Home Evaluarea si promovare sanatate Ziua Naţională fără Tutun – 16 noiembrie 2017

Ziua Naţională fără Tutun – 16 noiembrie 2017

541
0

Direcţia de Sănătate Publică Iasi , în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iasi, celebrează în data de 16 noiembrie 2017 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada lunii noiembrie  Campania „Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!”

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

 

Campania are ca obiective  informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor     asociate consumului de tutun; Unul dintre scopurile principale ale campaniei il constituie creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat,precum si  protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie  70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodată, același for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicații provocate de țigări.

Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără:

  • crește speranța de viață
  • scade riscul producerii unui infarct miocardic
  • scade riscul formării unei tumori cancerigene
  • un mod de viață mult mai sănătos
  • mai mulți bani în buzunar

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel național a acestei campanii.

Activităţile propuse se refera la afişarea de postere, distribuirea de ghiduri de specialitate şi pliante, discuţii interactive,  întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei.

Descarca:

Previous articleDSP Iasi invita operatorii economici sa depuna oferte pentru achizitia de “Lucrari de reparatie”
Next articleZiua Europeana a Informarii despre Antibiotice-18 noiembrie 2017