Home General Recomandari pentru populatie privind gripa aviara

Recomandari pentru populatie privind gripa aviara

1032
0

Masuri generale

  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar
  • Nu manipulați păsări moarte
  • Supravegheați copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
  • Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
  • Anuntați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; Acordați tot sprijinul personalului sanitar si autoritaților veterinare;

Cum preparati hrana

  • Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
  • Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate
  • Spălați–vă pe mâini inainte, între si dupa operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic
  • Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C
  • Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar dupã aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun
  • Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

Download recomandari generale gripa aviara.

Previous articleAnunț privind rezultatul final la concursul organizat de DSP IASI pentru ocuparea postului vacant de REFERENT IA la Serviciul Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare
Next articleRaportări statistice anul 2017