Home Evaluarea si promovare sanatate Ziua Mondială a Apei – WWD 2018

Ziua Mondială a Apei – WWD 2018

553
0

Ziua Mondială a Apei (WWD) se celebrează începând cu 1993 în fiecare 22 martie, în vederea conștientizării măsurilor privind problematica curentă sau viitoare a apei – resursă naturală crucială pentru viaţă și sănătate pe planeta noastră.

WWD 2018 se derulează sub sloganul“Să protejăm Natura & Apa – indispensabile vieții pe Terra!”, iar tema “Natură nepoluată pentru apă de calitate” își propune să analizeze modurile prin care protejând natura putem depăși dificultățile legate de apă în secolul XXI.

Întrucât ecosistemele deteriorate afectează în prezent cantitatea și calitatea apei necesare consumului uman, scopul WWD 2018 este de reducere a poluării mediului natural implicat esențial în calitatea apei.

Anual circa 19 milioane decese premature sunt legate de impactul asupra mediului al exploatării improprii a resurselor naturale. OMS a estimat că în 2012 aproape 1/4 din totalul deceselor în lume, adică aproximativ 12,6 milioane sunt cauzate de factorii de mediu; dintre acestea cel puțin 8,2 milioane erau atribuibile bolilor netransmisibile în legătură cu mediul.

Conform Programului ONU pentru Evaluarea Apelor Mondiale 2017, în lume peste 80% din apele uzate sunt deversate netratate în mediu, în timp ce aproximativ 2 miliarde tone deșeuri umane sunt eliminate zilnic în cursurile de apă.

57 milioane ani de viață sunt anual pierduți sau trăiți cu dizabilități din cauza calității necorespunzătoare a apelor, a igienei și salubrizării superficiale, precum și a practicilor agricole defectuoase. La nivel global, 58% din bolile diareice – un motor major al mortalității infantile (4 000 de copii mor zilnic din cauza apei poluate și a sanitației necorespunzătoare) – sunt cauzate de lipsa accesului la apă necontaminată și salubritate de bază, provocând anual circa 1,8 milioane decese.

Ca o ilustrare a preocupărilor comunității mondiale privind problematica severă a apei – acum și în viitor, Obiectivul 6 al Agendei ONU de Dezvoltare Durabilă prevede ca până în 2030 fiecare persoană să aiba acces la apă de calitate și include ținte privind protejarea mediului natural și reducerea poluării.

În România 2016, ierarhia ramurilor economice cu potențial de poluare chimică a rămas neschimbată față de 2015, cu industria apei potabile, cea chimică și cea producătoare de energie pe primele locuri.

Monitorizarea calității apei subterane a relevat că, încă, circa 16 % (23/141)  corpuri de apă subterană se găseau în afara parametrilor chimici prescriși de norme.

Sanitaţia îmbunătăţită şi epurarea apelor uzate sunt un atribut fundamental al civilizaţiei şi un factor important pentru sanogeneză

Apa şi dezvoltarea reprezintă faţa şi reversul unei monede de preţ de care depind  sanatatea,viata si prosperitatea societatii.

Descarca:

Previous articleDSP Iasi invita operatorii economici sa depuna oferte pentru achizitia de Cuptor de calcinare 8.2 L
Next articleZiua Mondiala De Lupta Împotriva Tuberculozei 2018