Home Comunicate de presa Campania “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6...

Campania “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”

473
0

“Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău.”

Începând de astăzi, 23.10.2023, demarează proiectul “Evaluarea și promovarea sănătății orale la copiii cu vârsta între 6 și 14 ani din mediul rural din județul Iași”, inițiat de Direcția de Sănătate Publică Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Crucea Roșie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T Popa” Iași și Universitatea Apollonia din Iași.

Astfel, pe parcursul acestei săptămâni, inițiatorii acestui program vor fi prezenți la Gropnița și Romanești, unde vor avea loc prezentări și expuneri. Luni, marți și miercuri vor fi evaluați din punct de vedere al statusului oro-dentar 291 de copii din Gropnița, iar joi și vineri se va realiza aceeași evaluare la 135 de copii din Românești.

Proiectul își propune ca pe o durată de aproximativ 2 ani să se evalueze toți copiii din mediul rural din județul Iași cu vârstă cuprinsă între 6 și 14 ani, însumând cu aproximație 37.000 de copii. Scopul acestui proiect este de a informa, conștientiza și educa în privința comportamentelor de igienă orală în cadrul populației țintă și de a se obține date concrete în ceea ce privește evaluarea incidenței și prevalenței afecțiunilor orale, precum și a anomaliilor dento-maxilare pentru copiii din mediul rural cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani. De asemenea, se urmărește îndrumarea copiilor de vârstă 6-14 ani depistați cu o patologie din sfera oro-maxilo-facială către cabinetele stomatologice în vederea tratamentului în funcție de afecțiunea depistată.

„În mediul rural adresabilitatea pentru cabinetele stomatologice este foarte mică şi că nu există cabinete de medicină şcolară. De aceea este foarte important să ne implicăm şi să avem o acţiune prin care să ajungem la fiecare copil din fiecare şcoală, să facem o evaluare a sănătăţii orale a acestor copii, să facem educaţie pentru sănătatea orală, să le explicăm regulile de igienă orală, reguli de igienă personală şi alimentară şi în acest fel să depistăm din timp afecţiunile orale şi apoi să direcţionăm copiii către tratament”, a explicat Corina Gîscă, directorul DSP Iaşi.