Home General Eroii din umbră! Cum poți oferi o șansă la viață pacienților oncologici...

Eroii din umbră! Cum poți oferi o șansă la viață pacienților oncologici prin Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

268
0

Peste 1200 de ieșeni cu vârsta între 18 și 45 de ani s-au înscris voluntar, începând cu anul 2013 și până acum, în baza Centrului Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (CSH) din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași (IRO Iași), partener al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În urma zecilor de activități de promovare, informare, conștientizare și recrutare derulate de Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din cadrul IRO, coordonat de conf. dr. Elena Albu, medic specialist hematologie, cu sprijinul Studenților Mediciniști Iași, mii de bărbați și femei au fost informați despre importanța donării, care poate face diferența în viața unui bolnav de cancer ( leucemie și alte afecțiuni hemato-oncologice).

În momentul în care unul dintre voluntarii din baza de date este găsit compatibil cu un astfel de pacient poate deveni eroul din umbră al acestuia, prin recoltarea de celule stem hematopoietice din sânge, pe baza unui proceduri relativ simple și nedureroase, pentru transplant.

Testare inițială

Este foarte important să ajutăm un bolnav aflat în mare dificultate, care are nevoie de un transplant de celule stem.  În cadrul campaniilor de informare, voluntarii noștri realizează pe loc înscrierea donatorilor voluntari și recoltarea probelor pentru a determina analiza genetică cu care se compară pacientul. Se completează niște formulare de consimțământ, cu date de identificare și un chestionar medical, după care, cu ajutorul a două bețișoare, se recoltează de pe fața internă a obrajilor probe, care se codează, se introduc în baza de date și apoi se expediază la Registrul Național. În momentul în care am identificat pe cineva compatibil cu pacientul în urma acestui test de tip screening, contactăm voluntarul și îl invităm să vină pentru recolata de probe de sânge, ca să facem testarea extinsă a testului genetic și grupul sanguin. Asta ne permite să validăm dacă voluntarul este compatibil cu pacientul, după care este pregătit pentru donare de celule stem”, explică conf. dr. Elena Albu.

Până acum, doi voluntari din Iași, înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, au și donat celule stem pentru pacienți care au beneficiat de transplant medular. Pricipalele criterii care trebuie îndeplinite pentru a deveni potențiali donatori de celule stem sunt: vârsta între 18 și 45 de ani, persoane clinic sănătoase și cu greutatea minimă de 55 de kilograme. Ieșenii se pot prezenta în prima parte a zilei la Clinica de Hematologie sau la cabinetul de consiliere din Ambulatoriu.

Echipa Centrului Donatorilor de la IRO și colaboratorii săi pregătesc alte acțiuni de informare și conștientizare. În a treia sâmbătă din luna septembrie, pe 21. 09.2024, va fi marcată și la Iași Ziua Mondială a Donatorului de Celule Stem Hematopoietice, prin diverse activități. Scopul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului este de a mulțumi celor care au donat pentru un pacient neînrudit și donatorilor înscriși în registrele din toată lumea.

De asemenea, în fiecare an, pe 28 mai, comunitatea internațională marchează Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, dedicată conştientizării şi sprijinirii pacienţilor, dar şi recunoaşterii eforturilor donatorilor de sânge, prin înscrierea ca potențial donator de celule stem hematopoietice. Ultimele date GLOBOCAN arată că, în România, aproape 5.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu un tip de cancer de sânge.