Home Evaluarea si promovare sanatate Ziua Mondială fără Tutun – 31 mai

Ziua Mondială fără Tutun – 31 mai

575
0

Ziua  Mondială Fără Tutun (WNTD), se celebrează în fiecare 31 mai pentru a conştientiza publicul şi decidenţii în privinţa poverii sociale enorme  atrase  de fumat.

Sloganul campaniei din acest an este: Fumatul ruinează sănătatea şi contribuie la sărăcie!

Numărul global de fumători este de aproape 1,1 miliarde, dintre care 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

În ciuda prevalenţei în scădere, numărul absolut de fumători nu este încă în declin, în mare parte datorită creşterii populaţiei; fără măsuri de control mai ferme obiectivul de reducere globală a fumatului cu 30% până în 2025 ar putea fi compromis.

În majoritatea ţărilor, între 15%-50% din populaţie este afectată de fumat pasiv, iar în unele ţări expunerea involuntară la fumul de tutun afectează 70% din populaţie.

Costurile economice ale epidemiei tabagice includ cheltuieli semnificative pentru tratarea bolilor atrase de fumat şi încetinesc dezvoltarea, prin scăderea productivităţii cauzate de morbiditatea specifică.

Prevalenţa fumatului la adolescenţii de 13-15 ani era estimată în 2013 la 12,2% la băieţi şi de 10,1% la fete.

Faţă de 1990, prevalenţa fumatului la femei s-a dublat în 20 ani, cu o anumită tendinţă de scădere în ultimii ani.

Estimarea vârstei de începere a fumatului: circa 82% înainte de 20 ani, circa 39% de la 16 ani.

Se estimează că mai mult de 1/5 fumători (20,4%) şi circa 1/6 nefumători (16,4%) nu conştientizau implicarea fumatului în etiologia AVC, IMA  sau a cancerului pulmonar.

Este larg acceptat faptul că fumătorii trăiesc cu cel puţin 10 ani mai puţin decât cei care n-au fumat niciodată. Pornind de la nivelele actuale ale fumatului şi ale politicilor anti-fumat, decesele premature atribuite fumatului în Romania,in urmatorii 15 ani sunt proiectate să depăşească 2,1 milioane dintre cei circa 4,3 milioane fumători adulţi în viaţă azi .

În absenţa unei aplicări riguroase a Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului, la care au aderat majoritatea ţărilor, cele 6 milioane decese/an atribuite astăzi consumului de tutun vor ajunge la 30 milioane în 2030.

Descarcă:

Previous articleSesiune de înscriere pentru intrarea în programul de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă
Next articleA doua sesiune de schimbare a centrelor de pregătire pentru rezidenți