Home Evaluarea si promovare sanatate Ziua mondială a Sănătății

Ziua mondială a Sănătății

905
0

ZIUA MONDIALA A SANATATII

DEPRESIA: Rupe bariera tăcerii

7 aprilie 2017

Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei. Cu ocazia acestei zile, in data de 7 aprilie 2016, intre orele 11.00 – 13.00, Directia de Sanatate Publica Iasi in colaborare cu Societatea Nationala de Cruce Rosie – Filiala Iasi si Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi vor derula la Carrefour Felicia  o serie de actiuni: determinări ale glicemiei, determinari ale tensiunii arteriale si distribuire de pliante.

Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid.

Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii. OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului).

Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931000 de cazuri).  Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.  Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive.

Prin activităţile preconizate, Directia de Sanatate Publica Iasi, prin compartimentul Promovarea Sanatatii doreste să sensibilizeze populaţia generală asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea, cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale. Cu acest prilej, promovăm sloganul OMS „Depresia: să stăm de vorbă” şi materialele informative aferente.

Susţineţi Campania de Prevenire Depresiei! Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare cu privire la prevenirea depresiei! Rupeţi bariera tăcerii!

Descarcă:

Previous articleSesiune de examen pentru obținerea atestatelor de studii complementare pentru medici, medici dentiști și farmaciști, sesiunea 17 mai 2017
Next articleConcurs de intrare în rezidenţiat pentru domeniul medicină