acordul părinților.

În cazul minorilor cu vârsta între 12 și 14 ani, este necesar certificatul digital obținut cu acordul părinților, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test RT PCR negativ.

Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR negativ este necesar și în cazul minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani, dar, în această situație, nu mai este nevoie de acordul părinților pentru obținerea certificatului digital.

 1. Trecerea frontierei este posibilă și fără deținerea acestor certificate?

Da, cetățenii pot tranzita frontiera și fără aceste certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Deținerea certificatului digital simplifică procedurile și scurtează timpul de trecere a frontierei. La intrarea pe teritoriul României, cetățenii care dețin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absența acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp.

 Întrebări frecvente despre carantinarea la venirea în România și obținerea derogărilor

 1. Cum se calculează ziua a – 8 – a pentru testare ?

Ziua a – 8 – a se calculează din prima zi de carantinare ( Ex. : dacă prima zi de carantinare este 01.08.2021 , a – 8 –a zi este 08.08.2021 când se poate face testarea pentru suspendarea carantinei)

 1. Ce fel de test trebuie efectuat pentru iesirea din carantina ?

Doar test RT-PCR .

 1. Persoanele care sosesc din țări încadrate în zona galbenă , când pot efectua testul RT-PCR pentru a fi exceptați de la carantinare ?

Persoanele care sosesc dintr-o țară încadrată în zona galbenă sunt exceptate de la măsura carntinei la intrarea pe teritoriul României dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru virusul SARS-COV-2 ,efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun ) sau intrării pe teritoriul României(pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).Odată instituită măsura carantinei la intrarea pe teritoriul României, ei pot ieși din carantină dacă efectuează un test RT-PCR ,iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică COVID-19.Pentru efectuarea testului pe teritoriul României,aceste persoane trebuie să solicite derogare de la măsura carantinei (procedura de trimitere și actele necesare se regăsesc pe site-ul DSP Iași,la rubrica Derogări COVID-19), iar în eventualitatea în care testul este negativ , il trimit pe adresa de derogari@dspiasi.ro pentru a li se suspenda măsura carantinei.

 1. Când pot efectua testul RT-PCR persoanele sosite dintr-o țară încadrată în zona roșie?

Persoanele sosite dintr-o țară încadrată în zona roșie pot ieși din carantină după a – 10 – a zi , dacă efectuează un test RT-PCR în a – 8 – a zi de carantină , iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică. Pentru efectuarea testului pe teritoriul României,aceste persoane trebuie să solicite derogare de la măsura carantinei ( procedura de trimitere și actele necesare se regăsesc pe site-ul DSP Iași,la rubrica Derogări COVID-19),iar în eventualitatea în care testul este negativ , il trimit pe adresa de derogari@dspiasi.ro pentr a li se suspenda măsura carantinei după a-10-a zi.

 1. Ce laboratoare sunt deschise în zilele de week-end?

Praxis,Psiho Med,Central Clinic,Ok Medical

 1. De ce nu am primit decizia de suspendare a măsurii de carantină pe mail ?

Verificați SPAM ( la foarte multe persoane care solicită derogare, mail-ul cu derogarea se duce in SPAM).

 1. Dacă un copil are 16 ani și 3 luni ,el se încadrează în intervalul de vârstă 6-16 ani ?

Da.

 1. Pot părăsi România pe perioada carantinei ?

Da, cu derogare de la DSP Iași ( procedura de trimitere și actele necesare se regăsesc pe site-ul DSP Iași, la rubrica Derogări COVID -19).

 1. O persoană care se află în carantină poate solicita derogare de la măsura carantinei pe motive medicale ?

Da,doar pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă ,fără a se limita la acestea.

 1. O persoană aflată în izolare ( caz confirmat cu COVID-19) poate solicita derogare?

Nu, derogările se dau strict de la măsura carantinei și nu a izolării. Pentru cazuri medicale se ia legătura cu medicul de familie,iar pentru urgențe se apelează numărul unic de urgență 112.

 1. Dacă nu am putut prezenta în punctul de trecere al frontierei documentele doveditoare pentru exceptare de la măsura carantinei, cum se procedează în continuare pentru a se anula/suspenda măsura carantinei?

În cazul in care actele doveditoare ale exceptarii de la masura carantinei se trimit ulterior intrarii in tara aveti posibilitatea de a contesta în instanță decizia de carantinare primită în punctul  vamal, conform Legii 136, din 18.06.2020, art. 17, al. 1:

 • ,,Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit  7sau art.8 alin. (4) poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei direcției de sănătate publică, acțiune la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are reședința ori la judecătoria în a cărei circumscripție este situat spațiul sau unitatea sanitară în care este carantinată sau, după caz, izolată potrivit art. 7 sau art.8 alin. (4), solicitând anularea actului administrativ contestat, revizuirea sau încetarea măsurii.

Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru. ,,

 1. Se poate elibera decizie de suspendare a carantinei, dacă solicitarea se face înainte de intrarea pe teritoriul României ?

Nu, derogarea se face pe baza deciziei de carantinare primită individual în punctul de trecere a frontierei de stat.

13. În ce condiții pot veni în țară pentru schimbarea actelor, dacă vin din zona roșie?

Dacă rămâneti pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezentați rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) sau puteți solicita derogare de la măsura carantinei.

 Întrebări frecvente despre vaccinare

 1. Se pot vaccina în România cetățenii cu pașaport biometric?

Da, se pot vaccina.

 1. Dacă o persoană a facut prima doză de vaccin în străinatate și momentan aceasta este în carantină după întoarcerea în România, poate părasi carantina pentru a face a doua doză sau trebuie să aștepte până la finalizarea carantinei pentru a face a doua doză?

Trebuie să solicite o derogare de la carantină pentru efectuarea rapelului.

3. Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnavească de COVID-19?

Persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru cele însărcinate.

A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane neînsărcinate și nu au fost observate diferențe între titrurile de anticorpi dobândiți în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcție de starea de graviditate. Vaccinurile sunt de asemenea foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate și severe ale bolii.

 1. Ce trebuie să știm despre miocardită?

Tinerii cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta miocardită comparativ cu riscul asociat de vaccinare. Riscul de a dezvolta complicaţii în urma trecerii prin boală se înregistrează inclusiv în rândul copiilor și este mai mare decât riscul de a dezvolta complicaţii post-vaccinare. Beneficiile vaccinarii au fost demonstrate în rândul copiilor cu vârsta de peste 12 ani, prin faptul că poate reduce aparitia anumitor complicaţii inflamatorii, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic, cu afectare cardiacă.

 1. Vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea feminină?

Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii.

Previous articleBULETIN INFORMATIV DSP IAȘI – 22.10.2021
Next articleANUNȚ – Condiții privind accesul persoanelor în incinta Direcției de Sănătate Publică Iași