Home COVID 19 RECOMANDARILE INSTITUTULUI NATIONAL DE SANATATE PUBLICĂ BUCURESTI PE PERIOADA PANDEMIEI ...

RECOMANDARILE INSTITUTULUI NATIONAL DE SANATATE PUBLICĂ BUCURESTI PE PERIOADA PANDEMIEI PRIVIND CALITATEA APEI POTABILE (CONFORM ADRESA NR. 6891/12.05.2020)

1390
0

În ceea ce priveste calitatea apei potabile din surse individuale de apa potabila (fântâni publice/private):

 1. Întretinerea si dezinfecția fântânilor vor fi făcute conform ghidurilor existente¹ – aceste măsuri sunt considerate suficiente pentru a gestiona riscurile asociate COVID-19 pentru sursele de apă subterană; în cazuri speciale, pot fi recomandate și alte tehnici de tratare a apei pentru consum uman care sunt eficiente în îndepărtarea sau distrugerea virusurilor inclusiv fierberea, ultra-filtrarea, radiația solară.
 2. Ca măsură suplimentară se recomandă spălarea/dezinfecția periodică cu apă cu detergent sau soluție alcoolică peste 60%, a suprafeței găleții cu care se scoate apa din fântână, precum și a recipientelor în care se depozitează.

În ceea ce privește calitatea apei potabile în sistem centralizat:

 1. Recomandăm supravegherea asigurării furnizării continue a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă, canalizare și salubritate.
 2. Furnizarea apei permite igiena și curațarea periodică a mâinilor, de aceea se vor lua măsuri pentru asigurarea apei potabile și în zonele cu acces limitat; serviciile de apă nu ar trebui întrerupte din cauza consumatorilor aflați în incapacitate de plată;
 3. Dezinfecția apei potabile cu clor ar trebui să asigure o concentrație > =0,5 mg/l timp de 30 de minute, iar în sistemul de distribuție să se păstreze 0,2-0,5 mg/l clor rezidual liber⁴.

Măsuri speciale în ceea ce privește calitatea apei potabile furnizate la nivelul unitătilor publice redeschise:

 1. La redeschiderea instituțiilor publice (școli, grădinițe, birouri, cluburi sportive, etc) trebuie ca apa de la robinet să fie lăsată să curgă o perioadă mai lungă de timp, pentru a se asigura înlocuirea apei stagnate în conducte, cu apă potabilă sigură (tratată) de la rețeaua de distribuție.
 2. Înainte de utilizare, sistemele de apă caldă trebuie reduse la o temperatură de funcționare de 600°C sau mai mare și la o temperature de circulație de peste 500°C pentru a gestiona riscurile microbiene, inclusive Legionella; sistemele de apă rece trebuie readuse la mai puțin de 250°C și, în mod ideal, sub 200°C. Rezervoarele de depozitare sau turnurile de răcire la nivel de clădire pot necesita dezinfectare înainte de a fi reutilizate.
 3. După ce măsurile de mai sus au fost puse în aplicare și înainte de redeschiderea spațiilor, se recomandă efectuarea unor teste de calitate a apei pentru a verifica dacă apa din incintă este conformă cu legislația în vigoare și este sigură pentru consumul uman și pentru alte utilizări (de ex. duș); specialiștii DSPJ vor asigura, la solicitare, îndrumare pentru proprietarii/administratorii clădirilor, privind siguranța apei în spații nelocuite.

Detalii:

 1. Apa de fântână: contaminarea cu nitrați și methemoglobinemie-pg.25 – Fântâna-Reguli de igienă
 2. Organizația Mondială a Sănătății-Apă, canalizare, igienă și gestionarea deșeurilor pentru virusul COVID-19 (versiunea din 23.04.2020)
 3. Întrebări și răspunsuri privind apa, salubritatea și igiena (WASH)
 4. Centrul de Boli Transmisibile, SUA
 5. https://www.who.int/water_sanitation_health/hygiene/settings/water_safety_buildings_march2010.pdf
Previous articleBuletin informativ 10.05.2020
Next articleDSP Iasi invita operatorii economici sa depuna oferte pentru achizitia de Servicii de telecomunicatii