Home COVID 19 Buletin informativ 08.05.2020

Buletin informativ 08.05.2020

1094
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 1997 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 182 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 503 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 17 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 204 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 378 sancţiuni contravenţionale în valoare de 700.500 lei.

Alte misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 12 misiuni, din care: 5 misiuni transport către unități spitalicești, 2 misiuni către spațiile de carantină și 13 misiuni de decontaminare biologică și 2 alte misiuni.
 • IPJ a efectuat 45 misiuni din care: 40 misiuni specifice de verificare a respectării măsurilor prevăzute în ordonanțele militare și 5 misiuni de însoțire către spații de carantină.
 • IJJ a efectuat 26 misiuni, din care: o misiune însoțire către spații de carantină, 12 misiuni de pază la spațiile de carantină, 7 misiuni de patrulare, 3 misiuni echipa de intervenţie, 2 misiuni de cooperare cu unităţi spitaliceşti, 2 misiuni cooperare Aeroportul Iaşi.
 • ITPF a executat 3 misiuni în cooperare cu IPJ.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 124 misiuni, din care: 59 transporturi către unități spitalicești, 47 decontaminări biologice, 4 transporturi probe biologice, 8 transport către spaţiile de carantină şi 5 alte misiuni specifice.
 • MApN a efectuat 13 misiuni din care: 8 misiuni de pază în colaborare cu IJJ, o misiune PCTF Sculeni și 4 misiuni în cooperare cu IPJ utilizând 38 militari și 5 auto.
 • DSP a efectuat 100 misiuni, din care: 12 de inspecție și primire persoane în spaţii de carantină, 53 supraveghere, 20 recoltare probe biologice, 15 testări recolte.
 1. În urma testărilor efectuate şi a identificării contacţilor direcţi, ancheta epidemiologică desfăşurată la Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iaşi, a stabilit că au fost depistate cu noul coronavirus 11 cadre medicale:
  • 7 cadre medicale de la secţia de Nefrologie,
  • două cadre medicale de la secţia de Dializă,
  • două cadre medicale la secţia de Anestezie şiTerapie Intensivă*.

De asemenea, testările au evidenţiat prezenţa noului coronavirus şi la 8 pacienţi internaţi la secţia de Nefrologie.

*Facem menţiunea că cele două cazuri confirmate de la secţia ATI au alt context epidemiologic faţă de cele confirmate la celelalte două secţii. Cele două cadre medicale au venit in contact cu un pacient din judeţul Suceava, confirmat pozitiv la 24 de ore de la internare.

În total, în ultimile zile, de la demararea anchetei epidemiologice au fost efectuate 83 de recoltări de la secţia de Nefrologie, 60 de la personalul medical şi 23 de la pacienţi, 6 recoltări de la secţia de Dializă şi 34 de la secţia ATI. Reamintim că ancheta epidemiologică a fost demarată pe data de 5 mai 2020, prin recoltarea probelor de la personalul medical şi de la pacienţi.

 

 1. Cu privire la ancheta epidemiologică demarată la la Secţia de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, vă aducem la cunostinţă că Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a efectuat 115 recoltări de la personalul medical şi 31 de la pacienţii internaţi în această secţie.

Rezultatele de laborator au evidenţiat faptul că 9 cadre medicale, 4 asistente şi 5 infirmiere, au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. De asemenea, au fost depistaţi cu COVID-19 şi 6 pacienţi internaţi la sectia de ortopedie.

Vă reamintim că în urmă cu două zile ancheta epidemiologica a stabilit pe baza testărilor pentru noul coronavirus 6 confirmări pozitive pentru pacienţi şi 7 pentru cadrele medicale din această secţie. Din cei 6 pacienţi, 3 sunt din judeţul Botoşani. Toţi aceştia s-au prezentat pentru internare la Spitalului Clinic „Sf. Spiridon” Iaşi, în perioada 23.04 – 30.04.2020.

 1. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 2.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
 3.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

 

 

Previous articlePROGRAM SERVICIUL RESURSE UMANE
Next articleBuletin informativ 09.05.2020