Home COVID 19 Buletin informativ 13.03.2020 – ora 15:00

Buletin informativ 13.03.2020 – ora 15:00

733
0

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia persoanelor care au călătorit în zonele de risc este următoarea:

  1. Până la acest moment, un număr de 72 persoane venite din Italia au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. Acestea au ajuns in judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest dar şi prin Aeroportul Iasi. Toate persoanele sunt fără simptomatologie specifică. De la inceputul actiunii de defluire a punctelor vamale din Vestul tarii prin organizarea de convoaie, au tranzitat judetul Iasi nu mai putin de 38 de astfel de grupuri de masini organizate si insotite de echipaje de Politie si jandarmi.

In activitatea de carantinare institutiile responsabile primesc sprijin din partea unor entitati precum Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Serviciul Voluntar de Ambulanță din Iași cărora le transmitem mulțumiri și pe aceasta cale.

Institutia Prefectului Judetul Iasi a primit propunerea din partea Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS de a organiza un grup de lucru in vederea asigurarii activitatii de consilierie a celor aflati in carantina sau auto-izolare pentru a face aceasta perioada cat mai usor de parcurs de aceste persoane, urmand ca in scurt timp sa fie activate un astfel de serviciu. De asemenea mentionam sprijinul activ primit din partea Primariei Municipiului Iasi si a primariilor din judet care au raspuns apelului Institutiei Prefectului la implicare.

  1. Un număr de 747 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate zilnic.
  2. Pana acum, la nivelul DSP Iasi, sunt evidentiate un numar 16 sesizari, aflate un curs de verificare, cu privire la unele persoane suspectate  a nu fi respectat procedura de autoizolare sau de persoane care nu au fost luate in evidenta pentru monitorizare. Verificarile sunt realizate impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie. O persoana din Comuna Ruginoasa va fi sanctionata cu amenda maxima prevazuta de lege pentru parasirea autoizolarii, documentata, prin participarea la o inmormantare si la o unitate de alimentatie publica.

 

  1. In cazul celor doua persoane declarate pozitive la testarea pentru COVID-19 ancheta epidemiologica va releva traseul acestora de la momentul revenirii in tara pana la instituirea masurii de autoizolare urmand a se dispune masurile specifice. Sunt in curs de verificare anumite inadvertente intre declaratiile facute de una dintre aceste persoane la primele interviuri din cadrul anchetei epidemiologice si cele ulterioare, inadvertente care au afectat astfel cursul anchetei. La nivelul serviciului juridic al DSP Iasi urmeaza a se fundamenta o plangere penala in acest sens.

Reamintim tuturor iesenilor ca este important si esential sa respecte masurile recomandate de Ministerul Sanatatii si, in special cele ce tin de masurile igiena:

Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!

Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

Detalii: http://www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/

 

Previous articleBuletin informativ 12.03.2020 – ora 17:00
Next articleAnunt pentru ocuparea unui post vacant de medic primar medicina muncii