Home COVID 19 Buletin informativ 10.03.2020

Buletin informativ 10.03.2020

505
0

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia persoanelor care au călătorit în zonele de risc este următoarea:

  1. Nu sunt persoane în carantină, iar 650 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate zilnic de către medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. În afară de acestea, 242 persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. Menţionăm că starea de sănătate este bună.
  2. Nu sunt persoane din judeţul Iaşi confirmate cu coronavirus.
  3. In ultimele 24 de ore au fost transportate la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi, două persoane cu suspiciuni de coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 42 de ani venit de la Veneţia şi o femeie de 34 de ani care s-a întors din nordul Italiei. Ambii prezintă o simptomatologie specifică. A fost efectuată testarea pentru coronavirus şi se aşteaptă rezultatul analizelor. Până în momentul de faţă toate testele efectuate la persoane cu suspiciunide infecţie cu coronavirus din judeţul Iaşi au ieşit negative.
  4. Ministerul Sănătăţii a operaţionalizat în această dimineaţă Centrul Operaţional de Coordonare, unitate care stabileşte în timp operativ legătura cu direcţiile de sănătate publică şi unităţile sanitare aparţinând Ministerului Sănătăţii pentru identificarea în timp real a situaţiilor de risc asociate infecţiei cu coronavirus COVID 19 şi pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

“Centrul Operaţional ne va furniza situaţia la zi toate informaţiile utile şi vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaşte stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanţi existente la nivel naţional în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acţiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecţiei, numărul paturilor libere în secţiile de boli infecţioase şi ATI, astfel încât să putem acţiona coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache care a fost în această dimineaţă în Centrul de Coordonare şi a susţinut o videoconferinţă cu cei implicaţi.

Cu această ocazie ministrul Costache a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, in contextul actual COVID-19. Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătăţii vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) şi evolutia epidemiologica locală. În funcţie de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate.

Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situaţia ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât şi pentru gestionarea corectă şi eficientă a resurselor materiale şi umane. Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situaţii de urgenţă. Se urmăreşte evitarea aglomerărilor în unităţile sanitare.

De asemenea, s-a stabilit o reţea suport pentru spitalele de boli infecţioase. Astfel, în functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, in care sa fie transferaţi pacienţi din Spitalul de Boli Infectioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenţă din zonă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în reţeaua de Spitale de suport şi spitale din alte judeţe preponderent cele cu Secţii de Boli Infecţioase, precum şi spitalele din alte reţele, decat ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naţionale, Spitale Private).

În Planul MS mai sunt prevăzute şi măsuri pentru cazul extinderii crizei şi depăşirii capacităţii Spitalelor de Boli Infecţioase, dar şi reglementări cu privire la utilizarea echipamentelor de protecţie.

Previous articleBuletin informativ 09.03.2020
Next articleAnunt privind dosarele depuse pentru ocuparea unui post vacant de referent, clasa III, grad profesional superior, in cadrul Serviciului Control in Sanatate Publica