Home Comunicate de presa Ziua Naţională fără Tutun – 15 noiembrie 2018

Ziua Naţională fără Tutun – 15 noiembrie 2018

3353
0

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Si în acest an, se vor derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Campania are ca obiective creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat, protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun.

La nivel mondial, consumul de tutun ucide anual aproximativ 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.

In Romania consumul de tutun se mentine inca relativ ridicat, cu o prevalenta a fumatului de 28% in rindul celor cu virsta peste 15 ani, aproape de media europeana (26%).

In rindul barbatilor, prevalenta este de 38%, in rindul femeilor de 19%.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat.

Totodată, acelaşi for subliniază că 42.000 de oameni suferă complicaţii provocate de ţigări.

Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără:

  • crește speranța de viață;
  • scade riscul producerii unui infarct miocardic;
  • scade riscul formării unei tumori maligne (canceroase);
  • un mod de viață mult mai sănătos;
  • mai mulți bani economisiţi.

Procentul tinerilor care se apucă de fumat, respectiv cei din categoria de vârsta 15 – 24 de ani, a crescut de la 25%, cât era în 2014, la 29% în 2017, conform unui raport european.

Descarca: