Home Comunicate de presa Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool -iulie 2020

Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool -iulie 2020

547
0

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul este a 3-a cauză de boală și moarte prematură. Din punct de vedere al consumului total de alcool, România ocupă locul al 3-lea între țările Uniunii Europene și locul al 2-lea din punct de vedere al cantității de alcool consumate de o persoană cu o anumită ocazie. Peste 60% din tineri au început să consume alcool înainte de vârsta de 13 ani.

Adolescenții care încep să consume alcool înintea vârstei de 15 ani au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenți de alcool, iar cei care consumă alcool înaintea vârstei de 13 ani au risc de șapte ori mai mare de a deveni mari băutori și de a consuma cantități mari de alcool la fiecare ocazie. Tinerii care obișnuiesc să bea de la o vârstă timpurie sunt mai predispuși să consume și alte substanțe de abuz cum sunt tutunul sau drogurile ilegale, sporind riscul consecințelor negative.

Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care: boli de ficat și pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice.

În fiecare an, alcoolul este responsabil pentru mai mult de 3 milioane de decese și un sfert din morțile în rândul tinerilor sub 30 ani.

Expunerea prenatală la alcool poate produce efecte iremediabile asupra sănătăţii şi dezvoltării fizice şi psihice a copilului. Nu există tratament care să poată preveni efectele nocive ale alcoolului asupra fătului, cea mai bună măsură în această privinţă este evitarea totală a consumului de alcool pe perioada sarcinii. Consumul de alcool în timpul sarcinii se asociază cu malformații ale fătului și scăderea performanțelor intelectuale ale copilului. Viața familială și relația cu prietenii pot fi profund afectate. Educația copiilor este neglijată, iar părintele alcoolic oferă un exemplu negativ pentru viitorul copilului. Copiii care au părinți dependenți de alcool au risc de patru ori mai mare de a deveni și ei dependenți de alcool. Viața profesională poate fi compromisă ca urmare a scăderii performanțelor la școală sau la locul de muncă, a abandonării studiilor sau concedierii. O persoană care consumă alcool în mod excesiv poate avea probleme grave cu legea și este supusă riscului de a răni sau a fi rănit de alții sau chiar de a-și pierde viața ca urmare a accidentelor.

 “LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL”

Campania se desfășoară sub sloganul : “Eliminati riscurile asociate consumului de alcool !”

Scopul campaniei este de a promova un comportament responsabil față de consumul de alcool prin

informarea populației cu privire la efectele consumului dăunător de alcool asupra sănătății, vieții sociale și profesionale. Acţiunile de informare-educare-comunicare se concentrează asupra creşterii nivelului de informare şi constientizare a populaţiei ţintă, cu privire la efectele consumului de alcool asupra sănătăţii.

Descarcă:

 

Previous articleCancerul 1 – 31 mai 2020
Next articleCrearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale – cod: SMIS 122607