Recomandari pentru populatie privind gripa aviara

Masuri generale

  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar
  • Nu manipulați păsări moarte
  • Supravegheați copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
  • Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
  • Anuntați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; Acordați tot sprijinul personalului sanitar si autoritaților veterinare;

Cum preparati hrana

  • Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
  • Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate
  • Spălați–vă pe mâini inainte, între si dupa operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic
  • Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C
  • Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar dupã aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun
  • Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

Download recomandari generale gripa aviara.

Alte articole...