Home COVID 19 Buletin informativ 22.04.2020

Buletin informativ 22.04.2020

805
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

  1. Un număr de 1687 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 177 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 399 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 20 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
  3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 617 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 305 sancţiuni contravenţionale în valoare de 687.318 lei.
  4.  Cu privire la ancheta epidemiologică declanşată de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi pe data de 10 aprilie 2020 în localitatea Târgu-Frumos, reamintim că aceasta a fost demarată în urma confirmării a patru persoane cu noul coronavirus. Iniţial s-a efectuat testarea la o persoană din cele patru şi după stabilirea contacţilor direcţi au fost testate şi ulterior confirmate celelalte trei, una dintre acestea fiind un preot din comunitatea de lipoveni, care a vizitat până pe data de 08 aprilie 2020 mai multe familii din zona Târgu-Frumos.

Şi pe parcursul săptămânii trecute, epidemiologii din cadrul DSP Iaşi împreună cu reprezentanţi ai Consiliului Local Târgu Frumos, au continuat ancheta epidemiologică şi până în momentul de faţă au intervievat 409 membri din comunitate. De asemenea, conform declaraţiilor celor depistaţi cu noul coronavirus şi a familiilor din comunitate, posibilele contacte au avut loc până pe data de 8 aprilie ceea ce înseamnă că au trecut 14 zile de la acea dată. Până în prezent, în urma deplasarilor efectuate nu au fost depistate persoane simptomatice şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase nu s-au prezentat membri ai comunităţii cu simptome de coronavirus.

În cadrul acestei anchete, persoanele contactate telefonic şi vizitate la domiciliu au declarat că preotul a folosit măsuri de protecţie, mască, mănuşi şi dezinfectant în timpul vizitelor efectuate. Conform definiţiei de caz pentru contactul apropiat, aceste persoane nu pot fi considerate contacţi direcţi şi prin urmare Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a recomandat evitarea locurilor aglomerate şi izolarea la domiciliu.

 

  1. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.
  2. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
  3.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
  4.    Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.
Previous articleBuletin informativ 21.04.2020
Next articleBuletin informativ 23.04.2020