Home General Ziua Mondială fără Tutun (World no Tobacco Day – WNTD) 31...

Ziua Mondială fără Tutun (World no Tobacco Day – WNTD) 31 mai 2016

638
0

Începând cu 1988, OMS şi partenerii săi celebrează în fiecare 31 mai Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), pentru a conştientiza publicul şi decidenţii în privinţa poverii sociale enorme atrase de fumat şi a impulsiona implementarea Convenţiei Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (FCTC) – primul tratat internaţional de sănătate publică.

În 2016 , WNTD se desfăşoară sub sloganul „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”şi are ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun.”

Astfel, OMS cheamă în acest an ţările-părţi ale FCTC la pregătirea ambalării neutre (standardizate sau uniformizate în raport cu mărcile comerciale de tutun) – considerată o măsură importantă pentru reducerea atractivităţii tabacului (în special pentru tineret) prin cvasi-eliminarea utilizării publicităţii pro-tabac pe ambalaje în beneficiul sporirii vizibilităţii avertismentelor de sănătate de pe pachete.

Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi (numai 2) culori în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

Ambalarea neutră a produselor de tutun este în vigoare în Australia  din 2012, iar din mai 2015 se aplică în primele ţări din UE: Irlanda, Franța şi Marea Britanie. Uniunea Europeană, odată cu Directiva 2014/40/UE, agrează ambalarea neutră dacă există studii atestând eficienţa măsurii.

WNTD 2016 se desfăşoară în contextul creat de intrarea în vigoare pe 17 martie curent a Legii nr.15/2016 prin care România devine parte a comunităţii celor 94 de ţări care au interzis complet fumatul în spaţiile publice închise – începând cu Irlanda în 2004.

În esenţă, se interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise – incluzând locurile de muncă (în particular cele din sănătate, învăţământul de toate gradele, protecţia copilului), mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii (spaţii închise sau deschise); un spaţiu este închis când este delimitat de un plafon şi minimum doi pereţi. Restaurantele, barurile, cluburile şi alte spaţii închise de divertisment, exceptate de versiunile anterioare ale Legii 349/2002, se află de acum sub incidenţa interdicţiei complete a fumatului.

Pentru prima oară, alături de organele de control ale DSP şi ale ANPC, organele de poliţie capătă atribuţiuni de urmărire a contravenţiilor şi sancţionare cu amenzi de 100-500 RON pentru persoane fizice şi 5.000-15.000 RON pentru persoanele juridice. Ca un exemplu, fumatul în apropierea locurilor de joacă pentru copii din parcuri se poate “rezolva” operativ printr-un apel la 112.

Faţă de opoziţia înverşunată din partea industriei tutunului dar şi a unor fumători, depăşită odată cu promulgarea şi intrarea în vigoare a Legii 15/2016, trecerea la ambalarea neutră a produselor de tutun ar trebui să reprezinte un pas mai uşor de realizat pentru România.

Download Contextul celebrarii WNTD 2016 (PowerPoint Presentation).

Previous articleCarnete rezidenți
Next articleZiua Mondială fără Tutun