Home Comunicate de presa Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei – 24 Martie 2019

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei – 24 Martie 2019

574
0

In fiecare an, la 24 martie, se celebreaza “Ziua mondiala impotriva tuberculozei”; in acest an, in Romania, se va desfasura o campanie de informare cu tema ” Este timpul sa ne protejam de tuberculoza”, in intervalul 24 martie -10 aprilie.

Aceasta campanie nationala are ca scop informarea publicului larg dar, mai ales, a persoanelor infectate HIV, asupra tuberculozei.

Dupa o atenta si indelungata analiza a evolutiei tuberculozei in judetul Iasi, toti cei implicati in activitatea de supraveghere si management a cazurilor de tubeculoza, au decis ca activitatea de informare si educare din judet Iasi, al carei slogan este” Sanatatea plamanilor conteaza”, sa se deruleze mai devreme si sa se axeze pe populatia cu varste tinere, elevi si studenti; daca in anul 2018, in cadrul unei campanii de informare si educare asemanatoare, a carei tema a fost ”Saptamana plamanilor sanatosi” am avut in vedere tinerii care studiaza in colegiile si liceele din municipiul Iasi, in acest an am ales drept public tinta, elevii care studiaza in unitatile de invatamant aflate in alte orase ale judetului si in mediul rural.

 

 „Sanatatea plamanilor conteaza”-

In perioada 25.02-24.03.2019, Directia de Sanatate Publica  Iasi in colaborare cu  Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie ,,Grigore T Popa” din  Iasi  si Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, organizeaza o serie de actiuni pentru sanatate ce au drept scop sensibilizarea populatiei in legatura cu  preventia tuberculozei, o boala tratabila si vindecabila.

Actiunile se vor desfasura atat in urban cat si in mediul rural, pentru o cunoastere si aplicare consecventa a masurilor de preventie a tuberculozei, dupa cum urmeaza :

1. Intalniri si sesiuni de educatie in licee:

28 februarie

Raducaneni -liceul teoretic “Lascar Rosetti- ora 10: dr. Esanu Valentina, dr.Vasilescu Camelia

rezidenti; dr. Lupu Elena  si dr. Neagu Sorina

 

6 martie 

Focuri -Scoala profesionala-ora 10: dr. Archip Mihaela , dr. Grigoras Cristian

rezidenti; dr.Tifrea Alexandra si dr. Scortanu Alexandra

 

15 martie

Harlau Colegiul National “STEFAN CEL MARE “-ora 10: dr. Sorete Arbore Adriana, dr. Cojocariu Violeta, dr. Miron Oana

rezidenti: dr. Caramite si dr. Boca Bianca

 

Vor fi sustinute prezentari urmate de vizionarea unui film educativ sanitar de informare in legatura cu tuberculoza; La finalul fiecarei prezentari se va organiza un concurs cu premii pe aceeasi tema.

Toti participantii la actiuni vor primi, vaucere pentru consultatii gratuite la Dispensarul TBC Iasi si materiale informative .

 

2. 20 martie la biserica Sf.Atanasie si Chiril, Iasi,  situata in vecinatatea spitalului clinic de pneumoftiziologie , incepand cu ora 10 se va desfasura o actiune de caritate  pentru pacientii  cu TB cu posibilitati financiare reduse, organizata de catre serviciul social al dispensarului TBC Iasi cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei;

 

3. 21 martie , ora 11, conferinta de presa cu ocazia celebrarii “Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei” organizata cu sprijinul DSP Iasi ,  a serviciului de promovare a sanatatii, a compartimentului de supraveghere epidemiologica si control boli transmisibile, a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi si a Dispensarului TBC Iasi. Conferinta de presa se va desfasura in sala de sedinte a Directiei de Sanatate Publica Iasi-sediul din str Nicolae Balcescu, incepind cu ora 11. Vor participa reprezentanti ai tuturor partenerilor implicati in acest proiect; se va prezenta situatia tuberculozei in judetul Iasi in 2018, probleme intampinate; colaboratorii la proiect isi vor exprima punctele de vedere.

4. Flash-Mob – vineri 22 martie, ora 13-13.30 desfasurat in Piata Natiunii(Esplanada UMF) organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie ,, Grigore T. Popa” Iasi prin catedra de educatie fizica si sport , Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi, DSP Iasi . Se vor face si determinari de CO in aerul expirat si se vor distribui materiale informative pe tema tbc.

5. “Sa facem miscare” sambata 23 martie , ora 11, parcul Expozitiei

Un grup de studenti carora le place miscarea si dansul, coordonati de dna. prof. univ. Gynetta Vanvu de la catedra de educatie fizica si sport a UMF Iasi, vor demonstra celor prezenti cat de usor si de placut este sa facem miscare si ce imense beneficii pentru sanatatea plamanilor aduce aceasta.

Previous articleÎn atenţia medicilor rezidenti
Next articleZiua Internațională a Bolilor Rare – 28 februarie 2019