Home COVID 19 ÎNTREBĂRI FRECVENTE – COVID-19

ÎNTREBĂRI FRECVENTE – COVID-19

1790
0

Întrebări frecvente despre noile măsuri aplicate persoanelor care sosesc în România

• Dacă sunt vaccinat cu două doze de vaccin și vin dintr-o țară care se află în zona roșie din Uniunea Europeană, mai am nevoie de test Covid?
R: Nu este nevoie de test PCR. Este obligatoriu să treacă 10 zile de la efectuarea celei de-a doua doze.

• Am venit din zona galbenă și nu am avut test PCR. Pot face testul ca să pot ieși din carantină? Aș vrea să știu cum să procedez.
R: Trebuie efectuată întreaga perioadă de carantină. Menționăm că din data de 10.12.2021 și până pe 08.01.2022, prin Hotărârea nr. 113 din 10.12.2021, s-a suspendat posibilitatea de a se mai face test PCR pe teritoriul României în vederea derogării de la perioada de carantină.

• La întoarcere în Romania este posibil să fac vaccinul și să nu stau în carantină?
R: În baza unei cereri transmise pe una din adresele de email derogari@dspiasi.ro sau derogari-iasi@dspiasi.ro, cu derogarea obținută se poate face deplasarea la un centru de vaccinare în vederea vaccinării, dar nu se suspendă carantinarea.

• Cu ordinul de deplasare se poate să trec în România din Republica Moldova? Sunt angajat oficial în România. Pot reveni fără sa fiu pus în carantină ? Am facut cele trei doze de vaccin.
R: Trebuie prezentat un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul României.

• Suntem vaccinați cu ambele doze și au trecut 10 zile de la efectuarea celei de-a doua doze. Vom face testele PCR pentru a nu sta în carantină la domiciliu, dar există posibilitatea să nu primim rezultatul testelor PCR până la aterizarea în Romania. După ce primim rezultatul și prezentăm dovezile, putem ieși din carantină?
R: În baza unei cereri transmise pe una din adresele de email derogari@dspiasi.ro sau derogari-iasi@dspiasi.ro, dosarul dumneavoastră ce trebuie să conțină și dovada testului negative eliberat de un laborator autorizat, va fi analizat la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care va decide dacă se poate suspenda decizia de carantinare.

• Cum calculați cele 48 de ore de valabilitate a testului, de la data și ora recoltării până la data și ora aterizării sau până la îmbarcare?
R: Valabilitatea va fi luată în calcul de la ora recoltării până la ora aterizării.

• Dacă ajung în Romania din țară terță și în primele 24 de ore părăsesc Romania, fiind vaccinat dar nu prezint un test PCR, fac carantina?
R: Da, se aplică măsura carantinării.

• Dacă abia am ieșit din izolare după confirmarea cu Covid-19 și am decizie de izolare, mai trebuie să fac testul când revin în țară? Medicul a zis că timp de 90 de zile nu trebuie să mă mai testez.
R: Dacă veniți din Uniunea Europeană, zonă roșie, galbenă sau verde, nu trebuie prezentat un test PCR. Dacă veniți din țară terță (Marea Britanie, Republica Moldova etc), trebuie prezentat un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul României.

• Vin în Romania și mai am de făcut ședințe la școala de șoferi. Dacă intru în carantină, pot să mă prezint la ședintele de condus dacă sunt și vaccinat?
R: Nu este posibil.

• Pentru cei care vin din Marea Britanie nevaccinați, dacă prezintă un test PCR, pot sta mai puțin de 24 de ore în România și să se întoarcă în UK?
R: Nu este posibil. Se instituie măsura de carantină și ulterior puteți trimite solicitarea de derogare cu actele necesare, menționate pe site-ul www.dspiasi.ro. Cererea dumneavoastră va fi analizată de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care va decide dacă se poate suspenda decizia de carantinare.

• Am fost pus sa stau în carantină. Dacă doresc să mă vaccinez, se poate să îl fac în această perioada sau trebuie să aștept și să mă prezint la centru după perioada de 14 zile?
R: Cu derogare se poate face vaccinul în timpul perioadei de carantină, dar nu se suspendă carantinarea.

Întrebări frecvente despre Certificatele Digitale

• Dacă o persoană a trecut prin boală și deține certificat digital mai are nevoie de test RT-PCR negativ pentru a călători?
R: Nu, nu are nevoie de test. Măsura se aplică doar persoanelor care vin UE, Spatiul Economic European sau Cofederatia Elvetiana. dacă persoana a fost confirmată pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.

• Care este procedura de obținere a certificatului digital de vaccinare pentru o persoană vaccinată cu schema completa intr-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană (țară terță)?
R: Posibilitatea de obținere a certificatului digital de către o persoană vaccinată cu schemă completă intr-o țară terță, este disponibila cetățenilor români, rudelor directe ale acestora (soți, copii), sau cetățenilor cu drept de rezidență in România. Dacă o persoană se încadrează în una din aceste categorii, poate deschide un tichet prin apelare la numarul de telefon 021.414.44.25 sau trimiterea unui email la certificat-covid@ms.ro în care atașează actele de identitate și de vaccinare.

• Trecerea frontierei este posibilă și fără deținerea acestor certificate?
R: Da, cetățenii pot tranzita frontiera și fără aceste certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Deținerea certificatului digital simplifică procedurile și scurtează timpul de trecere a frontierei. La intrarea pe teritoriul României, cetățenii care dețin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absența acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp.

Întrebări frecvente despre carantinarea la venirea în România și obținerea derogărilor

• Ce laboratoare sunt deschise în zilele de week-end?
R: Praxis, Psiho Med, Central Clinic, Ok Medical

• De ce nu am primit decizia de suspendare a măsurii de carantină pe mail ?
R: Verificați SPAM ( la foarte multe persoane care solicită derogare, mail-ul cu derogarea se duce in SPAM).

• Dacă un copil are 16 ani și 3 luni ,el se încadrează în intervalul de vârstă 12-16 ani ?
R: Da.

• Pot părăsi România pe perioada carantinei ?
R: Da, cu derogare de la DSP Iași ( procedura de trimitere și actele necesare se regăsesc pe site-ul DSP Iași, la rubrica Derogări COVID -19).

• O persoană care se află în carantină poate solicita derogare de la măsura carantinei pe motive medicale ?
R: Da,doar pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă ,fără a se limita la acestea.

• O persoană aflată în izolare ( caz confirmat cu COVID-19) poate solicita derogare?
R: Nu, derogările se dau strict de la măsura carantinei și nu a izolării. Pentru cazuri medicale se ia legătura cu medicul de familie,iar pentru urgențe se apelează numărul unic de urgență 112.

• Se poate elibera decizie de suspendare a carantinei, dacă solicitarea se face înainte de intrarea pe teritoriul României ?
R: Nu, derogarea se face pe baza deciziei de carantinare primită individual în punctul de trecere a frontierei de stat.

Întrebări frecvente despre vaccinare

• Se pot vaccina în România cetățenii cu pașaport biometric?
R: Da, se pot vaccina.

• Dacă o persoană a facut prima doză de vaccin în străinatate și momentan aceasta este în carantină după întoarcerea în România, poate părasi carantina pentru a face a doua doză sau trebuie să aștepte până la finalizarea carantinei pentru a face a doua doză?
R: Trebuie să solicite o derogare de la carantină pentru efectuarea rapelului.

• Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnavească de COVID-19?
R: Persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru cele însărcinate. A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane neînsărcinate și nu au fost observate diferențe între titrurile de anticorpi dobândiți în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcție de starea de graviditate. Vaccinurile sunt de asemenea foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate și severe ale bolii.

• Ce trebuie să știm despre miocardită?
R: Tinerii cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta miocardită comparativ cu riscul asociat de vaccinare. Riscul de a dezvolta complicaţii în urma trecerii prin boală se înregistrează inclusiv în rândul copiilor și este mai mare decât riscul de a dezvolta complicaţii post-vaccinare. Beneficiile vaccinarii au fost demonstrate în rândul copiilor cu vârsta de peste 12 ani, prin faptul că poate reduce aparitia anumitor complicaţii inflamatorii, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic, cu afectare cardiacă.

• Vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea feminină?
R: Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar partipanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii.