Home General Institutul Regional de Oncologie – Modificări legislative importante în lupta împotriva cancerului

Institutul Regional de Oncologie – Modificări legislative importante în lupta împotriva cancerului

305
0

Conducerea IRO a prezentat, în conferința de presă din data de 15.07.2024, principalele modificări legislative intrate în vigoare de la 1 iulie 2024 și care vizează atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate. Astfel, 120 din cele 130 de pachete de servicii medicale nou introduse sunt destinate diagnosticului afecțiunilor oncologice, potrivit Ordinului nr. 3.690/775/2024privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.857/441/2023.

Aceste pachete care se acordă atât persoanelor asigurate, cât și persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, în baza biletului eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu.

Medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru  consulturi clinice în ambulatorii și pentru investigații paraclinice (analize medicale și investigații radiologice).

“Este necesară încurajarea medicilor de familie de a răspunde acestor cerințe de identificare la timp a bolnavilor oncologici. În cazul pacienților neasigurați, aceștia trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie din zona arondată, care trebuie să îi evalueze și din punct de vedere a riscului de boală oncologică și de boală cronică. Important de remarcat este faptul ca persoana neasigurata poate beneficia gratuit de servicii medicale de screening sau servicii medicale de depistare a bolii oncologice, cu biletul de trimitere de la medicul de familie, pentru consultatii clinice sau pentru investigații paraclinice. Medicul de familie raportează serviciul la Casa de Asigurari distinct pentru persoanele asigurate și pentru persoanele neasigurate. La fel, și unitătile medicale sunt obligate să consulte pacienții respectivi, să presteze servicii medicale, să raporteze la Casa de Asigurări aceste servicii”, a explicat Vasile Cepoi, medic primar de medicină internă în cadrul IRO Iași.

O altă modificare importantă prevede ca timpul scurs de la prezentarea pacientului pentru investigație până la stabilirea unui diagnostic oncologic să nu depăseașcă 28 de zile calendaristice. “Este o provocare pentru noi și pentru toate unitățile medicale să respectăm acest termen, pentru că știm toți că solicitările sunt mai multe decât serviciile pe care le putem noi asigura. Va fi nevoie de o regândire a cabinetelor, a programelor de consultații, a dotărilor cu echipamente medicale. Prin proiectele PNRR, Ministerul Sănătății și-a dorit ca toate unitățile medicale să asigure condiții pentru servicii de calitate și la timp”, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Au fost stabilite și criteriile de eligibilitate pentru serviciile de depistarea precoce a diferitelor cancere, acestea urmând a fi implementate în momentul în care vor fi funcționale registrele naționale de screening.

Screening pentru cancerul colorectal:

  • test imunologic cantitativ pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale și se adresează atât femeilor, cât și bărbaților asimptomatici, cu vârsta între 50 și 74 de ani, o dată la 2 ani.

Screening pentru cancerul de sân:

  • Mamografie digitală: femei asimptomatice din grupa de vârstă 50 – 69 ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;
  • Screeningul de rutină se efectuează o dată la 2 ani

Screening pentru cancerul de col uterin:

  • testare HPV (Virus Papiloma Uman) : femei asimptomatice din grupa de vârstă 25-65 ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;
  • screeningul de rutină se efectuează o dată la 3 ani pentru femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani și o dată la 5 ani pentru femeile din grupa de vârstă 30-65 de ani;

Screening pentru cancerul de prostată:

  • pentru bărbaţi, PSA, începând cu vârsta de 50 de ani, o dată la 3 ani;

Screening pentru cancerul de tiroidă:

  • TSH şi FT4 la femei

Pentru a beneficia de servicii medicale la cabinetele de la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO, din strada Sărăriei, nr. 177 A, atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate trebuie să se programeze în prealabil. Pot suna la unul din numerele de telefon (0374.278.803 – interior 714 sau 695, 0753.477.774, 0745.296.296 ori se pot programa online. (https://www.programarionline.iroiasi.ro/programarionline).

Documente necesare: 

  • Bilet de trimitere paraclinic recomandat în cadrul consultaţiilor preventive (regim ambulatoriu)
  • Bilet de trimitere clinic în cazul persoanelor cu suspiciune de afecțiune oncologică ( regim internare de zi)
  • Carte de identitate
  • Card de asigurat, unde este cazul.

Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice este deschis de luni până vineri, între orele 7.00-18.00.