Home COVID 19 Buletin informativ 07.04.2020

Buletin informativ 07.04.2020

483
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

  1. Un număr de 5097* persoane sunt izolate la domiciliu, fără simtomatologie specifică. Acestea sunt persoane sosite din străinătate din “zone galbene”, în ultimele 14 zile sau persoane care au intrat în contact cu persoane declarate pozitive la testarea pentru cornnavirus. Mai precizăm că 173 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.

*Cu privire la numărul de persoane aflate în autoizolare, această valoare  a fost actualizata, având în vedere modificarea metodologiei de raportare, cumulînd numărul persoanelor aflate în autoizolare ca urmare a anchetelor epidemiologice efectuate de DSP și pe cele gestionate de CJCCI Iași, pe baza listelor de la Poliția de Frontieră și care fac deja obiectul monitorizării continue din partea autorităților competente.

  1. Conform ultimelor centralizări, un număr de 011 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce o persoană a ieșit din carantină. În momentul de fata, la nivelul judetului Iași, sunt înființate un număr de 18 centre de carantină instituționalizată, aflate pe teritoriul a 5 unități administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autoritățile locale, DSP și Serviciul Voluntar pentru Ambulanță Iași.
  2. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 278 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 322 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 744.540 lei.
  3. Conform Ordonanței Militare nr. 7/2020, este suspendat transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos şi Turcia şi din aceste ţări către România, pe toată perioada stării de urgenţă.

De asemenea, sunt suspendate toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Pe aeroportul Iași mai operează un singur zbor, respectiv Iași – Bilund.

  1.  Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
  2. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,   este:  0232.256.265.
  3.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

 

 

Previous articleBuletin informativ 06.04.2020
Next articleBuletin informativ 08.04.2020