Home Evaluarea si promovare sanatate Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine! –...

Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine! – Februarie 2021

933
0

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania  “Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre : contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală, mortalitatea maternă.

Scopul campaniei este de informarea și conștientizarea adolescenților și femeilor gravide cu privire la diferitele aspecte ale sănătății reproducerii.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

În perioada 2009-2018, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere , la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani , conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.

În România, în 2018:

 • 42% din nașterile înregistrate la fete de 10-14 ani în EU, erau din România.
 • 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din Europa, se regăsesc în România.
 • 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din Europa, se regăsesc în România.

In contextul actual al pandemiei cu Covid -19, femeile gravide care sunt mai în vârstă, supraponderale și au afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, par să aibă un risc crescut de a dezvolta  o formă severă de COVID-19. Prin urmare, este important să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva COVID-19 și să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) furnizorului lor de asistență medicală.

Mesajele pe care prezenta campanie le transmite catre populatia tinta, reprezentata de femei gravide , adolescenți, populația generală este:

 • Ai grijă de sănătatea ta încă dinainte de a rămâne însărcinată !
 • Asigură o bună stare de sănătate atât ție cât și copilului tău pe toată perioada sarcinii!
 • Adoptă o dietă echilibrată și adecvată perioadei de sarcină!
 • Renunță complet la fumat și consum de alcool sau droguri!
 • Redu consumul de cofeină pe parcursul evoluției sarcinii!
 • Fii activă fizic pe tot parcursul sarcinii, asigurând cel puțin 30 de minute de exerciții moderate zilnic!
 • Monitorizează constant greutatea corporală!
 • Consultă periodic medicul!

Descarcă:

Previous articleComunicat de presa – 28.01.2021
Next articleSesiune de examen pentru obținerea titlului de specialist, pentru medici, medici dentiști și farmaciști