Home Evaluarea si promovare sanatate 17 noiembrie 2022 – ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – CAMPANIA «Ţigările otrăvesc...

17 noiembrie 2022 – ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – CAMPANIA «Ţigările otrăvesc oamenii şi planeta!»

1141
0

CAMPANIA

«Ţigările otrăvesc oamenii şi planeta!»

17 noiembrie 2022 – ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN

În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza populația şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și are ca scop creșterea conștientizării în rândul populației generale a riscurilor asociate fumatului, atât la nivel individual, asupra sănătății organismului, cât și la nivel social, prin amprenta negativă pe care industria tutunului o are asupra mediului înconjurător.

Astfel, până la 25% dintre fermierii cultivatori de tutun sunt afectați de boala tutunului verde (intoxicație cu nicotină), o boală cauzată de nicotina absorbită prin piele la manipularea frunzelor de tutun . Producția și consumul de tutun contribuie la încălzirea globală, eliberând anual în mediu 80 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), echivalentul conducerii a 17 milioane de mașini pe benzină în fiecare an .

România s-a clasat pe locul trei în ceea ce priveşte producţia de ţigări din UE, în anul 2017 .

În ceea ce privește consumul de tutun, în România 30,7% (5,63 de milioane) dintre adulții cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun (fumat, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit) .

Campania din acest an este un apel pentru conștientizarea pericolului pe care tutunul îl reprezintă, pentru om și mediu înconjurător.

Sloganul campaniei Ziua Națională fără Tutun 2022: ”Renunțati la fumat pentru sănătatea voastră și a planetei!”

Analiza De Situaţie ZNT 2022

POSTER SRA3

Previous articleBULETIN INFORMATIV DSP IAȘI – 04.11.2022
Next articleBULETIN INFORMATIV DSP IAȘI – 07.11.2022